Snakken naar de zomer

Snakken naar de zomer

Door Xavier Kat | 3 april 2020

Op het moment van schrijven, vier weken voor verschijning van deze Vinée Vineuse, beheerst het Coronavirus voor een groot deel het leven. De situatie voelt onwerkelijk en iedere dag wijzigt hij. Alles wat we gisteren zeiden, klinkt vandaag naïef. Het geeft een gevoel van onzekerheid. We snakken naar de zomer, het jaargetijde dat ons van het virus moet verlossen…

Op het moment dat u dit leest zal de situatie zeker alweer anders zijn dan toen ik het schreef en heeft u al antwoord gekregen op vragen over het wel of niet doorgaan van het EK voetbal en de Olympische spelen, of de scholen nog open zijn, en of het dagelijks leven nog enigszins doorgang heeft. Op het moment van schrijven weten we niet of alle wijnen die we u in deze nieuwe editie van Vinée Vineuse aanbieden, ook daadwerkelijk bij ons binnen zijn gekomen, maar we gaan nu nog maar van het positieve uit.

Toch kregen we vandaag voor het eerst een bericht van een Italiaanse wijnproducent die zijn deuren voor het moment moet sluiten. Ook deze producent noemt de situatie onwerkelijk, maar hoopt dat de sluiting bijdraagt aan een sneller herstel. Onze trip naar Düsseldorf, naar Prowein, was al afgezegd en ook de Primeurproeverijen in Bordeaux gaan zo goed als zeker niet door. De vraag is hoe en wanneer we het oogstjaar 2019 dan kunnen proeven en of en wanneer de primeurcampagne dan plaats zal vinden. Ook mijn geplande bezoeken aan Spanje en Italië staan op losse schroeven. Die aan de Champagne, de Bourgogne en de Rhône stellen we voorlopig uit. Jean-Marie Guffens stuurt ons een batterij aan proefflessen toe, evenals vele andere producenten.

Maar ook zelf hebben we de enige juiste beslissing moeten nemen om Proeven tussen de Stellingen voor dit voorjaar te annuleren evenals enkele andere kleinere evenementen. We hopen dat we zaken kunnen opschuiven richting de zomer, maar alles is op dit moment nog te onzeker. Restaurants en cafés in België zijn al dicht en de pijn van het gedwongen thuiszitten wordt nu voor velen niet verzacht door het kijken naar een mooie sportwedstrijd of -evenement. Ook in Nederland voelt de Horeca nu al de pijn van wegblijvende gasten. Maar alle gevolgen strekken natuurlijk veel verder.

We zullen nog meer dan we toch al doen met elkaar thuis aan tafel zitten, spelletjes doen en samen een hapje eten. Misschien wel met een goed glas wijn erbij, waartoe we u met deze Vinée Vineuse graag inspireren. Hij staat gelukkig vol met allemaal vrolijke, interessante, inspirerende en leerzame dingen. Een heerlijke mix aan informatie en natuurlijk vele boeiende wijnen. We maakten een bijlage volledig gewijd aan de Champagne, geïllustreerd met geestige prenten van Hans Jonkers. We gingen de kelder in van topjournalist Frénk van der Linden, we zochten naar geschikte partners voor bij vers gestoken asperges en we verhalen uitgebreid over Johan Kruger, een man met een missie in Zuid-Afrika.

Zijn ‘Old Vines Project’ is heel inspirerend en de wijnen die het voortbrengt zijn tongstrelend mooi. Van dit soort mooie verhalen worden we gelukkig en komt de zomer langzaam een stukje dichterbij... Wij wensen u veel leesplezier en bovenal een goede gezondheid!