Unieke wijnmaker: Chave

Unieke wijnmaker: Chave

Door Elisa Duivestein | 19 september 2018

Het verhaal van de Chaves is in één woord uniek. Al meer dan vijfhonderd jaar maken zij op de heuvel van Hermitage – een van de grootste terroirs ter wereld – van vader op zoon wijn. Zij houden zich ver van allerlei modeverschijnselen als microcuvées, nieuw of juist oud houtgebruik en meer of dan
weer minder concentratie. De Chaves proberen ‘slechts’ het maximale uit hun terroirs te halen. Terroirs waar ze zich in blijven verdiepen en met de grootste zorg mee omgaan. Kleine verbeteringen of aanpassingen gebeuren slechts vanuit hun eigen streven naar perfectie. Chemische bestrijdingsmiddelen en insecticiden zijn hier uit den boze, maar op het etiket vind je niets over biologische wijnbouw. Voor de Chaves is dit namelijk vanzelfsprekend.

In 1970 kreeg Gérard Chave de leiding over het domein en verwierf grote bekendheid met zijn uitmuntende wijnen. In 1992 verscheen zijn zoon Jean-Louis, die in de Verenigde Staten zowel financiële als oenologische studies (Davis – Californië) had afgerond, op het toneel om zijn vader te helpen en het eeuwenoude familiedomein voort te zetten. Jean-Louis zette de volgende stappen, die in een nog grotere perfectie en superioriteit resulteerden. Hij investeerde ook in schitterende nieuwe kelderdelen en kocht een prachtige oude ‘clos’ (ommuurde wijngaard) in het dorp Mauves in de appellation Saint-Joseph, inclusief bijbehorende côteau. Nieuwe terrassen werden op traditionele wijze steen voor steen op de steile helling aangelegd. Een absoluut monnikenwerk waar hij nu al twintig jaar mee bezig is en dat over vijf jaar af moet zijn. Daarnaast hielp Chave boeren in het bezit van prachtige wijngaarden beter (milieuvriendelijker en met een lagere productie per plant) te werken en zo hun kwaliteit te verbeteren. Hij werd mede-eigenaar van hun grond. In plaats van volume te produceren en de druiven voor te lage prijzen aan de coöperatie te verkopen, kunnen ze hun druiven nu tegen een goede prijs kwijt aan Chave. Die maakt er vervolgens in zijn eigen kelder wijnen van. Zo blijven deze bijzondere wijngaarden bewaard en worden ze op de juiste manier bewerkt. Maar dat niet alleen: het levert ook nog eens de schitterende JL Chave Sélection-wijnen op, van de hand van een van ’s werelds meest bijzondere wijnmakers!
Louis Kat wist in 1976 Domaine Chave voor de verkoop in Nederland aan Okhuysen te binden. Iets waar we nog altijd reuze trots op zijn!