Tarte tatin met zoet wit

Tarte tatin met zoet wit

Door Max Funcke | 25 november 2021

Het verhaal gaat dat de tarte tatin in 1889 werd uitgevonden toen de zussen Tatin, die in Frankrijk een hotel hadden, per ongeluk de volgorde van een recept omkeerden en eerst de appels in de bakvorm deden, en pas daarna het deeg. Het resultaat bleek een daverend succes: al snel werd de taart in heel Frankrijk, en ver daarbuiten gebakken. Vanwege de ‘omgekeerde’ bereiding loopt het gekarameliseerde suiker mooi en gelijkmatig uit over het fruit, en dit geeft de taart haar unieke smaak en uiterlijk. Meestal wordt de tarte tatin van appels gemaakt, maar ook peren of perzik zijn populair en geven dit dessert een heerlijke smaak.
Dessertwijnen zijn op zichzelf al een soort toetje. De zoete, volle smaken zijn een heerlijke afsluiting van het diner. Als je daar een dessert met fruit naast zet, is het aan te raden om een overeenkomst te zoeken in de fruitsoort. Een dessert met bosvruch-ten past dan mooi bij een port of een banyuls, en een tarte tatin combineert heel mooi met een wijn die tonen van appel- of perenfruit heeft. Daarnaast is de smaak van karamel die deze taart typeert een mooie aanvulling op de rijpe smaken van laat geoogste druiven. Wij kozen drie wijnen voor je uit die heerlijk combineren met dit verrukkelijke ‘foutje’ van de gezusters Tatin. Een leuk weetje: het hoge suikergehalte in veel dessertwijnen zorgt ervoor dat je ze vaak heel lang kunt bewaren. Zo zijn er wijnen uit Sauternes van honderd jaar oud die vandaag de dag nog steeds vol leven zijn!

De kracht van deze combinatie
is de speciale relatie die zoet en zuur met elkaar hebben. Fruit, waaronder appels en druiven, heeft van nature zowel suikers als zuren. Zoet is de eerste smaak die we als kinderen leren waarderen en is een voorliefde die we ons hele leven koesteren. Zoet maakt zuren zachter en minder prominent, terwijl de zuren zorgen voor frisheid en balans.Producten