Het Okhuysen Proefpanel

Het Okhuysen Proefpanel

Door Elisa Duivestein | 6 september 2020

Mogen wij aan u voorstellen: het Okhuysen proefpanel! Elke wijn die bij ons terecht komt, aangevraagd of ongevraagd, wordt uiteraard blootgesteld aan een strenge keuring op de proeftafel. Die belangrijke taak laten we niet aan één enkel persoon over, want verschillende mensen proeven nu eenmaal meer dan één!

Het selecteren van wijn is naast een heel erg leuke, ook een lastige klus. Er zijn wereldwijd ontelbare aanbieders; met wie ga je in zee en wie bedank je vriendelijk? Gelukkig is daar die ruim 150 jaar aan wijnkoop-ervaring waar we op vertrouwen en natuurlijk… onze neuzen.

Waar wordt er geproefd
Proeven doen we echt óveral. Natuurlijk op inkoopreis bij de wijnboer zelf – vinden wij zelf toch het leukst – met de belangrijke toevoeging dat we ter plaatse nooit een definitieve beslissing nemen. De romantiek van het proeven in de wijnstreek zit dan in de weg en beïnvloedt zelfs een getrainde proever. We proeven daarom altijd een extra keer op neutraal terrein in Haarlem en met een zo’n breed mogelijk proefteam. Naast het proeven tijdens de bezoeken aan de domeinen, proeven we op wijnbeurzen zoals Prowein, Vinisud en Vinexpo, of ‘gewoon’ thuis in Haarlem. Gedurende het jaar, en dan vooral in specifieke periodes, na een beurs of met de komst van een nieuw oogstjaar, komen er heel veel flessen naar ons kantoor. We proeven deze altijd thematisch en bij voorkeur ‘blind’.

Blind proeven
Om het proeven zo min mogelijk te beïnvloeden door voorkennis of het visuele aspect, wordt er vaak blind geproefd. Alles draait zo volledig om de smaak, de beleving, zonder verwachtingen die je wellicht kunt hebben van bijvoorbeeld het huis, het herkomstgebied of de druif.  

Groen licht of niet?
Wanneer de wijnen door het panel zijn geproefd, worden de scoreformulieren verzameld en wordt een analyse van de resultaten gemaakt. Deze worden vervolgens besproken. Dit is het moment dat er ook naar de inkoopprijzen wordt gekeken en er extra informatie over wijn en producent wordt vrijgegeven. Bij een positief resultaat leidt dit niet automatisch tot opname in ons assortiment. Er moet plek voor zijn in ons brede portfolio, waarbij ook wordt gekeken naar de (commerciële kansen). Hierbij wordt ook gekeken naar afbreukrisico voor andere wijnen en domeinen die reeds opgenomen zijn in ons assortiment. Natuurlijk is het leuk om een nieuwe wijn in het assortiment op te nemen, maar het mag niet ten koste gaan van andere succesvolle samenwerkingen. Het komt dan ook voor dat we een bepaald domein meerdere jaren volgen en meermaals de wijnen proeven, voordat het daadwerkelijk door ons wordt opgenomen. Het proefpanel:

Xavier Kat – hoofd panel en directeur
De man die naast heel veel wijn proeft ook schrijft, interviewt en doceert. In zijn vrije tijd doet hij graag aan hockey en ook hardlopen; zo liep hij maar liefst drie keer de marathon. Xavier draait er dan ook zijn hand niet voor om als hij tijdens Bordeaux en Primeur zomaar 100 wijnen per dag moet proeven. Xavier bewaakt de rode lijn van de inkoop en voelt haarfijn aan welke wijnen succesvol zullen zijn.

Job Joosse (magister Vini) – analyticus en inkoper/accountmanager
Naast dat Job alles over wijn weet; Magister Vini word je natuurlijk niet zomaar, is zijn tweede specialiteit gastronomie. Hij schudt gerechten uit zijn mouw zoals een goochelaar zijn kaarten. Met zijn analytisch proefvermogen levert hij een belangrijke bijdrage aan het proefteam.  

Yves van Maren (vinoloog) – criticus en manager operations
Wanneer de normaal zo beheerste Yves een sprongetje maakt bij het proeven, weten we het. Als hij het goed vindt, is het uitstekend. Hij beschikt namelijk over het reukvermogen van een terriër. Ook bijt hij zich moeiteloos vast in allerhande inkoop-, logistieke- en technische vraagstukken.  

Larry Renardel de Lavalette (vinoloog) – manager verkoop en professioneel bourgondiër
Optimist optima forma Larry ziet in veel wijn potentie en zorgt ervoor dat er soms verrassende keuzes gemaakt worden. Onbezorgd genieten van een goed glas is zijn credo, en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wat is er nu lekkerder dan een boerderijkippetje uit de oven met een flesje Juliénas?

Sylvana Vork-Oortwijn – marketingspecialist en wijnfanaat
Sylvana is met slechts 28 lentes het jongste lid van ons proefpanel. Maar laat je vooral niet misleiden door haar leeftijd. Met kennis van zaken en een gezonde dosis nuchterheid proeft zij al multi-taskend de wijn en komt altijd met een helder advies. 

Woudt Stroo – Wijnadviseur Horeca en handige duizendpoot
Bij alle facetten van wijn aan de man brengen, kun je Woudt inzetten. Zo zal hij net zo makkelijk een evenement organiseren bij een van zijn klanten in de horeca, als een email schrijven als er interessante nieuwe wijnen binnen zijn. Verkopen zit hem in het bloed, waar hij met zijn natuurlijke charme bestaande én nieuwe klanten aan Okhuysen weet te binden. 

Jeroen Knegt (vinoloog) – wijnadviseur en gastheer
Hij heeft vaak zijn lolbroek aan, maar als het op wijnproeven aankomt, is Jeroen de serieusheid zelve. In zijn rol op de verkoopafdeling kent hij ons assortiment op zijn duimpje en met zijn achtergrond in de horeca – Jeroen is afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden – is gastvrijheid zijn tweede natuur.

Menno Wigmore (WSET advanced) – winkelmanager en creatieve geest
Na een glansrijke internationale carrière bij verschillende ontwerpbureaus, besloot Menno van zijn hobby zijn werk te maken en maakte de transfer naar Okhuysen. Immer bescheiden, maar met veel talent stortte hij zich in de wijn en volgt inmiddels level 4 van de opleiding WSET (Wine&Spririt Education Trust).

Brenda ten Brinke-Bernard (vinoloog) – persoonlijk assistent van Xavier en wijnkenner
Brenda maakte als groot wijnliefhebber jaren geleden de overstap van de uitzendwereld naar die van wijn, om via een kleine tussenstap bij Okhuysen aan te komen. Met haar grote talent voor plannen en organiseren, verliet ze al vrij snel de binnendienst om Xavier in zijn werk te ontlasten.

Niels Ypenburg (vinoloog) – planner en wijnadviseur
Deze goedlachse bakfietspapa geniet van wijn zoals het bedoeld is. Aan de telefoon staat hij geduldig en altijd vriendelijk iedereen te woord en voorziet ze van de lekkerste wijn. Het proeven (wat hij zeer kundig kan) gaat bij Niels vaak thuis verder; want na eenmaal een nip van die prachtige wijn, smaakt het toch naar meer…

Bas Kastelein (vinoloog) – Wijnadviseur Horeca en actief voetbalsupporter
Passie voor wijn kreeg Bas al vroeg mee toen zijn vader Wijnkoperij De Gouden Ton opzette. Dat is lang geleden, want inmiddels schittert hij al weer bijna twintig jaar bij Okhuysen. Bas zorgt ervoor dat alle prachtzaken – van sterrestaurant tot strandpaviljoen – imponeren met hun wijnkaart. Naast zijn aangeboren liefde voor wijn, heeft hij Feyenoord diep in zijn hart zitten.