Oogst 2018: de maker vertelt...

Oogst 2018: de maker vertelt...

Door Elisa Duivestein | 13 september 2018

Het zijn spannende weken voor onze wijnmakers, de oogst van 2018 is namelijk gestart! Drukte op de domeinen, vele plukkers die lange dagen maken... Lees verder hoe onze vrienden van Pierre Luneau Papin, Mas de Daumas Gassac en Tollot-Beaut deze periode ervaren. Zij hielden namelijk een oogst-dagboek voor ons bij!

Domaine Pierre Luneau Papin

Maandag 3 september
Marie Luneau: Daar is hij dan, de aftrap van het oogstseizoen voor de plukkers van 2018! Vanmorgen was het vroeg rumoerig op het domein. De eerste druiven die binnen kwamen waren de chardonnay en de pinot noir, die de basis vormen van onze mousserende wijn, de L Brut. Ons team is meer dan compleet en het tempo zit er goed in. Zelfs onze lieve kippen helpen een pootje mee, en aan het eind van de dag als de klok etenstijd slaat, zingen we allemaal "la pendule sonne l'heure du repas... coq au vin!’’


Donderdag 6 september
Dag 2 en 3 op het domein.... Ons dream-team krijgt versterking van de vrolijke en waardevolle hulp van het D-vine team! De eerste dag oogst voor onze melon de Bourgogne (dé druif waarvan de muscadet wordt gemaakt). Verschillende percelen worden in rap tempo geplukt, want het weer is ons zeer gunstig gestemd, dit is ongekend. De trossen zien er prachtig uit, tot nu toe dus alleen goed nieuws. Onze glimlach reikt tot de hemel!

Donderdag 13 september
Dag zeven op het domein. De percelen raken steeds leger, terwijl er steeds meer sap vergist in de gistingtanks. We hebben dit sinds 2010 niet meer meegemaakt. Alles is subliem! Het is bijna niet te geloven. Het team trotseert de brandende zon en plukt de vele trossen. Het team blijft vrolijk ondanks de werklast die hen elke dag wacht. We hebben een geweldige ploeg van plukkers en een fantastisch oogstjaar!


De plukkers van Pierre Luneau Papin nemen even pauze...

Domaine Mas de Daumas Gassac

Samuel Guibert: De oogst van Mas de Daumas Gassac is op maandag 3 september gestart. We verwelkomen 40 plukkers van 12 verschillende nationaliteiten die samen 50 hectare aan wijnstokken met de hand gaan plukken.

Maandag 3 september
Op maandag begonnen zij meteen met het plukken van de prachtige chardonnaydruiven, die onderdeel gaan uitmaken van de Mas de Daumas Gassac Blanc assemblage!

Dinsdag 4 september
Na het binnenhalen van de chardonnay, zijn nu ook andere witte druiven aan de beurt: petit manseng, petit courbu, viognier, muscat en sémillon worden in perfecte staat binnengehaald

Vrijdag 7 september
En het oogsten gaat door op de Mas…De nieuwe plukkers worden ingewerkt door de meer ervaren mensen. Plukkend op de ritme van de muziek, met een heerlijk briesje, maakt dat de sfeer er in de percelen goed in zit! We plukken de zeldzame druiven die complexiteit toevoegen aan de Mas de Daumas Gassac Blanc. We maken een reisje langs: Neherleschol (Israël), Petite Arvine, Amigne (Zwitserland), Sercial de Madère (Portugal), Khondorni, Tchilar (Armenië), Albarino (Spanje), Falanghina, Fiano, Grechetto todi (Italië).


Zaterdag 8 september
Deze zonnige zaterdag is de laatste plukdag van onze witte druiven… Het team is op tijd klaar om nog de rest van het weekend te genieten in de vallei van de Hérault. De opbrengst van 2018 is naar verwachting iets hoger dan 2017 en van een mooie kwaliteit. We kijken er naar uit om dit met u te delen. Morgen gaat het zware werk in de kelder door en maandag zijn de druivenplukkers weer terug. Op het programma staat de oogst van de Rosé Frizant-druiven. Dit brengt ons op een idee voor het 'proeven' vanavond!

Dit jaar werken we met een nieuwe, verbeterde sorteertafel en ontsteelmachine. Tezamen met de kwaliteit van de oogst in de tank, het harde werk om het beste fruit in de kelder te krijgen, een enorme verbetering. We schatten deze verbetering op een kwaliteitsstijging van 10-15% wanneer we kijken naar de manier waarop de vrucht is verzorgd, gesorteerd en naar de kelder is gebracht. Ook hebben we geïnvesteerd in nieuwe apparatuur voor de kelder, wat geweldige resultaten heeft opgeleverd.


Samuel Guibert, hoofd wijnmaker en tweede generatie eigenaar van Mas de Daumas Gassac.

Domaine Tollot-Beaut

Nathalie Tollot: We begonnen op 28 augustus met plukken, wat erg vroeg is. Vanwege de vroege lente is het de vierde keer dat onze generatie in augustus al plukt. Er was bijna geen neerslag in juli, de druiven zijn erg gezond met dikke schillen. Slechts een aantal door de zon verbrande druiven wordt eruit gehaald. De hoeveelheid druiven stemt tevreden. Dit is precies wat we nodig hebben na de kleine oogsten van 2010 tot 2016. Na 2017 zal ook 2018 voldoende wijn geven. We plukten tot woensdag 5 september, en zijn heel erg blij met het resultaat tot nu toe!