Vakantievondsten!

Vakantievondsten!

Door Xavier Kat | 28 juni 2018

Een heerlijke zomer staat voor de deur. De tijd van het jaar om in alle rust te genieten van lange dagen met zwoele avonden in binnen- of buitenland. De hectiek van de dagelijkse routine is even geparkeerd en alles ruikt lekkerder en smaakt beter. Op onze reizen ontdekken we nieuwe plekken en ontmoeten we nieuwe mensen, uit nieuwe culturen. We passen ons aan aan het ritme van de lokale bevolking en proeven van al het lekkers dat zij ons te bieden heeft.

We ontdekken nieuwe smaken, ruiken nieuwe geuren, die we in ons geheugen opslaan en ons zullen doen terugverlangen naar dit moment en deze plek. De vriendelijke eigenaar van het sfeervolle restaurant aan het dorpsplein zet de heerlijkste gerechten voor en laat verrukkelijke wijnen proeven, gemaakt door lokale wijnboeren. De volgende dag brengen we een bezoek aan de maker van die intens smakende wijn, die ons met zijn geuren en aroma’s naar meer doet verlangen en die we dolgraag aan onze vrienden in Nederland willen laten proeven en zelf opnieuw willen ervaren. Het grote genieten!

Terug in Nederland is de magie weg. De geur is vlak, de tanninen streng, de afdronk kort. Wat is er in vredesnaam gebeurd met de betoverende wijn van enkele dagen eerder? Heeft de reis hem de nek omgedraaid? Heeft de boer stiekem een andere wijn meegegeven? We tasten in het duister… Voor nogal wat mensen leest dit verhaal als een déjà vu. Niet eens overdreven. Zelfs als professionele wijninkopers hebben we hier jaarlijks mee te maken. Op onze vele inkoopreizen komen we op prachtige plekken, ontmoeten we bijzondere mensen en genieten we met volle teugen (die we daarna natuurlijk netjes uitspugen) van de bijzondere wijnen die we tegenkomen. Maar hoe mooi ook, op de plek zelf worden eigenlijk geen zaken gedaan. Gastheer of gastvrouw wordt hartelijk bedankt voor de gastvrijheid en geprezen om de kwaliteit van de wijnen, maar altijd met het vriendelijk verzoek om nog enkele proefflessen naar Haarlem te sturen. Daar keuren we met een breed proefpanel de wijnen opnieuw, onherkenbaar in zilverfolie verpakt, omringd door andere wijnen. Gelukkig komen de door ons zo geprezen wijnen soms met verve door de keuring van het o zo kritische panel, maar even vaak gebeurt dit niet. Soms stomweg omdat een andere wijn beter was en we in ons brede assortiment geen plek hebben voor iedere wijn die we lekker vinden, maar vaak genoeg omdat de wijn niet voldeed aan de hooggespannen verwachtingen.

Tegelijkertijd vegen we het gehele bovenstaande verhaal graag van tafel als we denken aan de vele wijnen die al jaren in ons assortiment prijken, getipt door klanten die gewapend met een uitstekend palet tijdens hun vakantie iets prachtigs ontdekten. Uw waardevolle tips zijn dan ook deze vakantie weer van harte welkom!