Reisje door Italië

Reisje door Italië

Door Brenda ten Brinke | 20 september 2018

We nemen u weer mee op reis, dit keer naar een van onze favoriete landen: La Bella Italia! We starten in Umbrië, in het betoverende Orvieto, om vervolgens via het pittoreske Toscaanse wijnstadje Montepulciano in noordwestelijke richting af te reizen naar het fameuze Chianti (Classico) gebied.

Orvieto


Soms zijn er van die wijngebieden waar je nooit op uitgekeken raakt en plaatsen waarvoor de liefde eeuwig blijft bestaan. Orvieto, met een van de grootste en mooiste domkerken die Italië rijk is, is zo’n geliefde plaats. Hoog gelegen op een plateau van vulkanische tufsteen kijkt de stad uit over de wijngaarden en de prachtige natuur. Vanaf de 47 meter hoge Romaanse toren Torre del Moro reikt het uitzicht nog verder en zie je de intieme straatjes van Orvieto van bovenaf. De wijnbouw kent hier een rijke historie; al ten tijde van de Etrusken werd in deze regio wijn verbouwd en gedronken. De witte Orvieto Classico Superiore, een heerlijke frisse, crispy wijn, is een begrip en wordt uitbundig geschonken in de wijnbars in de gezellige hoofdstraat Via de Duomo. De unieke bodem van kalksteen en vulkanische grond is ideaal voor de aanplant van witte druivenrassen als trebbiano en grechetto. De wijncultuur is ook in het zuiden van Toscane niet meer weg te denken.

Tenuta Salviano

Ten oosten van de stad Orvieto, aan de oevers van het Corbarameer, ligt het schitterende landgoed Titignano van de markiezin Nerina Corsini Incisa della Rocchetta. Het Castello di Titignano kijkt uit over de omgeving en de 2000 hectare eigen grond. Op het landgoed staat ook Tenuta Salviano, een kleinschalig maar vooraanstaand wijnhuis, in het bezit van negentig hectare wijngaard in het herkomstgebied Orvieto en Lago di Corbara. De zonen van Nerina, Piero en Giovanni, leiden het domein en hebben de fijne kneepjes van het vak afgekeken bij hun oudoom Mario Incisa della Rochetta. Mario is de man achter de wereldvermaarde wijn Sassicaia, de eerste Super Tuscan, gemaakt van de Bordelaise druiven cabernet-sauvignon en cabernet franc.

Montepulciano


De naam Montepulciano klinkt vele wijnliefhebbers als muziek in de oren. Je kunt met gemak een paar dagen in deze heerlijke stad vertoeven om de vele enoteca’s en restaurants, vaak met prachtige doorkijkjes naar de omliggende wijngaarden, te ontdekken. De Italiaanse dichter Francesco Redi roemde de Vino Nobile di Montepulciano al in 1685, in zijn gedicht Bacchus. In 1980 ontvangt de Vino Nobile de DOCG- status. Tezamen met wijnen als Barolo, Bolgheri en Brunello wordt de Vino Nobile vaak genoemd in het rijtje ‘beste wijnen van Italië’. De zandrijke bodems en lagere ligging van de wijngaarden in vergelijking met het nabijgelegen Montalcino resulteren in iets zachtere, toegankelijkere wijnen.

AvignonesiIets ten noordoosten van het beeldschone, langgerekte stadje Montepulciano vinden we Cantina Avignonesi. Dit spraakmakende domein is sinds 2009 eigendom van de Belgische Virginie Saverys die het volledig heeft getransformeerd naar biologisch-dynamische wijnbouw. Het gebied staat bekend om
de Vino Nobile di Montepulciano, een wijn die reeds in de negentiende eeuw werd gedronken door de rijke adel van het hoog gelegen stadje. Deze nobele wijn moet voor minimaal zeventig procent gemaakt zijn van de prugnolo gentile druif (een lokale kloon van de sangiovese), aangevuld met lokale druiven. Al decennialang is alles bij Avignonesi gericht op onderzoek en innovatie. Met als grote doel om de terroir beter te begrijpen en te gebruiken en
zodoende een optimale expressie in de wijnen te krijgen. De kwaliteit is onder leiding van Virginie de afgelopen jaren verder gestegen. Dat is ook te proeven in de tweede wijn van het domein, de Cantaloro, en de verrukkelijke Rosso di Montepulciano. Beide zijn wijnen van stand voor een bescheiden prijs!

Siena


Als we via de middeleeuwse stad Siena het Chiantigebied in rijden en de vele cipressen in het prachtige glooiende landschap ons verwelkomen willen we voorlopig nog niet naar huis. De Chiantistreek blijft bekoren met zijn vele wijngaarden, charmante dorpjes en knusse trattoria’s waar je van de Chianti en alle lokale culinaire gerechten kunt genieten. Dé druif van Toscane (en Chianti) is de sangiovese. Deze laat rijpende druif gedijt uitstekend op de kalkrijke mergelgrond. De grootste uitdaging is een goede rijping van de suikers en de tanninen in een klimaat met vrij natte herfsten. Bij vooraanstaande producenten als Fontalpino lukt dat uitstekend, mede door een biologische aanpak.

Fontalpino

De familie Cresti bezit 28 hectare wijngaard nabij het prachtige Siena en het historische stadje Castelnuovo Berardenga, waarvan het merendeel is aangeplant met de lokale sangiovesedruif. Broer en zus Filippo en Gioia Cresti staan aan het roer en hebben de taken goed verdeeld. Filippo is belast met alle organisatorische en commerciële zaken en oenologe Gioia is verantwoordelijk voor het gehele proces van wijn maken. Voor Gioia begint het proces in de wijngaard, waar met veel respect voor de natuur en volgens biologische principes wordt gewerkt. De natuur zo min mogelijk verstoren is
hier het credo. Ook in de kelder zoekt Gioia naar harmonie en elegantie; overmatige concentratie en dominante houtinvloed is uit den boze. Fontalpino is gelegen op de grens van de wijngebieden Chianti Colli Senesi en Chianti Classico. Naast de wijnen die tot deze twee DOCG’s behoren, maakt men ook wijnen die door het gebruik van niet toegestane druivenrassen in de DOCG worden gedeclasseerd tot een ‘IGT Toscane wijn’.

Ontdek deze zes parels uit Umbrië en Toscane en word (opnieuw) verliefd op Italië!