Pinot blanc/weisser burgunder!

Pinot blanc/weisser burgunder!

Door Job Joosse | 21 juni 2019

De familie van de pinots is bij alle wijnliefhebbers bekend. Met name pinot noir en pinot gris (of pinot grigio) hebben vele enthousiaste en zelfs fanatieke aanhangers. Eigenlijk is de derde pinot, pinot blanc, de minst in het oog springende, bijna het buitenbeentje. Ten onrechte, want deze druif is wel degelijk in staat om verrukkelijke wijnen voort te brengen, met een uitstekend bewaarpotentieel en een brede gastronomische inzetbaarheid.

Pinot in een notendop
De pinot is een van de oudst bekende druivenrassen. Hij wordt al genoemd in documenten uit de dertiende eeuw, uit Île de France (omgeving van Parijs) onder zijn synoniem morillon. Het is echter niet duidelijk waar pinot is ontstaan. Strikt genomen kunnen we eigenlijk niet spreken over een familie van pinots. Pinot gris is een mutatie van pinot noir en pinot blanc is weer een mutatie van pinot gris. Er zijn zelfs nog meer pinots, namelijk pinot meunier, pinot noir précoce (wellicht beter bekend als frühburgunder) en pinot teinturier. Het zijn allemaal klonen van dezelfde pinot noir met wat kleine mutaties. Aan sommige wijnstokken van de pinot noir is het opvallend genoeg zelfs zo dat er blauwe, roze en witte druiven hangen. Natuurlijke kruisingen met andere druiven heeft veel bekende druivenrassen voortgebracht zoals bijvoorbeeld chardonnay en gamay noir. Tot het einde van de negentiende eeuw werd pinot blanc vaak zelfs nog voor chardonnay aangezien in de wijngaarden totdat ampelograaf (druivenstokonderzoeker) Victor Pulliat de twee druivenrassen na onderzoek in de Bourgogne definitief onderscheidde.

Weisser burgunder
Wist u dat pinot blanc ook in de Bourgogne staat aangeplant? Hier wordt het vooral gebruikt in de Crémant de Bourgogne. Daarnaast is het een van de toegestane druivenrassen voor champagne. Voor velen is pinot blanc echter onlosmakelijk verbonden met de Elzas, waar de druif niet alleen als solist, maar ook in assemblages schittert. In Duitsland en Oostenrijk staat de pinot blanc beter bekend als weiss(er)burgunder en vinden we prachtige minerale exemplaren.

Ingetogen en toegankelijk
De druif brengt een karakteristieke stijl wijnen voort die men zou kunnen omschrijven als wat lichter dan pinot gris en wat slanker dan chardonnay. De wijnen hebben vaak een wat ingetogen karakter op de neus, frisse zuren en een fijne, toegankelijke rondeur. Opvoeding op eikenhout moet voorzichtig gebeuren: vooral de smaakintensiteit die nieuw eikenhout aan de wijn geeft kan voor pinot blanc te krachtig zijn. De beste droge witte wijnen van de pinot blanc hebben fraîcheur, pit en zijn heerlijk verkwikkend als aperitief of maaltijdbegeleider.