Bent u ook zo toe aan kerst?

Bent u ook zo toe aan kerst?

Door Xavier Kat | 25 november 2021

Het jaar 2021 was er een dat niemand van ons snel zal vergeten. We leefden in een nieuwe wereld met nieuwe afspraken en nieuwe onzekerheden. Maar het was ook een jaar van voorzichtig – corona-gerelateerd – optimisme. Want door alle vaccinaties kon de lockdown eraf, konden we weer naar buiten, vrienden en familie ontmoeten, restaurants bezoeken en zelfs voorzichtig aan reizen. Ook wij gingen weer mondjesmaat de wijngebieden in wat resulteerde in een paar bijzondere reizen, met als hoogtepunt een bezoek aan Tenuta San Guido, de producent van de wereldvermaarde wijn Sassicaia. San Guido is een mythische plek waar de deuren doorgaans gesloten blijven, maar waar wij voor een interview met Priscilla Incisa della Rocchetta zeer gastvrij werden ontvangen. Dit bijzondere interview werd voor ons geschreven door Thierry Somers en kunt u lezen op de pagina’s 38 tot en met 41. Tijdens de diverse reizen kwam steevast de zeer moeilijke oogst van 2021 aan de orde. In zowel Italië, Duitsland als Spanje kende een aantal wijnregio’s de nodige problemen, maar dat was niets in vergelijking met Frankrijk, waar men te maken had met een van de kleinste oogsten ooit. Geruststellend is dan wel dat de kwaliteit goed is. Begin volgend jaar zullen we het nieuwe jaar uitgebreid gaan proeven en de beschikbare hoeveelheden vastleggen. Maar voor het zover is, verheugen we ons eerst op de laatste weken van het jaar, waarin gezelligheid, lekker eten en genieten van mooie wijnen hopelijk voor velen van ons centraal zullen staan. In deze Vinée Vineuse en de bijlage doen we er dan ook alles aan om u te inspireren voor de decembermaand. Zo is er veel aandacht voor wijn-spijs, compleet met menusuggesties en recepten. De kwaliteit en bevlogenheid van de mensen van buiten Okhuysen die ons daarbij hielpen, was voor onszelf aanstekelijk en we hopen van harte dat dat ook voor u geldt. Zo dook Janny van der Heijden voor ons de keuken in om te koken met wijn en spraken we over wijn-spijs met topsommeliers Niek Beute, Sabas Joosten, Woudt Stroo en chefkok Alain Alders. Topchefs Joris Bijdendijk, Jan Sobecki, Geoffrey van Melick, Estée Strooker en Leon Mazairac deelden ieder een recept met ons, wat in combinatie zomaar een ideaal kerstmenu zou kunnen vormen. Ten slotte zaten we aan de keukentafel bij ex-gastheer Peter Bruins om hem te spreken over zijn eigen kelder en zijn glansrijke carrière bij Restaurant de Bokkedoorns. Speciale aandacht vragen wij ook voor ons nieuwe importeurschap van het illustere Château de Fargues uit Sauternes, waarvan wij enkele zeer bijzondere oudere jaargangen kunnen aanbieden. Een uitgelezen kans om uzelf of anderen op een uitzonderlijke, oudere wijn te trakteren. En vergeet u vooral niet een paar feestelijke flessen bubbels te bestellen; dat kan een prachtige champagne zijn, maar natuurlijk ook onze prijswinnende (beste crémant volgens Decanter Magazine) crémant de Limoux of een van onze andere voortreffelijke mousserende wijnen. Wij wensen u een goede gezondheid, gezellige feestdagen en een zeer goed 2022!