Het is weer oogsttijd!

Het is weer oogsttijd!

Door Xavier Kat | 14 september 2018

In Vinée Vineuse 2 van dit jaar was het centrale thema De invloed van klimaat op wijn. Een vooruitziende blik: ik kan me niet herinneren dat er eerder een jaar is geweest waarin er zoveel over het klimaat is gesproken als het huidige. In Nederland begon het mooie weer in april en dit hield maandenlang aan. Droogte werd in Nederland opeens een probleem.

Hoe anders was het in het zuiden van Europa. Hier leek de zomer maar niet te willen beginnen. Na jaren van te weinig neerslag konden ze hier best wat
regen gebruiken en daarom werden de eerste buien dan ook met gejuich ontvangen. Het goede humeur verdween toen het niet meer stopte. Met de zeer natte omstandigheden kregen schimmelziektes als meeldauw vrij spel. Er moest dus behandeld worden. Maar omdat de regen steeds weer terugkwam, was het effect beperkt. Vooral de ‘bioboeren’ kregen het voor hun kiezen. Zij gebruiken voor de bestrijding van meeldauw veelal Bouillie Bordelaise (een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk), een zogenaamd biologisch contactmiddel dat door regen helaas makkelijk wordt weggespoeld waardoor de boer weer opnieuw kan beginnen. De drassig geworden wijngaarden waren bovendien voor tractoren nauwelijks meer toegankelijk.

Op Domaine La Soufrandière van de broers Bret trok men daarom lopend de wijngaard in om te behandelen. Een hels karwei! Op bezoek in de Languedoc sprak ik boeren die nog nooit eerder meeldauw in hun wijngaarden hadden aangetroffen en nu de helft van de oogst verloren. Na de regen in het voorjaar en het begin van de zomer, kwam in juli toch het mooie zomerweer. Het werd warm. Heel warm. Maar ook droog. En ook hier hadden sommige wijngaarden onder te lijden. De belangrijke augustusmaand bracht een gevarieerder weerbeeld, met iets koeler zomerweer en lokale neerslag. 

Voor veel wijnboeren in Europa was 2018 een jaar vol uitdagingen, wat zal leiden tot een kleinere oogst. We hopen nu vooral dat de kwaliteit van de
druiven goed zal zijn en er mooie wijnen gemaakt kunnen worden. Voor iedere wijnboer is dit weer de spannendste tijd van het jaar. De meesten halen opgelucht adem als alle druiven geplukt en verwerkt zijn en de vergisting goed op gang is gekomen.