Bret Brothers

Bret Brothers

Door Jean-Philippe Bret | 17 april 2020

Jean-Gui en Jean-Phi zijn de Bret Brothers. In 2000 namen zij, na hun universitaire wijnbouwstudies en verschillende stages, de wijngaarden van hun grootvader over en stichtten het Domaine La Soufrandière.

We were so much looking forward to show you all our new wines. But you can buy a tasting box and discover them at home. We hope you will be just as excited as we are! - (24 t/m 27 april 2020)
De wijngaarden zijn al die jaren conventioneel bewerkt en ogen doods; behalve wijnstokken is er geen leven in en op de grond. Als mannen van de natuur, geïnspireerd geraakt door biologisch-dynamische werkwijzen op hun stageadressen, hebben Jean-Philippe en Jean-Guillaume als eerste doel om het organische leven in hun bodems weer op gang te krijgen. Ze kiezen hierbij voor de biologisch-dynamische weg, volgens de filosofie van de antroposoof Rudolf Steiner. Dus volgen ze het ritme van de planetenstelsels en de maan, gebruiken speciale natuurlijke preparaten voor het voeden van de bodem en de wijnstokken en natuurlijke infusies en fermentaties. In de jaren die daarop volgen komt de wijngaard weer tot leven en zien de broers de kwaliteit van de druiven en de wijnen toenemen. De wijngaard van Soufrandière is echter klein en de gedreven broers willen meer. Ze hebben een boodschap te verkondigen en ze ontmoeten veel wijnboeren die openstaan voor hun verhaal en willen leren. Ze richten hun handelshuis Bret Brothers op, met het doel om wijnboeren te helpen bij het biologisch(-dynamisch) werken en daarnaast druiven van hen te kunnen kopen. Op deze wijze helpen ze bij het gezond maken van de vele prachtige wijngaarden in de Mâconnais en bouwen met hun handelshuis. – waar ze van de gekochte (en zelf geoogste) druiven eigen wijnen maken – bovendien een prachtig extra wijnassortiment op.

Jean-Philippe en Jean-Guillaume Bret behoren tot de belangrijkste verkondigers van de biologische boodschap in de Bourgogne. Niet alleen gaan zij bij hun eigen wijnen zo ver mogelijk als het gaat om gezond en duurzaam werken, maar ze proberen ook andere boeren te bekeren. Dit doen zij vanuit een diepgewortelde overtuiging, maar zonder opdringerig te zijn of er in door te slaan. Hun enthousiasme is juist aanstekelijk en hun verworven kennis en ervaring groot. Ook richting de politiek springen ze op de bres; ze trachten het gebruik van bepaalde schadelijke producten aan banden te leggen en wijzen op het gevaar van wijn als monocultuur.