2022 brengt de glimlach terug!

2022 brengt de glimlach terug!

Door Xavier Kat | 15 juni 2023



Bekijk de brochure

Na enkele jaren van tegenslag werd de Bourgogne in 2022 eindelijk weer eens getrakteerd op een oogst die zowel kwaliteit als volume bracht. Alle wijnen die we dit voorjaar bij Verget proefden, waren dan ook uitmuntend!



In de Bourgogne heeft de “sancerration” toegeslagen; dat wil zeggen dat men onrijpe druiven oogst om zuurgraad te behouden, die men vervolgens verwart met mineraliteit.” Zo start het relaas van Guffens als we aan de proeftafel nog even terugblikken op het uitdagende jaar 2021. “De grootste kwaliteit van 2021 is dat er maar weinig van is gemaakt!” raast de grote wijnmaker verder. Het is zijn kritiek op nogal wat wijnmakers in de Bourgogne die in zijn ogen te weinig bezig zijn met het maken van kwaliteit, maar wel hun prijzen blijven verhogen. In 2021 heeft Guffens zelf maar heel weinig wijn gemaakt, nog minder dan er druiven waren, omdat hij alleen door heel streng te selecteren tot een gewenste kwaliteit kon komen. 30% van het normale volume, dat was wat er in 2021 uiteindelijk door zijn team werd geoogst. Château des Tourettes in het zuiden bleef nog enigszins gespaard, maar in de Bourgogne en Bordeaux was het een complete ramp. Op Closiot werd zelfs helemaal geen barsac gemaakt.



Maar in 2022 schijnt de zon zowel letterlijk als figuurlijk weer overvloedig. Er worden perfect rijpe en geconcentreerde druiven geoogst en ook nog eens in een redelijk volume. Daar was iedereen wel aan toe. Wij ook! Want zeker het gebrek aan bourgognes is inmiddels nijpend te noemen. Hoe kwam het jaar 2022 tot stand?


Verget

In eerste instantie was het jaar nog spannend. De winter was namelijk heel zacht, waardoor de wingerd snel uitliep. Half april was er vorstdreiging en dat had catastrofale gevolgen kunnen hebben, maar gelukkig liep het met een sisser af. Daarna was het vooral warm en droog. Eind juni vielen er enkele zeer welkome regenbuien, waardoor de wijngaard even op adem kwam. Vervolgens was het mooi weer tot aan de oogst. De droogte en warmte zorgden uiteindelijk voor een blokkade van een verdere rijping van de druiven. Hierdoor kon er later worden geoogst en concentratie in de druiven plaatsvinden. Van eind augustus tot half september werden er prachtig rijpe druiven geoogst, met veel aromastoffen en een zo goed als perfect evenwicht tussen zuren en suikers. De vinificaties gingen vervolgens bijna vanzelf en de uiteindelijke kwaliteit is van een zeer hoog niveau.


Domaine Guffens-Heynen

Qua weersomstandigheden lopen die van Guffens-Heynen en Verget natuurlijk niet erg uiteen, toch verliep het jaar op dit topdomein van Guffens net iets anders. Ook hier blokkeerde de rijping door een combinatie van warmte en droogte en bleven de druiven vrij klein. De suikers liepen niet te hoog op en de zuren bleven behouden, maar lokale hagelbuien waren hier spelbreker. De hagel beschadigde het blad en ook een deel van de druiven. 20% ging verloren. Hierdoor kon Jean-Marie niet alles maken wat hij voor ogen had. Maar door heel streng te selecteren aan de pers en alle eerste ‘jus’ te scheiden, werden er alsnog geweldige wijnen gemaakt waar de liefhebbers ontzettend van gaan genieten.


Château des Tourettes

Ook in de zuidelijke Rhône was het warm en droog, maar minder extreem dan in de Mâconnais. Al zorgde de combinatie van droogte en de mistral wel voor een kleinere oogst dan normaal. Guffens kon zich qua kwaliteit in ieder geval prima uitleven en maakte hier een van zijn beste wijnen ooit. Mede vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding worden deze wijnen steeds interessanter.


Château Closiot

Op het chateau in Barsac (Bordeaux) kon eindelijk weer eens wijn gemaakt worden en nog hele goede ook. Geen vorst, geen hagel, geen rot, maar perfect rijpe druiven. Niet alleen het droog wit is uitstekend, maar Guffens kon ook het edelzoet maken waar hij zo gek op is. Goed nieuws dus!


De manier Guffens

Guffens stemt zijn manier van werken ieder jaar af op de kwaliteit van de oogst. Dat begint al in de wijngaarden waar hij meerdere plukrondes doet en bovendien percelen, en zelfs stukjes daarvan, van elkaar scheidt. Hierna past hij de persprogramma’s aan op de kwaliteit van de druiven, waarbij het eerste sap uit de pers (1er jus) gescheiden wordt van de rest. Afhankelijk van het jaar bewaart hij bovendien meer of minder ‘bourbes’, de vaste bestanddelen die bij het persen in het sap terecht komen. Ook tijdens de opvoeding werkt hij graag met de lies, soms alleen de fijne, soms ook de grove. Hier haalt de wijn onder andere zijn minerale tonen vandaan; de signatuur van alle wijnen van Guffens. Het zorgt ervoor dat al zijn wijnen een perfect evenwicht bezitten tussen reductieve tonen, zuurgraad, mineraliteit en rijpheid. Dit is wat zijn wijnen zo steengoed en spannend maakt!


De prijzen in de Bourgogne staan nog altijd flink onder druk en stijgen ook dit jaar verder. Zoals altijd probeert Guffens deze stijgingen tot een minimum te beperken, maar hij heeft dat helaas niet volledig in de hand. Gelukkig staat er in 2022 wel een exceptionele kwaliteit tegenover en zijn de wijnen in vergelijking met die in de Côte d’Or een koopje. Iets wat Jancis Robinson in haar artikel in de New York Times nog maar eens benadrukte: Go south! In hetzelfde artikel schrijft Robinson ook nog: “Jean-Marie Guffens could be said to wear the Mâconnais crown.”

Producten