Maison Parcé frères

Maison Parcé frères

Door Vincent Parcé | 17 april 2020

De familie Parcé, eigenaar van het beroemde wijnhuis Domaine de la Rectorie, ontdekte in 2001 de bijzondere terroir van het achterland van de Roussillon, in de omgeving van Maury. Dit dunbevolkte gebied in de uitlopers van de Pyreneeën en nabij de Middellandse Zee oogt ruig, alsof er niets zou kunnen groeien. De hoge hellingen met een bodem van leisteen bleken echter ideaal voor het verbouwen van bepaalde druiven. Dankzij een verkoelende zeewind en een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur worden die hier prachtig rijp en ontwikkelen harmonieuze zuren.

We would have loved to explain you everything about our special terroir, but at least you can enjoy our fantastic wines at home. Take advantage of the special discount this weekend! - (24 t/m 27 april 2020)
De familie Parcé had zo’n groot vertrouwen in dit deel van de Roussillon dat zij besloten een oude cave te kopen in het gehuchtje Saint-Arnac, nabij Maury. Deze cave werd nog gesticht door de tempeliers! De bijbehorende oude wijngaard kent een recentere historie. Deze werd ‘slechts’ na de phylloxera-ramp aangeplant en is dus bijna negentig jaar oud! Naast de wijnen van het eigen domein ging de familie Parcé een coproductie aan met enkele lokale boeren, waarbij druiven worden geselecteerd om een prachtige serie wijnen te produceren met een perfecte prijs-kwaliteitverhouding.

Op de tamelijk steile hellingen bevinden zich de terrasvormige wijngaarden, die tot vlak aan zee reiken. Centrale plaats in dit kleine wijngebied is het stadje Banyuls, waaraan de vin doux naturel zijn naam ontleent. Domaine de La Rectorie is gevestigd in Banyuls en behoort al generaties lang toe aan de familie. Er zijn niet veel plekken waar zoveel respect getoond voor de terroir als op dit domein. De wijngaarden van La Rectorie bestaan uit een dertigtal percelen, die niet alleen verschillend zijn gelegen, maar ook qua bodemstructuur en aanplant sterk uiteenlopen. Jaarlijks worden er dertig verschillende wijnen gemaakt. De druiven van elk perceel worden apart gevinifieerd en pas in een later stadium met elkaar geassembleerd. Dit betekent heel veel werk, maar resulteert wel in wijnen van uitermate hoge kwaliteit, wat veel voldoening geeft.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod