Oogstrapport Daumas Gassac Rouge 2020

Oogstrapport Daumas Gassac Rouge 2020

Door Samuel Guibert | 14 september 2021

De oogst van 2020 is als een delicaat muziekstuk. Een zacht, verzorgend klimaat heeft het rijkdom en evenwicht gegeven.

De winter was koud maar niet ijskoud, zonder enige sneeuw. Het werd gevolgd door een lente met precies de juiste hoeveelheid regen, wat resulteerde in een krachtige start van de groeicyclus. 2020 werd gekenmerkt door milde omstandigheden, van snoei tot knopbreuk, en dan van bloeiend tot aan de oogst. Er waren geen hittegolven of buitensporige temperatuurpieken in de zomer, met een gemiddelde van 28°C overdag en magische, koele nachten (10°-12°C) in de Gassac-vallei. Uiteindelijk was daar een perfect getimede storm op 15 augustus, een geluk dat we sinds 2012 niet meer hebben gehad, en maakte van deze oogst iets echt uitzonderlijks.

Vasthoudend aan de traditionele methoden werd met de hand geplukt op 24 augustus, in deze wijngaard die vrij is gebleven van gekloonde wijnstokken, pesticiden en chemische producten sinds de oprichting van het domein. Ons doel tijdens de oogst is om fruit te verkrijgen dat finesse heeft. We hebben 17 dagen geplukt gedurende een periode van 28 dagen, met een pauze van 10 dagen om de cabernet-sauvignon druiven hun aromatische karakter optimaal te laten ontwikkelen.

Op 1 oktober was de vinificatie van onze rode en witte grand vins voltooid, en zoals we ze tijdens dit proces proefden, ontstond een classicisme die doet denken aan de vroege jaargangen van het domein Een weelderige, zeer volle wijn. 2020 bevat alle herinneringen en de ervaring van de 42 jaargangen die eraan voorafgingen.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod