Terugblik op een bijzonder jaar

Terugblik op een bijzonder jaar

Door Xavier Kat | 22 november 2019

De feestelijke decembermaand staat voor de deur. De tijd van het jaar dat we willen genieten van de mooie momenten. Ook het moment om de balans op te maken, waarbij we terugkijken, maar ook vooruit. 2019 was voor Okhuysen een grandioos jaar, met veel hoogtepunten. Een jaar dat voorbij vloog.

Terwijl kerst 2018 voor mijn gevoel nog niet ver achter ons lag en ik nog nauwelijks afscheid had genomen van de zomer, moesten we alweer volop aan de slag met het selecteren en inkopen van de wijnen voor deze mooie kersteditie van Vinée Vineuse. Gelukkig lagen de pepernoten ruimschoots op tijd in de supermarkt, waardoor we makkelijker in de stemming kwamen. Het blijft raar om met nog volledig bebladerde bomen en lopend in een T-shirt met onze huisfotograaf Lex allerlei sfeerfoto’s te maken geënt op de aankomende feestdagen. Maar toen we eenmaal bezig waren, kregen we de smaak alweer snel te pakken.

Maar het gevoel dat de tijd snel gaat, kwam vooral voort uit het feit dat ik zelf dit jaar alweer twintig jaar bij Okhuysen werk. Maar dat valt dan weer in het niet bij de veertig jaar dat onze trouwe medewerker Cock Flaton bij Okhuysen werkt, die mij van kinds af aan al kent. Ook Mas de Daumas Gassac bottelde alweer zijn 40ste jaargang en Jean-Marie Guffens vierde onlangs zijn 65ste verjaardag met een schitterende proeverij in Londen, waar ik bij mocht zijn. Bij deze unieke wijnmaker hebben we er vooral op aangedrongen dat hij nog vele jaren doorgaat met wijn maken!

Maar waar aan de ene kant de jaren zich in sneltreinvaart aan elkaar rijgen, staan we aan de andere kant graag stil bij onze ontmoetingen met de vele jonge gedreven wijnmakers die met hun eerste oogstjaren op de markt kwamen. Zoals Diego Magaña uit Spanje. Ook werden er prachtige nieuwe projecten gestart, bijvoorbeeld door Johan Kruger in Zuid-Afrika. Het zijn vooral deze ontmoetingen en projecten die ons volop energie geven om door te gaan met waar we mee bezig zijn en ons te blijven verbeteren. Dat alles met als doel om al die prachtige wijnen, gemaakt door gepassioneerde wijnmakers, onder uw aandacht te krijgen. “Okhuysen is weer helemaal terug” zei juryvoorzitter Jan van Lissum tijdens de prijsuitreiking van de wijnen van het jaar op het 31ste Proefschrift Wijnconcours.

In onze eigen beleving zijn we nooit weggeweest, maar we zagen het toch maar als een compliment. Want dat wij met maar liefst vier wijnen van het jaar de grote winnaar van het concours waren, was op z’n minst zeer eervol. De laatste branchecijfers laten ons zien dat de Nederlander steeds minder drinkt, ook minder wijn. Bij Okhuysen merken we daar gelukkig niets van. Ook wij zijn voorstanders van alcoholmatiging, maar de dagen dat we een fles opentrekken, mag het wel iets echt lekkers zijn. Juist daar ligt dus ons succes. We willen u daarom van harte danken voor al uw mooie bestellingen in het afgelopen jaar!

We wensen u heel gezellige feestdagen en een zeer voorspoedig nieuwjaar toe!