Op zoek naar lichtvoetigheid

Op zoek naar lichtvoetigheid

Door Xavier Kat | 21 juni 2019

Een berichtje verschijnt op mijn telefoon. Een vriend uit Nederland zit in Bordeaux en vraagt of ik gezellig in een kroegje in het centrum nog een glas kom drinken. Het is Vinexpo-tijd, voorheen de grootste wijnbeurs van de wereld, inmiddels ingehaald door Prowein in Düsseldorf. Maar toch, een groot deel van de wijnwereld gaat tijdens Vinexpo nog altijd graag naar Bordeaux. Al is het maar voor alle feestjes op de prachtige chateaus die hun gasten deze dagen in de watten leggen. Het mag wat kosten allemaal. Ik antwoord hem dat ik niet in Bordeaux ben, maar heerlijk rustig in de Bourgogne zit.

Dat ‘Bordeauxspecialist’ Okhuysen niet op Vinexpo aanwezig is, verbaast sommige mensen. Zeker, we zijn gek op deze stad en zijn wijnen, maar tijdens Vinexpo is het er ontzettend druk en een maand geleden waren we er ook al uitgebreid om de nieuwe oogst te proeven. Helaas hebben we gewoonweg niet overal tijd voor; er moet ook gewerkt worden. Onze prioriteit ligt qua inkoop nu even bij de Bourgogne. Komend najaar gaan we de 2017’s aanbieden en die willen we terug proeven nu ze net gebotteld zijn. Daarnaast komen we vast kennismaken met 2018, die we van het vat proeven.

Ondanks het feit dat de thuisblijvers bij Okhuysen ons traditiegetrouw een goede vakantie wensen, is onze trip naar de Bourgogne als altijd zeer intensief. We rijden op maandagochtend voor dag en dauw weg, om voor het middaguur in de Champagne te zijn, waarna we na een snel stokbroodje Emmenthaler in de wijngaard, via Chablis doorrijden naar Beaune. Om 19.30 uur verlaten we onze laatste afspraak van de dag. We eten een hapje in een van de heerlijke restaurantjes die Beaune rijk is en kiezen een voor ons onbekende fles van de lijvige wijnkaart. Na het eten is het voor mij de hoogste tijd om me in mijn hotelkamer terug te trekken om de laatste hand te leggen aan de Vinée Vineuse-teksten. De deadline is eigenlijk verlopen, dus ik moet even doortrekken de komende avonden. Het verhaal dat ik aan het schrijven ben, gaat nota bene over Bordeaux. Bordeaux… zelfs
als ik in de Bourgogne zit.

Maar ik heb veel te vertellen. Het zal een uitdaging worden om binnen de afgesproken hoeveelheid tekst te blijven. Voor Bordeaux hoef ik niet te zoeken naar inspiratie en heb ik geen naslagwerk nodig om aan informatie te komen. Bordeaux stroomt door m’n aderen. Al is dat deze avond eigenlijk een verrukkelijke gevrey-chambertin van Domaine Marc Roy. Wat een geweldige wijn. Ik neem me voor om de volgende dag contact op te nemen om uit te vogelen of ze al in Nederland geïmporteerd worden, maar ik ben bang van wel.

Bijna in dezelfde stijl van deze Marc Roy, introduceren we een fantastisch nieuw domein: L'Esprit de la Fontaine. Het compliment is een beetje overdreven en de wijnen komen ook helemaal niet uit de Bourgogne, ‘slechts’ uit de Languedoc. Maar Jean-Claude Zabalia maakt in de wijngaarden uit het achterland van Pézenas wijnen met een lichtvoetige verfijning en smaakintensiteit die zo heerlijk zijn, dat we ons gedwongen zagen om hiermee aan de slag te gaan.  Lichtvoetigheid en doordrinkbaarheid zijn kenmerken van wijnen die passen bij de lange, warme en zonnige dagen waar we op hopen!