Waar een klein gebied groots in kan zijn

Waar een klein gebied groots in kan zijn

Door Elisa Duivestein | 9 juli 2021

Overal ter wereld staat sauvignon blanc aangeplant, maar de mooiste komt uit Sancerre. De druif vindt zijn oorsprong hier in de Loirevallei en Sancerre wordt samen met Pouilly-Fumé als de enige echte, klassieke sauvignon-blanc-wijn beschouwd. Nergens smaakt hij zo rank en zuiver als hier.


Toch is de druif op de meeste flessen nergens op het etiket terug te vinden. Misschien is het puur Frans chauvinisme dat wij dienen te weten dat Sancerre wordt gemaakt van sauvignon blanc. Fabienne en Benoit Godon van Domaine de la Garenne vertellen ons dat Sancerre zoveel meer is dan sauvignon blanc. Sancerre is inimitable! De combinatie van de arme kalkrijke bodems en glooiende heuvels – die naast zonlicht ook beschutting bieden – geeft een wijn met die typische levendigheid en een uniek karakter.

Je zou het vandaag de dag misschien niet zeggen – Sancerre staat zo’n beetje synoniem voor sauvignon blanc – maar tot eind negentiende eeuw was het een typische pinot-noir-streek. Phylloxera vernietigde echter een groot deel van de blauwe druif, waarna sauvignon blanc werd aangeplant. De witte Sancerrewijn die daar vervolgens mee gemaakt werd, was van zo’n goede kwaliteit dat die de streek wereldberoemd maakte. In 1936 kreeg Sancerre de AOC-status (beschermd herkomstgebied). Het gebied is relatief klein, wat samen met de kwaliteit het exclusieve karakter van Sancerre onderstreept.

In het hart van de streek, in het dorpje Verdigny ligt het eeuwenoude familiedomein De la Garenne. In 1820 plantte Jean-Louis Reverdy er de eerste wijnstokken en inmiddels hebben Fabienne – afstammeling van Reverdy – en haar man Benoit Godon er de leiding. Door de typerende kwaliteiten van de verschillende terroirs optimaal te benutten, creëert het echtpaar Godon-Reverdy unieke wijnen waarin de smaken van elk individueel perceel zijn terug te vinden. Dit vraagt om grote kennis van de bodems; je vindt hier kleigrond met mergel, harde of zachte kalksteen en kleigrond met vuursteen. De wijnen van Fabienne en Benoit zijn wereldwijd meermaals bekroond en behoren tot de beste in de regio. Volledige expressie van het karakter van Sancerre is waar zij voor staan!

Producten


Sancerre blanc

2020 Sancerre blanc

Domaine de la Garenne 0.75l

16 25 17.90

per fles bij een afname van 6 / 16,50 per fles