Op pad met de wijnkoper

Op pad met de wijnkoper

Door Louis Kat | 22 maart 2017

Vijftig jaar lang reed Louis Kat door Frankrijk op zoek naar de mooiste wijnen. In deze serie nemen wij u mee naar zijn favoriete wijnstreken. Wij bijten het spits af in de Loire.

Joguet, een artiest in chinon

“Pionieren in de voor rode Loire-wijnen zo bekende appellation Chinon ging mij moeilijk af. Bezoekjes aan domeinen leverden weinig op, óf omdat er te weinig voorraad was óf omdat de wijn en vrac’’ werd verkocht aan handelshuizen. In 1981 bezocht ik voor de eerste keer, zonder een afspraak gemaakt te hebben, ook het domein van Charles Joguet in Sazilly. Misschien stond ik voor de verkeerde deur, maar niets wees op enig leven tot er een raam op de eerste etage van het woonhuis openging en een vrouw mij roepend vroeg wat ik wilde. “Nee, monsieur Joguet is er niet, die is in Parijs en komt volgende week misschien terug. U moet eerst een afspraak maken”. Duidelijke taal dus! Ik werd me bewust van mijn naïviteit te denken dat je bij een wijnmaker als Joguet zo maar even op de bonnefooi langs kon gaan.” Een jaar later is het eerste bezoek aan Joguet dan toch een feit:

“Met een pipet in zijn ene hand en een mandje met proefglazen in de andere betraden we dat deel van de cave waar het oogstjaar 1981 op vat lag te rijpen."

Joguet

Joguet beschreef 1981 als een kwalitatief goed jaar, maar een van de kleinste qua volume sinds begin jaren zeventig. Nachtvorst in het vroege voorjaar was hier debet aan alsmede regenval vlak voor de oogst, waardoor in sommige wijngaarden schimmel en rot ontstond. Joguet: “Door heel selectief te plukken werd 1981 voor mij toch een geslaagd jaar”. Ik was diep onder de indruk van de geproefde wijnen, maar mij wachtte nog veel meer moois. Joguet is een wijnboer die je niet alleen wijnen laat proeven die nog te koop zijn. We daalden af naar een heel klein en oud keldertje, waar elke vorm van licht ontbrak. Een vierarmige kandelaar met kaarsen werd ontstoken en Joguet ontkurkte de ene na de andere oude wijn uit de jaren zeventig. Hij wil vooral oude wijnen laten proeven die hij koestert in zijn kelder, wijnen uit een groot of klein jaar, wijnen van een speciale akker. Hij wil proeven met gelijkgestemden, er over praten en discussiëren. Joguet lijkt wat dat betreft op Gérard Chave en August Clape uit de noordelijke Rhône. Dit is blijkbaar de stijl van grote wijnmakers met passie. Nooit proefde ik zoveel oude wijnen gemaakt van de cabernet franc. Wie durft nog te zeggen dat Chinons niet echt oud kunnen worden? Mijn grote wens om met een wijnboer als Charles Joguet te werken was in vervulling gegaan. Vele jaren achtereen bezocht ik Joguet en stemde ik mijn planning altijd af op zijn aanwezigheid.”

“Hij wil proeven met gelijkgestemden, er over praten en discussiëren.”

Meer over Joguet

Eind jaren vijftig neemt Charles na het overlijden van zijn vader het familiedomein over. Hij leidt twee levens, een als kunstenaar in Parijs en een als wijnmaker in Chinon. Zijn houding jegens de wijnwereld is non-conformistisch, waarmee hij de nodige ideeën op het domein introduceert, die later op grote schaal worden gekopieerd door anderen. Zo vindt hij het belangrijk dat de druiven tijdens de oogst gaaf blijven; hiertoe worden de druiven geoogst in kleine bakjes, die netjes worden gestapeld zonder ze te platten. Ook wil hij dat alle terroirs afzonderlijk worden geoogst, gevinifeerd en opgevoed, om uiting te kunnen geven aan ieder afzonderlijk perceel. Na vijftig jaar de toon te hebben gezet in Chinon, verkoopt Joguet het domein. Hij zorgt er wel voor dat de transitie perfect verloopt. Na in de jaren nul van deze eeuw een kleine dip te hebben gekend, herstelde het domein zich de laatste jaren goed en nestelde zich weer bij de echte smaakmakers van de cabernet-francproducenten uit de Loire.

Val de Loire

Die immense Loire-rivier, met een lengte van meer dan 1000 kilometer, snijdt als het ware een groot deel van Frankrijk in tweeën en daardoor bestaat er een soort klimatologische barrière tussen noord en zuid. Maar al te vaak zie je het Franse weerbericht met ten noorden van de Loire regen en ten zuiden zon en iets hogere temperaturen. De vele uitgestrekte bossen langs de Loire spelen ook een belangrijke rol bij het klimaat alsmede de vele zijrivieren die niet alleen zorgen voor een rijkdom aan alluviale terroirs, maar die ook bijdragen aan microklimaatjes in de licht heuvelige streken. De “Val de Loire” bezit dan ook een grote diversiteit aan appellations die in aantal tegen de zeventig loopt en ook het aantal druivenrassen is groot.