Weingut Ingrid Groiss

Weingut Ingrid Groiss

Door Ingrid Groiss | 17 april 2020

De wijnen van Ingrid Groiss zijn net zo sprankelend als haar verschijning. De ambitieuze, gedreven wijnmaakster uit het Weinviertel heeft de fijne kneepjes van het vak van haar oma geleerd, maar ontwikkelde na een studie oenologie (wijnbouwkunde) een geheel eigen stijl. Het weingut ligt in het dorpje Breitenwaida, vrij centraal in het gebied, maar tegelijkertijd op slechts 50 kilometer van hoofdstad Wenen. De familie Groiss bezit hier zo’n 10 hectare wijngaard, die deels door de grootmoeder van Ingrid ruim vijftig jaar geleden werd aangeplant.

Passie, gevoel en vastberadenheid. Met deze drie kernwoorden omschrijft Ingrid zichzelf. Hoewel haar eerste studie (bedrijfskunde) en professionele ervaring haar aanvankelijk in een andere richting leidt, realiseert zij zich snel waar haar hart echt ligt. Ze besluit de familietraditie voort te zetten, studeert oenologie en vinifieert in 2010 met succes haar eerste, eigen oogst. Ook de internationale wijnpers is direct onder de indruk van het talent van Groiss en strooit steevast met hoge punten. Ingrid heeft een hele pure benadering van het wijnmaken. Ze probeert zo weinig mogelijk technische ingrepen te doen en juist de natuur haar gang te laten gaan. Dat begint met een gezonde wijngaard, die zij op biologische wijze en met veel respect voor de natuur bewerkt. De opbrengst van de oude stokken is van nature laag en de druiven worden met volledige rijpheid geoogst. In haar streven zuivere, gebalanceerde wijnen te maken met een maximale expressie van de terroir, worden alle percelen individueel geoogst en op kleine roestvrijstalen vaten gevinifieerd en opgevoed. Houten vaten gebruikt ze nauwelijks; alleen voor de zogenaamde reservewijnen. Zo blijven haar wijnen elegant, fris en sprankelend. De uitstekende terroir en de ruim vijftig jaar oude stokken voegen daar complexiteit, mineraliteit en concentratie aan toe. Niet voor niets zijn de wijnen zo breed culinair inzetbaar, bijvoorbeeld in de Aziatische keuken.

Maak nú kennis met de nieuwe jaargangen van Ingrid Groiss, profiteer van de aantrekkelijke proeverijkorting en geniet deze zomer van deze heerlijke wijnen! - (24 t/m 27 april 2020)
Op afstand proosten we met Ingrid op een gezonde toekomst en weerzien bij de volgende editie van Proeven tussen de Stellingen. Tot die tijd genieten we thuis van haar prachtige wijnen!