Joosse on the job: Toscane

Joosse on the job: Toscane

Door Job Joosse | 4 september 2020

We hebben net onze zomervakantie achter de rug. Op de een of andere manier kom ik ook dan op plekken terecht waar de wijnstok nooit ver weg is. En wat mij betreft is er niets leukers dan een wijnstreek op die momenten ten volste te beleven! Dat houdt in dat ik door de wijngaarden wandel, de lekkerste streekgerechten probeer en uit vogel wie de beste producenten zijn.

Een van de meest populaire vakantiegebieden van dit moment is Toscane. Het prachtige landschap, beeldschone steden als Florence, Siena en Lucca, de architectuur, de kunst, de cultuur en natuurlijk de overheerlijke Toscaanse keuken, hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen. Ook de Toscaanse wijnen spreken tijdens een bezoek natuurlijk tot de verbeelding. Het proeven van wijn doe je immers ook met je ogen. Als je dan die schitterende oude wijndorpjes op de heuvels hebt beleefd, gaan de Toscaanse wijnen voor altijd anders smaken. Zo hebben de topwijnen uit de beroemde streken als Bolgheri, Montepulciano, Montalcino en Chianti de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen, maar door de grote vraag ook een behoorlijk prijskaartje gekregen.

Voor ons lag hier een mooie uitdaging! We waren namelijk op zoek naar wat nieuwe, typisch Toscaanse wijnen, maar dan in een aantrekkelijk prijssegment. De kwaliteit moest natuurlijk wel heel goed zijn en aansluiten bij onze filosofie. Niet per se een heel eenvoudige opdracht, maar zeker niet onmogelijk en als inkoper een waar je graag je tanden in zet. Met enig speurwerk kwamen we uiteindelijk terecht bij Cantina LaSelva uit het schitterende Morellino di Scansano in het hart van de Maremma. Daar vonden we wat we zochten, wijnen met een authentiek Toscaans karakter, geheel biologisch en op duurzame wijze gemaakt én betaalbaar! Daarnaast heeft een Cantina LaSelva nog een bijzondere troef in handen die ons wist te verrassen; een witte wijn gemaakt van de blauwe druif sangiovese!

In 1980 koopt de Duitser Karl Egger een landgoed van zeven hectare in het zuiden van Toscane bij Magliano. Het oude landgoed ligt in het hart van de Maremma, wordt omgeven door bos en ligt niet ver van de Tyrreense zee. Direct vanaf het begin wordt volgens biologische principes gewerkt, waar dit ruige en mediterrane land perfect geschikt voor is. Karl is daarmee een van de eerste die hiermee bewust aan de slag gaat in Toscane. Naast de wijngaarden begint Karl ook fruit en groente te telen voor extra biodiversiteit. Tegenwoordig beslaat Cantina LaSelva dertig hectare wijngaarden die volledig biologisch worden bewerkt. Daarnaast ligt de nadruk ook op duurzaamheid. Zo is de nieuwe kelder uitgerust met zonnepanelen en ligt deze vooral ondergronds om zo energiezuinig te kunnen werken.