Verget 2018: Een topjaar

Verget 2018: Een topjaar

Door Xavier Kat | 17 mei 2019

Eind maart waren we te gast bij Jean-Marie Guffens en Julien Desplans om het jongste oogstjaar 2018 van A tot Z door te proeven. Het werd een indrukwekkende proeverij! Na jaren van kleine oogsten, hagelstormen, vorst en ziektes in de wijngaard, kende de Bourgogne in 2018 eindelijk een kwantitatief goed en kwalitatief groots jaar. Daar was iedereen wel aan toe! Jean-Marie Guffens vat het jaar kort voor ons samen: “Het jaar begon nog lastig met een warme lente, gevolgd door veel regen en kou, maar precies tijdens de bloei een venster van mooi weer. De zomer was warm, zonnig en droog, met op de juiste momenten een klein buitje. Ook tijdens de oogst hield het mooie weer aan. We hadden dan ook geen haast om de druiven binnen te halen. Juist door te wachten op perfecte rijpheid, plukten wij druiven met een prachtige concentratie, met behoud van schitterende zuren! Van Chablis tot in de Mâconnais, overal was de kwaliteit ‘au rendez-vous’.”

"De natuur heeft ons verwend, maar je moest wel geduldig zijn"


Zeer hoog niveau

Met handelshuis Verget, zo vertelde wijnmaker Julien Desplans, hebben we steeds meer lange-termijncontracten voor de aankoop van druiven. Dit betekent dat we de boeren nog structureler volgens onze methoden de wijngaarden kunnen laten bewerken en de kwaliteit van de oogst nog positiever kunnen beïnvloeden. “Dat begint nu echt zijn vruchten af te werpen”, vertelt Julien. “Ook het feit dat we lang de tijd hadden om te oogsten, zorgde ervoor dat we met onze eigen oogsttroepen alle wijngaarden een voor een met perfecte rijpheid konden plukken.” Jean-Marie was met name zeer te spreken over de zeer hoge kwaliteit in combinatie met goed geproduceerde volumes op Domaine Guffens-Heynen, iets wat hem de laatste jaren niet meer was overkomen. Eigenlijk niet meer sinds het jaar 1982. Het zeer hoge niveau spatte er tijdens de proeverij van af. Met recht een topjaar!

Guffens-Heynen
Jean-Marie Guffens start samen met zijn vrouw Maine in 1979 in de zuidelijke Bourgogne het domein Guffens-Heynen. Het klimt in afzienbare tijd naar de top van de Bourgogne, uniek voor een producent die ‘slechts’ in de Mâconnais zit. Zo krijgt het onder andere drie sterren in de groene gids van La Revue du Vin de France en eindigen de wijnen in blindproeverijen met regelmaat boven de grote wijnen van de Côte d’Or. In 1990 creëert Guffens Verget: een handelshuis dat druiven koopt van kleine boeren, die volgens zijn richtlijnen werken. Ook Verget groeit uit tot een groot succes. Werden hier in het begin ook druiven uit de Côte d’Or gekocht, tegenwoordig richt Guffens zich vooral op de Mâconnais en Chablis. De wijnen die hij hier kan maken bieden de beste prijs-kwaliteitverhouding, iets wat hij steeds belangrijker is gaan vinden. In 2007 starten Jean-Marie en Maine hun volgende project: Château des Tourettes in de Lubéron, in de Alpes-de-Haute-Provence. Een plek waar ze heerlijk kunnen wonen, maar met tevens genoeg potentie voor het maken van grote witte en rode wijnen. Chardonnay, hoe kan het ook anders, speelt hier een belangrijke rol. Omdat hij niet overal tegelijk kan zijn, wordt de jonge en zéér getalenteerde Julien Desplans door Guffens opgeleid om Verget onder zijn hoede te nemen. Hoewel de meester een goed oogje in het zeil houdt, neemt Julien de touwtjes hier steeds meer in handen.

Voor alle wijnen in de voorverkoop van Maison Verget, Domaine Guffens-Heynen en Châyeau des Tourettes klik hier.