Ook geweldig zonder asperges

Ook geweldig zonder asperges

Door Aad Kuijper | 21 juni 2019

Wijn-spijs combinaties. Ik weet niet waarom, maar als ik ergens een hekel aan heb is het dat wel. Het oeverloze getut met “wat waarbij te drinken”, ik krijg er jeuk van. Heeft iemand last van allergieën? Ja ik, voor wijn-spijs combinaties.

En toch combineert iedereen maar raak tegenwoordig. Waarbij geldt: hoe minder de fles hoe gewichtiger de aanbevelingen. “Heerlijk bij een geroosterde lamsbout met tijm” roept het achteretiket van de driestuiverwijn mij toe. Het zal wel aan mij liggen maar ik denk dan meteen, waarom niet met rozemarijn, of dille, en mag ik ‘m dan niet drinken bij kip, of pasta, en wat als ik vegetarisch ben, of gewoon geen honger heb? Jammer hoor.

Wijn-spijs combinaties of foodpairings zoals ik laatst een hippe horecajongen hoorde zeggen: ik vind het maar gedoe. Net als wijnarrangementen, ook zo’n ding. Van een fles wil ik nog wel weten waar-ie vandaan komt, het hellingspercentage van de wijngaard en de naam van de hond van de wijnmaker, maar van een heel arrangement? Bij ieder glas, een avondvullend verhaal van de sommelier? Ik herinner me etentjes waarbij mijn gezelschap niet meer aan het woord kwam, zo druk was de sommelier bezig om ons te imponeren met zijn kennis.

Dat de volgende wijn vernoemd was naar de zuster van de overleden tante van de wijnmaker en dientengevolge zo geweldig samenging met de zacht gegaarde grietfilet op het bedje van zuring. Je kunt ook teveel je best doen, dacht ik in stilte. Dat geldt voor sommeliers maar ook voor wijn. Een wijn moet naar mijn smaak een zekere bescheidenheid herbergen. Hij begeleidt het maal maar doet dat het liefst in stilte. Daarom heb ik meer met de wijze waarop Spanjaarden met wijn omgaan. Een gemiddelde Spanjaard bestelt eerst een mooie fles en ziet daarna wel wat-ie erbij gaat eten. Kijk, dat schiet lekker op. 

Zo dronk ik laatst zonder enige culinaire reden de witte seleccío van Can Feixes. Wat een wijn. Hij lijkt bedrieglijk eenvoudig, maar voor de goede luisteraar zit hij vol schitterende tonen. Mooie zuren, geweldige lengte. Hij combineert uitstekend bij een zwoele zomeravond of een zonnige terrasdag. Zoekt u iets bijpassends voor een druilerige zondagmiddag dan adviseer ik de Cava Huguet, ook van Can Feixes. Ook een favoriet van monsieur Louis, overigens. Wie deze een keer geproefd heeft, drinkt nooit meer champagne. En mocht u wel van wijn-spijs combinaties houden: beide pairen ze geweldig met asperges. Bon appetit.