Nog éven geduld… oogsttijd

Nog éven geduld… oogsttijd

Door Benjamin Anglade | 20 augustus 2020

Er breekt een spannende tijd aan voor onze wijnboeren, want de oogst gaat bijna van start. Het zal voor de een nog even duren, de ander staat al in de startblokken, maar dat het gaat gebeuren is een ding dat zeker is. Het is de tijd waar iedere wijnmaker het hele jaar naar uitkijkt: zal al het harde werk in de wijngaard letterlijk zijn vruchten gaan afwerpen?

Het team van Mas de Daumas Gassac start naar verwachting volgende week met de oogst. Benjamin Anglade stuurde ons een update hoe zij dit oogstseizoen verwachten te starten.

‘’Het jaar 2020 laat ons in veel opzichten zien dat het nieuwe decennium begint – in vergelijking met de laatste vijf oogstjaren – was er nu geen hevige hittegolf in augustus. Dat is altijd een ingrijpende factor die het rijpingsproces versnelt. Dit jaar geen brute beproeving van moeder natuur dus... tot nu toe. We hebben al een paar ronden gedaan in onze garrigue-wijngaarden (bestaande uit meer dan 60 percelen), om inzicht te krijgen in de smaakontwikkeling van de bessen, door middel van rijpheidscontrole en door ze te proeven. Om eerlijk te zijn, het ziet er goed uit. Geen tekenen van waterstress, maar het lijkt erop dat de herten behoorlijk fan zijn van de pinot noir, zeker omdat deze eerder rijpt en de bessen bovendien een hoger suikergehalte bezitten in vergelijking tot andere druiven. Kijk altijd naar wat moeder natuur je vertelt.’’


Grote druiven, maar niet teveel aan een stok: zo zien ze het bij Mas de Daumas Gassac het liefst.

''Zoals de broers Guibert het het liefst zien: een niet te groot aantal druiven per wijnstok, maar wel redelijk grote bessen. Zoals het er nu uitziet, beginnen we met de druiven voor de Rosé Frizant – volgens de analyse van de rijpheid wordt dat maandag 24 augustus. Dan een paar dagen pauze, om vervolgens te beginnen met het plukken van de witte druiven en dan de vroeg rijpende rode soorten zoals pinot noir, dolcetto en merlot. Hierna gaan we verder met de witte druiven, weer even rust en dan zullen we afsluiten met het oogsten van de cabernet sauvignon. Maar wie weet… de kunst van wijn maken is het vermogen om alles wat je weet te vergeten en met een frisse blik naar de nieuwe oogst te kijken. Ik zal al onze bevindingen met jullie delen tijdens de oogst, dus tot ziens in minder dan een week voor de start van onze oogst 2020.''