Portret: Kruger Family Wines

Portret: Kruger Family Wines

Door Xavier Kat | 5 april 2019

In 2011 reisde ik naar Zuid-Afrika met als doel om één heel goede, exclusieve producent voor ons assortiment te ontdekken. Goed voorbereid ging ik op pad, waarbij een van de tips het domein Sterhuis in Stellenbosch was, waar de jonge Johan Kruger de wijnen maakte. Johan bleek met recht een bevlogen wijnmaker, met een heldere visie en die - het allerbelangrijkste – ons een heerlijke serie wijnen liet proeven. Er was direct een klik en niet veel later arriveerden de eerste wijnen van het domein in Haarlem.

De verkoop van de wijnen werd een groot succes. Maar enkele jaren later verliet Johan plotseling het familiedomein Sterhuis. Een schok voor ons. Gelukkig kwamen we korte tijd later weer met hem in contact. Johan had in de tussentijd zijn Sofie ontmoet, die op wijnstudiereis vanuit België in Zuid-Afrika was. Het is liefde op het eerste gezicht. Sofie komt in Zuid-Afrika wonen en al snel stichten de twee een gezin. De vader van Johan kan zich niet vinden in de keuzes die zijn zoon maakt en er ontstaat onenigheid. Johan besluit dat het tijd is het ouderlijk domein te verlaten en samen met Sofie een nieuw wijnavontuur te beginnen. Hiervoor roept hij ook onze hulp in. Johan wil namelijk in de opkomende koele kustregio’s wijn gaan maken. Hij bezit daar geen wijngaarden en ook geen kelder, maar hij heeft een paar hele speciale percelen op het oog. Hij benadert de eigenaren ervan en haalt hen over om met hen samen te werken. Johan ziet namelijk dat er prachtige oude wijngaarden zijn waarvan de druiven nu naar coöperaties gaan, of op het punt staan om gerooid te worden omdat ze met hun lage productie niet rendabel genoeg meer zijn. Johan wil hun druiven kopen, mits de boeren volgens zijn strenge richtlijnen willen werken. Oogsten doet hij met zijn eigen team en voor het vinifiëren en opvoeden van de wijnen huurt hij ruimte bij anderen. 

Bij zijn wijngaardselectie houdt Johan vast aan een paar principes:
1. De wijngaarden moeten in een koele klimaatzone liggen.
2. De wijngaarden hebben een bodem van (verweerd) graniet.
3. Het gaat om alleen oude stokken.

In zijn wijnmaakfilosofie wil Johan altijd frisse wijnen maken met een maximale expressie van het terroir. Dit betekent: niet te rijp oogsten (behoud van de zuren en niet te veel alcohol), niet te veel extractie van de druiven, geen gecultiveerde gisten en niet te veel houtinvloed. Maar wel gebruikmaken van de lies, langere opvoedingen en micro-oxidatie via het vat. Om zijn nieuwe project te kunnen starten zocht hij partners die bereid waren dit avontuur samen met hem aan te gaan, bijvoorbeeld door vooraf, voordat ook maar één fles gebotteld was, wijn af te nemen en vooruit te betalen. Ook Okhuysen werd benaderd. Wij kenden Johan als een zeer kundige en serieuze wijnmaker en hadden veel vertrouwen in zijn avontuur. We gingen akkoord en alweer twee jaar geleden kwamen de eerste wijnen van Kruger Family Wines ons pakhuis binnen. Dat de wijnen goed zouden vallen, wisten we eigenlijk wel, maar het succes was zelfs nog groter dan we hadden durven hopen!