Portret van een wijnmaker

Portret van een wijnmaker

Door Xavier Kat | 15 februari 2019

Het werd hoog tijd om Stéphane Defraine eens in het middelpunt te zetten. Een bijzondere man. Dat werd me meteen duidelijk toen ik hem alweer ruim twintig jaar geleden voor het eerst ontmoette in Bordeaux. In tegenstelling tot veel andere wijnmakers die ik tot dat moment kende, is Stéphane heel open en eerlijk over alles wat hij doet. Zijn gedrevenheid is aanstekelijk. Bovendien bezit hij het vermogen zichzelf continu uit te dagen, met als doel om te leren, te ontdekken, te vernieuwen en te verbeteren.

Als hij in 1977 vanuit België naar Bordeaux komt, ontdekt hij de schoonheid van de wijngaarden in Saint-Emilion. Hij studeert oenologie aan de universiteit van Bordeaux en werkt vervolgens in de Médoc. Hierna treedt hij op als consulent voor investeerders in het Entre-deux-Mersgebied en wordt verliefd op de schoonheid van dit deel van de Bordeauxstreek. Hij komt erachter dat de wijnbouw hier al zeer oud is, met name rondom het stadje La Sauve, waar monniken in 1079 de abdij van La Sauve Majeur startten. De grond en het klimaat hier zijn dan ook ideaal voor het verbouwen van wijn. Als Stéphane in 1989 het nabijgelegen Château de Fontenille kan overnemen, duikt hij er bovenop. Hij herstructureert zijn wijngaard, kiest voor een hoge plantdichtheid en hoge kwaliteit klonen.

Ook bouwt hij beetje bij beetje een kelder waarin hij optimaal kan werken. Stéphane wil het unieke terroir laten spreken, om ook zijn wijnen uniek te laten zijn. Ondertussen experimenteert hij met nieuwe technieken om de kwaliteit verder te verbeteren. Oude tradities verrijkt hij met moderne kennis en inzichten en zijn eigen steeds grotere kennis en ervaring.Ook op het gebied van duurzaamheid daagt Defraine zichzelf al jaren uit. Het voeren van een biologisch label boeit hem niet. Biologisch of niet is niet de kern van het probleem. Hij streeft vooral naar duurzaamheid. Biodiversiteit is daarbij belangrijk net als het behandelen van de wijngaard alleen als er een noodzaak is, en dan ook nog eens alleen met niet schadelijke, natuurlijke middelen. Daarnaast speelt het energiebeheer bij Defraine een belangrijke rol. “Hoe kan ik het verbruik ervan beperken, hoe kan ik energie zelf opwekken?” Het gebruikte water zuiveren is ook belangrijk, maar onder duurzaamheid valt ook het zijn van een goede werkgever voor het personeel. Al deze kleine en grote dingen bij elkaar, maken van Château de Fontenille iets bijzonders en dat proeven we terug in de wijnen. Wijnen waar ik zelf al vele jaren groot fan van ben!