Door Job Joosse | 20 februari 2020
De wijnwereld is constant in beweging – in de laatste twintig jaar misschien wel meer dan ooit. Toch zijn er streken die te langzaam hebben meebewogen. Rioja is er daar een van. Maar deze vermaarde streek is bezig het podium terug te pakken, met spectaculaire wijnen. Zonder enige twijfel bezit Rioja een van de grote terroirs van Spanje, waar volstrekt unieke wijnen worden gemaakt. Toch werd de show de laatste jaren gestolen door Ribera del Duero, Priorat en de spannende wijnen uit Galicië. Rioja had onder de liefhebbers inmiddels een wat oubollig imago.
Veel consumenten kennen rioja vooral als
een wijn die gemaakt wordt in grote oude
bodegas. Deze traditionele rioja is een assemblage
van druiven uit de drie streken van Rioja;
Oriental (voorheen Rioja Baja genoemd), Alta
en Alavesa. Deze deelgebieden van Rioja geven
ieder hun eigen karakter aan de assemblage.
Vervolgens wordt de wijn lang opgevoed op
grotendeels Amerikaanse eikenhouten vaten.
Het resultaat is wijn met een lichte kleur en
een wat belegen karakter met zwoele tonen van
gedroogd fruit, specerijen en vanille. Namen
als Crianza, Reserva en Gran Reserva wegen
bij dit type rioja vaak zwaarder dan het oogstjaar,
wat de consument betreft. Dat is jammer:
de ‘grote jaren’ leveren vaak schitterende oude
wijnen met een immens bewaarpotentieel op.
De typisch Spaanse druif tempranillo speelt
de hoofdrol in de assemblages van rioja. Je
zou kunnen zeggen dat tempranillo de rol die
cabernet-sauvignon in Bordeaux heeft op zich
neemt. Tempranillo zorgt voor expressief fruit,
structuur en bewaarpotentieel. Garnacha (grenache)
is de tegenhanger die de rol van merlot
op zich neemt met zwoel fruit en rijkdom.
Daarnaast spelen ook mazuelo (carignan) en
graciano (morrastel) een rol in de assemblage.
De laatste jaren is een groep jonge enthousiaste
wijnmakers, die goed zijn opgeleid en
overal ter wereld ervaring hebben opgedaan,
hun eigen streek aan het herontdekken. Ze
passen hun technische kennis toe op oude tradities.
Ze schuwen experimenten niet en gaan
over op ‘betonnen eieren’, amfora’s en Frans
eikenhout voor de vinificatie en opvoeding.
Voor de hoogste kwaliteit druiven zoeken zij
naar oude wijngaarden, het liefst in de hoger
gelegen regio’s. Hier doen zij perceelselecties
die apart worden gevinifieerd, opgevoed en
gebotteld. Dit ‘wijnmodernisme’ geeft wijnen
met precisie en een echte ‘terroirdefinitie’.
In 2018 was ik bij Sandra Bravo op bezoek in Rioja
Sandra Bravo van Sierra de Toloño is een
van de vooraanstaande vernieuwers die zeer
oude wijngaarden in handen heeft gekregen
op de mooiste plekjes in het hooggelegen
Alavesa. Het karakter van dit kleine hoekje van
Rioja komt prachtig in haar wijnen tot uiting
met enerzijds kleurintensiteit, concentratie
en rijpheid, maar ook een expressief karakter,
fraîcheur en elegantie. Deze jonge vrouw is
de belichaming van de revolutie die Rioja nu
doormaakt!
Door je persoonlijke gegevens te verwijderen wordt de toegang tot je account verwijderd. Hierdoor kan je niet meer bij je bestelgeschiedenis en andere gegevens.