Exclusief importeur Sassicaia

Exclusief importeur Sassicaia

Door Sylvana Oortwijn | 12 april 2018

Wijnkoperij Okhuysen, sinds 1867 gespecialiseerd in de import van kwaliteitswijnen, is per heden de exclusieve importeur van de wereldberoemde wijn Sassicaia uit Bolgheri (Toscane, Italië) en de overige wijnen van Tenuta San Guido.

Sassicaia behoort tot de meest gezochte wijnen ter wereld. Het was de wijn die Italië in de jaren zeventig van de vorige eeuw als producent van topwijnen op de kaart zette.

Markies Mario Incisa Della Rocchetta creëerde de bijzondere wijn uit liefde voor de druiven cabernet-sauvignon en cabernet franc. Hij kreeg zijn waardering voor cabernet in de jaren twintig, door kennismaking met wijnen uit Bordeaux. Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de toevoer van bordeaux stagneerde, besloot hij zelf een wijn op basis van cabernet te gaan maken.

Hij kocht een landgoed in Bolgheri, direct gelegen aan de kust en met een uniek microklimaat en een bodem rijk aan kiezels en stenen. De Markies plantte er de door hem zo geliefde cabernet aan. Hij doopte zijn eerste wijn ‘Sassicaia’, wat staat voor stenige grond.

De wijn kreeg aanvankelijk geen enthousiaste ontvangst; de Toscanen vonden een wijn zonder sangiovese maar niets. Tussen 1948 en 1971 consumeerde alleen de familie Della Rocchetta de wijn met plezier. In 1972 brachten zij het inmiddels iets rijpere oogstjaar 1968 in de handel. Het werd direct een doorslaand succes: de cabernet was schitterend tot ontwikkeling gekomen en bood een enorme complexiteit alsmede veel verfijning. Bolgheri was toentertijd geen officieel herkomstgebied, waardoor Sassicaia werd verkocht als tafelwijn. De eerste Super Tuscan was een feit!

Naast Sassicaia maken ze op Tenuta San Guido nog twee prachtige andere wijnen: Guidalberto en Le Difese. Onterecht worden deze wijnen wel eens de tweede en derde wijn van het domein genoemd. In werkelijkheid komen ze van met zorg geselecteerde percelen, kennen ze een afwijkende druivensamenstelling en bezitten ze een geheel eigen karakter.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod