De lente brengt volop inspiratie

De lente brengt volop inspiratie

Door Xavier Kat | 5 april 2019

Het voorjaar staat in de wijnwereld in het teken van de inkoop. Eigenlijk begint dat al direct in het nieuwe jaar, zodra de kerstdrukte voorbij is en de voorraden zijn geteld. Inkoopreizen worden gemaakt, de producenten sturen proefflessen van nieuwe oogstjaren naar Haarlem en natuurlijk zijn er de wijnbeurzen in het buitenland, waarvan Prowein in Düsseldorf de laatste jaren is uitgegroeid tot de belangrijkste beurs.

Ook voor Okhuysen. Meer dan zestig van onze producenten zijn aanwezig. Een ideaal moment om iedereen even te spreken, de laatste ontwikkelingen door te nemen en natuurlijk de nieuwe oogsten te proeven. We gaan met een team van zes mensen en we verdelen ons in drie teams. Ieder team krijgt zo z’n opdrachten mee. De leukste opdracht krijgt het prospectieteam. Die gaan op ontdekkingsreis door vooraf bepaalde gebieden. Dit jaar stonden het zuiden van Italië en Portugal op de agenda. Maar ook Slovenië en Hongarije werden weer even onder de loep genomen. Zelf maak ik een tocht langs enkele belangrijke producenten, onder wie de overzeese contacten, die je anders niet vaak en gemakkelijk ziet. Ook belangrijk. Aan het eind van de dag bespreken we de hoogtepunten. Potentiële topvondsten breng ik dan altijd zelf nog een bezoek en bij verregaande interesse vragen we proefflessen aan. In de weken voorafgaand aan Prowein ontvangen we dagelijks tientallen e-mails van producenten die op de beurs aanwezig zullen zijn en ons proberen te verleiden om langs te komen. Al deze mails worden gescreend. Maar het gros krijgt van ons een vriendelijk berichtje dat we niet op hun uitnodiging in zullen gaan.

De meest inspirerende manier van inkopen en nieuwe wijnhuizen ontdekken, zijn de jaarlijkse inkoopreizen. Zo maakten wij enkele weken geleden een schitterende reis door het Noorden en Noordwesten van Spanje. We reden vele kilometers door de meest prachtige landschappen en bezochten betoverend mooie plekken. Maar het allerbelangrijkste: we proefden waanzinnige wijnen. Spanje is als wijnland dan ook volop in ontwikkeling en er gebeuren hier prachtige dingen. 

Soms gaat het vinden van een schitterend nieuw domein wel heel gemakkelijk, wanneer het je gewoon in de schoot wordt geworpen. Zo ontving ik begin maart een telefoontje afkomstig van een iconisch domein uit de Noordelijke Rhône. Het was Paul Amsellem, echtgenoot van Christine Vernay van het Domaine George Vernay. Ze waren op zoek naar de juiste importeur in Nederland en wij waren hen van harte aanbevolen. Onder anderen, zo bleek, door mensen als Jean-Louis Chave en Thierry Germain van Domaine Roches Neuves, die hen begeleidt in het biologisch-bynamisch wijnmaken. Tegen zo’n eervol aanbod zeg je niet snel nee. De Condrieu’s van Vernay zijn vermaard, evenals hun schitterende wijnen uit Côte-Rôtie. Het is nog te vroeg om de wijnen hier aan te bieden, maar nog voor de zomer verwachten wij de eerste levering.

Al deze inkoopavonturen geven ons altijd weer veel energie. Wij zijn natuurlijk benieuwd wat u vindt van al onze nieuwe aanwinsten en hopen dat u voldoende nieuwsgierig zult zijn om kennis met ze te maken. Een prachtig moment hiervoor is natuurlijk ‘Proeven tussen de Stellingen’ op 12 en 13 april.