Tarbot met rijke chardonnay

Tarbot met rijke chardonnay

Door Max Funcke | 25 november 2021

Chardonnay is als een gezellige buurman: overal waar je hem aanplant, maakt hij vrienden met zijn omgeving en levert hij mooie wijnen op. Het is dus niet verwonderlijk dat hij in bijna ieder wijnbouwgebied ter wereld te vinden is. Van de chardonnay worden wijnen in allerlei stijlen gemaakt: van mousserend tot strakdroog, rijk, vol en rond. Bovendien is het een druif die je goed op hout kunt opvoeden, in de stijl die witte bourgognes zo beroemd en geliefd heeft gemaakt. Veel mensen zijn zelfs van mening dat de mooiste witte wijnen worden gemaakt van chardonnay met houtopvoeding. Bij deze wijze van wijnmaken is het echter wel van belang dat de frisse zuren behouden blijven, anders loop je het risico dat de wijnen log en ééndimensionaal worden. Als je een houtgerijpte chardonnay wil maken is het daarom raadzaam om de druiven in een koeler klimaat te verbouwen, zoals in de Bourgogne, of in Marlborough (Nieuw-Zeeland).
En welk gerecht past daar goed bij? Onze keuze gaat uit naar één van de meest smaakvolle vissoorten: de tarbot. Deze platvis uit de Noordzee heeft van zichzelf zo’n mooie, ziltige smaak dat hij weinig nodig heeft om goed tot zijn recht te komen. Je kunt hem dan ook het beste stomen of pocheren: zo blijft de pure smaak van de vis behouden, en krijgt hij een mooie, zachte structuur. Serveer het geheel met wat verse peterselie, een schijfje citroen en wat gebakken krieltjes. Een wijnspijs-combinatie waar je menig liefhebber wakker voor kunt maken!

De kracht van deze combinatie
is simpliciteit. De subtiele smaken van de tarbot geven de wijnen een mooi platform om te kunnen schitteren. De frisse mineraliteit van de wijnen sluit goed aan op het ziltige in de vis, en de houtrijping geeft het geheel ge-stalte en een extra dimensie.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod