Grote uitdagingen leiden tot grote wijnen

Grote uitdagingen leiden tot grote wijnen

Door Xavier Kat | 7 mei 2021

Het is een paradox waar de Bourgogne een patent op lijkt te hebben, maar lastige jaren resulteren regelmatig in onvergetelijke wijnen. Zo ook in 2020.

lle wijnmakers, pers en professionele proevers lijken het hier met elkaar over eens te zijn: 2020 is in navolging van 2019 opnieuw een topjaar! Maar wanneer we wat meer inzoomen op het jaar, had niet iedere boer een antwoord op de exceptionele omstandigheden en dat had onder meer te maken met het beschikbare terroir en de lokale weersomstandigheden. Daarnaast waren er ook, zoals altijd, de keuzes van de wijnmaker, waarbij het moment van oogsten dit jaar wederom een belangrijke rol speelde.

Lokale regenbuien versterken de diversiteit in terroirs

2020 werd gekenmerkt door warm en droog weer. Dit begon al in maart en hield aan tot in september. Al in april wees alles in de richting van een vroege oogst. Het werd zelfs een recordvroege oogst. De eerste plukkers begonnen al op 12 augustus! De aanhoudende warmte en droogte zorgden ook voor proble-men, ze veroorzaakten stress in de wijngaard en blokkeerden de rijping. Bepaalde wijngaarden hadden hier meer last van dan anderen. Dit verschilde tussen en zelfs binnen de herkomstgebieden. Enkele kleine regenbuien in de loop van augustus brachten verlichting, maar die buien vielen heel lokaal en niet alle wijngaarden profiteerden hiervan.

Je snapt het pas als je het ziet…

Deze bekende uitspraak van Johan Cruijff had ook zomaar uit de mond van Guffens kunnen komen, want zo zal de briljante wijnmaker zich al jaren voe-
len... Zo kozen de meeste boeren ervoor om dit jaar heel vroeg te oogsten. Maar Guffens wilde liever wachten op volledige rijpheid. In tegenstelling tot veel anderen is hij niet bang dat de zuurgraad plotseling daalt aan het eind van de rijpings-cyclus. Dat zal eerder met de pH gebeuren, vanwege het concentreren van de druiven. Juist omdat door de droogte de rijping in augustus blokkeerde, kwam fysiologische rijpheid pas wat later. Uiteindelijk werden de druiven dus perfect rijp. Maar ja, je snapt het pas als je het ziet…

Geen Côte d’Or, noch Chablis

De omstandigheden in 2020 resulteerden in een kleine oogst, terwijl de vraag groot was. Hierdoor lukte het Julien Desplans, de rechterhand van Guffens bij Verget, niet om voor een goede prijs druiven te kopen, in ieder geval niet van de gewenste kwaliteit. Hij koos er daarom voor zich voor de volle 100% op de Mâconnais te richten, waar bovendien veel kwaliteit was!

De Mâconnais

Volgens Guffens een van de meest interessante gebieden uit de Bourgogne, maar door veel mensen nog altijd gezien als een gebied van middelmatige kwaliteit. Was het gebied lange tijd achtergesteld bij de rest van de Bourgogne en met name bij de Côte d’Or, de laatste vijftien à twintig jaar gebeuren hier spectaculaire dingen. Het gebied bevindt zich ter hoogte van de stad Mâcon, ten westen van de Saône en de route du soleil. Iets ten zuidwesten van Mâcon liggen beroemde wijndorpen als Fuissé, Vinzelles en Davayé. Richting het noorden strekt de streek zich uit tot voorbij Tournus. De meest simpele herkomstaanduiding hier is Mâcon en bestaat voor zowel rood als wit. Daarna komt Mâcon-Villages en Mâcon-Villages met toevoeging van de dorpsnaam, zoals Mâcon-Bussières en Mâcon-Davayé. Hier wordt alleen wit gemaakt. Vervolgens zijn daar de appellations Viré-Clessé, Saint-Véran, Pouilly-Loché, Pouilly-Vinzelles en de meest beroemde: Pouilly- Fuissé. Naast het herkomstgebied vind je met regelmaat ook de naam van een cuvée, zoals Terres de Pierres of Grand Elevage op het etiket, maar ook de naam van een akker, zoals Clos Saint-Pierre, Vigne de Saint-Claude en Les Crays.

Eerste oogstjaar premiers crus Pouilly-Fuissé

2020 is ook het eerste oogstjaar dat wijnen van 22 geselecteerde “climats” (wijngaarden) in Pouilly-Fuissé, het predicaat 1er cru op hun etiket mogen zetten, ongeveer een kwart van het totale oppervlak. Guffens haalt bij de selectie van de wijngaarden zijn schouders op. Sommige prachtige percelen liepen de erkenning namelijk mis, omdat ze volgens de betreffende instanties te hoog op de coteaux liggen. “Met de opwarming van de aarde, lijken me deze koelere wijngaarden juist in het voordeel te zijn,” aldus Guffens. Toch is het bovenal een terechte erkenning voor de groeiende kwaliteit van de wijnen uit de Mâconnais, die zich nu nog beperkt tot Pouilly-Fuissé, maar wellicht in de toekomst ook Saint-Véran ten deel zal vallen.


Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod