Terroirwijnen uitgediept: Bodem

Terroirwijnen uitgediept: Bodem

Door Max Funcke | 28 september 2021

Terroir is voor velen een moeilijk begrip. Het woord komt van ‘terre’ (aarde, bodem) maar behelst meer dan dat. Als je een terroirwijn proeft, dan zou je moeten kunnen herkennen waar deze wijn vandaan komt.

In het achtergrondverhaal dat Xavier Kat schreef over het onderwerp (te lezen in Vinée Vineuse 4) belicht hij de vier componenten wiens samenspel een wijn ‘terroirwijn’ maakt: bodem, klimaat, druif en mens. De komende maand zullen wij deze componenten hier individueel onder de loep nemen, om je een duidelijk beeld van het begrip te geven. Vandaag beginnen we bij ‘bodem'.

De bodem waarop de druivenstok staat aangeplant heeft een grote invloed op de uiteindelijke wijn. Van belang zijn onder andere:
- Structuur: hoe gemakkelijk houdt de bodem warmte en water vast?
- Diepte: hoe ver kunnen de wortels van de druivenstok reiken?
- De aan- of afwezigheid van bepaalde mineralen en organisch materiaal: dit is voedsel voor de druivenstok. Is de bodem ‘rijk’ of ‘arm’?
- Expositie: op een helling heeft zonlicht een meer gunstige invalshoek
- Zelfs de kleur van de bodem speelt een rol: donker trekt warmte aan, wit weerkaatst zonlicht

Of de mineralen die in een bodem aanwezig zijn ook daadwerkelijk geproefd kunnen worden in de wijn is een discutabel punt, maar dat de bodem een grote invloed heeft op het karakter van een wijn staat vast. Zo heeft een sauvignon blanc van een kalkgrond, zoals Pouilly-Fumé uit de Loire, veel bloemigheid en wit en geel fruit. De kleibodems in het Nieuw-Zeelandse Marlborough geven dezelfde druif echter een exotisch en grassig karakter.

In de volgende blog zullen we het hebben over het effect dat het klimaat heeft op een wijn. Tot dan!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod