Domaine Charles Joguet

Domaine Charles Joguet

Door Kevin Fontaine & Charlotte Genet | 17 april 2020

De beste wijngaarden van Chinon liggen bij het dorpje Sazilly, langs het riviertje La Vienne. Domaine Joguet is hier toonaangevend. Hun akkers als ‘Clos de la Dioterie’, ‘Clos du Chêne Vert’ en ‘Les Varennes du Grand Clos’ vormen een begrip in de regio en ver daarbuiten.

Vanaf 24 april zijn de prachtige cabernet franc-wijnen van Domaine Charles Joguet met extra korting te bestellen! - (24 t/m 27 april 2020)
Eind jaren vijftig neemt Charles na het overlijden van zijn vader het familiedomein over. Hij leidt twee levens, een als kunstenaar in Parijs en een als wijnmaker in Chinon. Zijn houding in de wijnwereld is non-conformistisch, waarmee hij de nodige ideeën op het domein introduceert, die later op grote schaal worden gekopieerd door anderen. Zo vindt hij het belangrijk dat de druiven tijdens de oogst gaaf blijven; daarom worden de druiven geoogst in kleine bakjes, die netjes worden gestapeld zonder ze te pletten.

Ook wil hij dat alle terroirs afzonderlijk worden geoogst, gevinifeerd en opgevoed, om uiting te kunnen geven aan ieder afzonderlijk perceel. Sinds de jaren tachtig werd Charles bijgestaan door zijn goede vrienden Jacques Genet en Alain Delaunay, die sinds het vertrek van Charles in 1997 het domein in de geest van Joguet voortzetten.

Sinds kort is de zeer getalenteerde wijnmaker Kevin Fontaine eindverantwoordelijk. Met het afscheid van Charles leek heel even de magie verdwenen, maar in een mum van tijd nestelde het domein zich weer bij de echte smaakmakers van de cabernet-francproducenten uit de Loire.