Tour de Vigne: Weingut Ingrid Groiss

Tour de Vigne: Weingut Ingrid Groiss

Door Job Joosse | 19 juli 2021

De filosofie van Ingrid Groiss: je maakt geen wijnen, maar begeleidt ze.



Tijdens mijn bezoek aan het domein stel ik mezelf de vraag of ik ook maar een andere wijnmaker ken die zo oprecht enthousiast is dat je er bent en er zó trots op is om je alles te laten zien. Ingrid bruist op haar wijngoed nog meer dan wanneer ze ons in Haarlem bezoekt. Tevens trek ik voor mezelf de conclusie dat deze enorme bevlogenheid ongefilterd in haar wijnen terecht komt. Want ook al vertelt ze dat haar wijnen vooral in de wijngaard worden gemaakt, in iedere fles proef je haar liefde voor de streek, het domein en de wijnen.
Na haar studie bedrijfskunde te hebben afgrond voelt Ingrid het verlangen om weer dichter bij de natuur te staan. Na een studie oenologie keert ze terug naar het familiedomein en neemt dit in 2010 met veel succes over. De pers is direct lyrisch; Falstaff, een van de toonaangevende wijnbladen van Duitsland en Oostenrijk, geeft haar maar liefst de maximale drie sterren. Ingrid Groiss gaat een grote toekomst tegemoet, schrijft het blad.
Weingut Ingrid Groiss ligt ongeveer vijftig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Wenen in het oosten van Oostenrijk. Dit is het hart van de DAC (Districtus Austriae Controllatus) Weinviertel. Een gebied met rollende heuvels, bossen en authentieke kleine dorpjes met barokke kerken. Een extreem continentaal klimaat zorgt hier voor warme zomers en strenge winters. De heuvels van Slowakije in het oosten en de invloed van de warme Pannonische vlakte in Hongarije zorgen ervoor dat hier de meest lichte en elegante witte wijnen van Oostenrijk gemaakt kunnen worden.


Oma's Gemischter Satz

Een bezoek aan haar Weingut in het dorp Breitenwaida begint in de wijngaarden. Dat het flink regent, lijkt haar niet te deren; het verhaal begint nu eenmaal daar en bovendien is de regen momenteel zeer welkom. Vlak bij het domein liggen twee van haar belangrijkste wijngaarden: Sauberg en Pankraz. Al glibberend op haar laarzen, vertelt Ingrid vol vuur dat door de complexe bodem met mergelkalk, kwartsiet, grind en vuursteen, de wijnen een heel expressief karakter krijgen. In het verderop gelegen Fahndorf liggen de wijngaarden ‘In der Schablau’, beplant met grüner veltliner, en ‘Auf der Henne’, beplant met riesling. Hier hebben de bodems witte kwarts, zandsteen en kiezel. De oude stokken gaan hier zeer diep de bodem in waardoor ze een groot natuurlijk evenwicht hebben en geconcentreerde druiven geven met veel smaakstoffen. Hier vinden we ook de wijngaard die haar geliefde oma meer dan vijftig jaar geleden aanplantte en waar chardonnay, müller thurgau, welschriesling, grüner veltliner, riesling, grauburgunder, pinot blanc, frühroter veltliner, neuburger, zierfandler, rotgipfler, sämling en roter veltliner kriskras door elkaar staan voor haar specialiteit: Gemischter Satz. Daarnaast heeft ze wijngaarden op de lössbodems in het wat noordelijker gelegen Haugsdorf die uitstekend geschikt zijn voor hoogwaardige grüner veltliner.


Optimale rijpheid

Sinds oogstjaar 2019 is Ingrid biologisch gecertificeerd. “Ik zie het als de voornaamste taak van een wijnmaker om de behoeften en de gezondheid van de wijnstokken nauwgezet te volgen. Een luchtige bodem waarin het leven de vitale voedingsstoffen voor de wijnstok beschikbaar kan maken, zorgt voor de hoogste kwaliteit druiven,” zo vertelt ze ons. Trouw aan deze visie besteedt ze veel tijd en aandacht aan het werk in de wijngaard, wat de kwaliteit natuurlijk ten goede komt. “Het oogsten doen we alleen met de hand en vaak in verschillende plukrondes om alleen de trossen met optimaal rijpe druiven te kunnen oogsten.” Een tocht door de wijngaarden met Ingrid is een feest, maar met m’n doorweekte schoenen aan ben ik toch blij dat we nu de droge kelder in gaan. De pure benadering op het land neemt Ingrid ook mee de wijnkelder in. Bij binnenkomst valt direct op hoe efficiënt deze is ingericht, met kleine en grotere roestvrijstalen vaten en enkele oudere houten vaten waar haar topcuvées deels in worden opgevoed. “Voor mij is dit een slimme implementatie van moderne technologieën zonder het natuurlijk rijpingsproces te verstoren,” vertelt Ingrid. “Mijn filosofie is dat ik geen wijn ‘maak’. Mijn taak is om de hoge kwaliteit van de druiven te behouden en met zo min mogelijk interventie het brede spectrum aan aroma’s en de typiciteit van de druif en zijn omgeving in mijn wijnen tot uiting te laten komen.”



Ingrid Groiss over haar Gemischter Satz:



Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod