Het Okhuysen Proefpanel: Witte winterwijnen

Het Okhuysen Proefpanel: Witte winterwijnen

Door Femke Pruis | 23 februari 2023

Het kritische proefpanel is verrast door een Amerikaanse chardonnay.

Wat al een tijdje op ons wensenlijstje stond, was een proeverij waarin we ook onze klanten de wijnen laten beoordelen. Voor dit ‘Okhuysen proefpanel’, vroegen we chef en restauranteigenaar Ralph Woerde (Restaurant Oud-Zuid), sommelier Vera Krijnen (Zoldering) en vaste klanten Bas van Os, Alette Bastiaansen en Jurriaan Roeland om mee te doen. Gelukkig was het antwoord vijf keer volmondig ja. Omdat we het bij Okhuysen belangrijk vinden dat ook wij met regelmaat het assortiment blind proeven, schuiven Femke Pruis en Milton Verseput namens Okhuysen aan. Uiteraard is Xavier ook van de partij. De overeenkomst tussen onze panelleden is dat zij net als wij allereerst zelf liefhebber zijn en dat ze het daarnaast leuk vinden om wijnen blind te proeven en te beschrijven. Een mooi uitgangspunt om dit jaar een aantal keer bij elkaar te komen voor een thema-avond. De wijnen, acht per avond, worden blind geproefd en door het panel beoordeeld op intrinsieke kwaliteit én op prijs-kwaliteitverhouding. De drie wijnen die gecombineerd het best scoren zijn onze panelwinnaars.
In de tweede week van januari staat onze eerste bijeenkomst op de rol met als thema winters wit. De grote roerganger van ons proefpanel kan natuurlijk niemand anders zijn dan onze eigen Magister Vini, Job Joosse. Job is niet alleen onze moderator, ook is hij degene die steeds acht wijnen selecteert en dus als enige weet wat er in het glas zit. Bij de eerste twee wijnen ontspint zich direct een discussie over de eigenschappen van een witte winterwijn. De consensus is dat warmte, concentratie, diepgang en comfort typisch winters zijn en wijnen met een wat hogere zuurgraad en frisfruitige tonen meer zomers. Gelukkig komt er genoeg uit die eerste categorie op tafel. Opvallend genoeg blijken de winnende wijnen niet uit bijzonder warme gebieden te komen, iets wat je misschien zou verwachten. Zo komen de nummer twee en drie uit respectievelijk Bordeaux en de Savoie en onze grote winnaar – de chardonnay van Cannonball – mag dan Californisch zijn, de druiven komen uit de meest koele gebieden in de staat. En misschien is het juist dát wat deze wijnen zo onweerstaanbaar maakt: die combinatie van enerzijds concentratie en kracht en anderzijds de zuiverheid en elegantie waar wij bij Okhuysen altijd naar op zoek zijn. Dat het voor iedereen leerzaam blijft om blind te proeven, blijkt wanneer Xavier wijn zes (de latere winnaar) beschrijft aan de rest van het panel: “Dit is wat mij betreft de spannendste wijn tot nu toe. Ik ben echt benieuwd wat dit is.” Wanneer de fles vervolgens wordt onthuld, is er verbazing alom, misschien nog wel het meest bij Xavier zelf: “Nou ja zeg, is dát hem? Wat leuk, die moest ik nodig weer eens proeven blijkt maar weer!”

Producten