Parker proeft Casa Marín

Parker proeft Casa Marín

Door Elisa Duivestein | 12 augustus 2020

Viña Casa Marín van oprichtster María Luz Marín (Marilu voor intimi) is een van Chili’s meest prijswinnende wijnhuizen. Ook dit jaar kregen de wijnen zeer hoge scores in Robert Parker’s Wine Advocate; alle wijnen scoorden boven de 90 punten!

‘Hoe een wijnmaakster die in het koudere San Antonio terroirwijnen ging maken en daarom voor gek werd verklaard, uitgroeide tot een voorbeeld voor wijnmakend Chili en het imago van Chileense wijn een boost gaf.’
Vanaf het moment van oprichting in 2000 was het doel helder: 's werelds beste cool-climatewijnen maken. Dankzij de unieke terroir en klimatologische omstandigheden in Lo Abarca ontwikkelen druivensoorten zoals pinot noir, syrah, sauvignon blanc, riesling, gewürztraminer en sauvignon gris een breed scala aan evenwichtige, elegante aroma's en smaken.

De wijnen van Casa Marín staan bekend om hun zeer hoge kwaliteit. Hun werkwijze is zeer zorgvuldig en volgens het single-vineyardprincipe; elk perceel wordt afzonderlijk geoogst en gevinifieerd. Hierdoor blijven de unieke kenmerken van elk perceel behouden, wat resulteert in wijnen met uitgesproken smaken, maar ieder met zijn eigen karakter. Sommige percelen worden naderhand geassembleerd, waarbij de uiteenlopende karakters bijdragen aan de complexiteit, maar ook juist prachtig harmoniëren. De toppercelen worden als single-vineyards gebotteld. De witte wijnen van Casa Marín zijn prachtig fris, hebben een hoge natuurlijke zuurgraad en uitgesproken aroma's. De rode wijnen zijn elegant, verfijnd en complex.

Het gezicht van Casa Marín is nog altijd María Luz, maar de hele familie werkt inmiddels op het domein in verschillende rollen. Zoon Félipe – werkzaam als wijnmaker – is onlangs vader geworden van dochter Lisa en zo lijkt de continuïteit van het familiedomein gewaarborgd.

Award winning Casa Marín

2019 Sauvignon blanc Viñedo Cipreses – San Antonio, 94 punten
2018 Riesling Viñedo Miramar – San Antonio, 93 punten
2018 Cartagena Pinot Noir – San Antonio, 92+ punten
2019 Cartagena Sauvignon blanc – San Antonio, 91 punten
2018 Cartagena Riesling – San Antonio, 90+ punten