Portret van een wijnmaker

Portret van een wijnmaker

Door Xavier Kat | 21 juni 2019

Pierre-Marie Luneau, ouders Pierre en Monique en vrouw Marie

Alle vooroordelen over muscadet kunt u aan de kant schuiven als u kennismaakt met de wijnen van Luneau-Papin. Nergens gebruikt men de grote mogelijkheden van de melon de bourgogne zo goed als op dit domein. Dit oude druivenras dat in de 16e eeuw door monniken uit de Bourgogne in Muscadet werd aangeplant, is een waar vergrootglas van terroir. Tenminste, wanneer aangeplant op de juiste plek, en wanneer de wijngaard op de goede manier wordt bewerkt, met lage rendementen, de rijpheid van de druiven perfect is en de druiven vervolgens op de juiste manier worden verwerkt.

Ouders Pierre en Monique legden hiervoor al een prachtige basis. Zij verdeelden hun grond in diverse zones, met ieder een eigen bodemtype, een verschillende rijping van de druiven, en als resultaat ook ieder een eigen wijn. Zoon Pierre-Marie en zijn vrouw Marie hebben dit werk de laatste jaren
verder geperfectioneerd. Het zeer ambitieuze en bevlogen stel is allereerst overgestapt op een biologische en vervolgens biodynamische wijnbouw. Pierre-Marie heeft zich verder verdiept in de grote diversiteit aan bodemprofielen. Die zijn ontstaan door verschillende geologische breuklijnen, bestaande uit zand, micaschist, graniet, gneis en klei.

Naast de bijzonder gevarieerde en zeer hoogwaardige bodem speelt ook het microklimaat een belangrijke rol. Het domein ligt in het zuidelijke en iets warmere deel van de appellation Sèvre et Maine, nabij de cru Goulaine. Het moeras van Goulaine zorgt voor een microklimaat binnen het heersende Atlantische klimaat, dat zorgt voor duidelijke verschillen in de rijping van de druiven. Met al deze verschillen weet Pierre als geen ander te spelen, waardoor de meest zuivere expressie van de terroir in zijn wijnen naar boven komt. Daarnaast kiest hij voor het handmatig oogsten en selecteren van de trossen, een voorweking van de druiven, waarvan de duur per perceel wordt bepaald, een lange, zachte persing van de druiven en het gebruik van enkel natuurlijke gisten. Op deze wijze maakt Pierre-Marie prachtig zuivere, minerale, complexe en harmonieuze wijnen, die afhankelijk van hun karakter en opvoeding sur lie (tussen de zes en 48 maanden – en soms nog langer) een enorm bewaarpotentieel bezitten. Zeker de topwijnen kunnen met gemak twintig jaar en ouder worden.

Nog iets wat de meeste mensen niet weten over de melon de bourgogne en muscadet. Bij veel grote witte wijnen draait het om mineraliteit. De wijnen van Pierre-Marie Luneau blinken hier in uit!