Vergeten helden: vijftig jaar Château Turcaud

Vergeten helden: vijftig jaar Château Turcaud

Door Elisa Duivestein | 23 februari 2023

Dit jaar viert Château Turcaud zijn vijftigjarig bestaan. Een mooi moment om terug te blikken op een bijzondere samenwerking. Deze ontstond bij een toevallige ontmoeting in Parijs aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Er zijn van die evergreens in ons assortiment die, gezien hun verworven status, wellicht íets te weinig aandacht krijgen. Iedereen weet immers toch hoe bijzonder en ontzettend goed deze wijnen zijn? We schrijven pagina’s vol met nieuwe domeinen, (her)ontdekte gebieden en spannende, jonge wijnmakers die het wijntoneel beklimmen. Hoe kon het toch zijn dat we al die tijd nog niet wisten dat we hier moesten zijn voor die ene wijn, die ene wijnmaker of dat ene wijnhuis?
Zo begon het ook met Château Turcaud. Bij toeval stuitte Louis Kat op de wijnen van de familie Robert. Hij proefde in Parijs de Entre-Deux-Mers van het chateau, die de witte huiswijn bleek te zijn van het chique Taillevent. Totaal betoverd door de schoonheid van de wijn werd er terug in Haarlem contact gezocht en de rest is geschiedenis… De wijnen bleken een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding te hebben; voor een goede bordeaux hoef je dus niet diep in de buidel te tasten. Sinds die ontdekking zijn wij zeker niet de enigen die de wijnen van Turcaud in het hart hebben gesloten; de onderscheidingen en mooie scores in de pers vliegen ze om de oren. De huidige generatie, Isabelle (dochter van) en haar man Stéphane, blijft er bescheiden onder. Zij danken hun succes aan hard werken, jarenlange ervaring en een neus voor kwaliteit, zo stellen zij. En ze kiezen voor focus: geen ontelbare cuvées, maar een klein aantal zeer goede. Naast de Entre-Deux-Mers waar het allemaal mee begon, maken zij de witte topwijn Cuvée Majeure. Hun rood doet niet onder voor wit: hun Bordeaux rouge is fantastisch net als hun rode Cuvée Majeure. Kwaliteit boven kwantiteit, een motto waar wij ons heel goed in kunnen vinden, van een household name die alle aandacht verdient!

Producten