Wijnmakers 2 juli

Door Xavier Kat | 9 juni 2017

Het kan u haast niet zijn ontgaan... Op zondag 2 juli aanstaande organiseren we een fantastische Lustrumproeverij. Voor deze Lustrumproeverij komen maar liefst 56 wijnmakers naar ons toe!  Afhankelijk van hoeveel wijnen de wijnmakers maken, laten zij één of meerdere cuvées proeven. In totaal staan er ruim 200 verschillende wijnen open, dus er volop ruimte om nieuwe wijnen te ontdekken! 

Hieronder vindt u de complete lijst van aanwezige wijnmakers, geordend op land en streek, en met een korte introductietekst erbij.
Kom op zondag 2 juli naar onze proeverij in De Kromhouthal van Amsterdam, en u kunt al deze wijnmakers ontmoeten en van henzelf meer horen over hun prachtige wijnen.

Frankrijk
Champagne Veuve A. Devaux - Devaux ligt in het meest zuidelijke deel van de Champagne. De pinot noir-druif wordt hier goed rijp, en vormt dan ook de basis van de wijnen van Devaux. De wijnmakers laten in hun Champagnes de bijzondere terroir weerspiegelen, en gebruiken voor één wijn druiven van wel 35 tot 50 verschillende crus. Dit maakt de Champagnes van Devaux bijzonder en ontzettend lekker!

Château Barberousse -  Barberouse, op een steenworp afstand van Saint-Emilion, is een begrip bij Okhuysen. Dit huis staat namelijk al jarenlang garant voor voortreffelijke Saint-Emilions voor een zeer schappelijke prijs. De wijnmaker is even kundig als vriendelijk, dus proeven is hier altijd interessant.

 

Château Turcaud - Met Turcaud werken we al lange tijd met groot plezier samen. Maurice Robert en zijn familie maken voortreffelijke (witte) Entre-Deux-Mers wijnen alsmede een zeer geslaagde 'Bordeaux rouge'.


Château Clos Chaumont - De wijnmakers van Clos Chaumont selecteren zeer streng. Voor hun topwijnen wordt alleen het allermooiste fruit gebruikt. De jongere aanplant, die iets minder geconcentreerde druiven geeft, wordt gebruikt voor 'tweede wijnen'. Deze moet u zeker ook proeven!


Domaine des Roches Neuves - Thierry Germain is door het gezaghebbende La Revue de Vin du France uitgeroepen tot 'wijnmaker van het jaar'. Een zeer verdiende titel, want wat heeft deze wijnmaker uit Saumur (Loire) een talent en kundigheid! Zijn wijnen lijken ieder jaar beter te worden, en vallen regelmatig in de prijzen.


Domaine Charles Joguet - Joguet, gelegen in Chinon in de Loire, maakt schitterende wijnen van cabernet-franc. Dit zijn wijnen die geen gelijke kennen, en absoluut het proeven waard zijn.


Vignobles Brisebarre - Brisebarre is gespecialiseerd in chenin blanc. Hij maakt er mousserende wijnen, stille wijnen en zoete wijnen van. Kom proeven en ontdek de diversiteit van deze druif bij deze topwijnmaker uit Vouvray (Loire).


Domaine de la Garenne - Nog zo'n mooi wijnhuis uit de Loire. De La Garenne ligt in het hart van de Sancerrestreek en staat voor zuivere wijnen met spanning en mineraliteit. Zeker in de zomer, zijn deze wijnen niet te versmaden.


Domaine Dirler-Cadé - Dit tophuis ligt in het meest zuidelijke deel van de Elzas. Inmiddels staat de vijfde generatie van de familie Dirler aan het roer. Hun wijngaarden liggen op hoog aangeschreven 'lieux dits' en worden volledig biologisch-dynamisch gewerkt.  De wijnen van Dirler bieden een ongekende rijkdom en complexiteit. Schitterend!

 

Domaine Bachelet-Monnot - De familie Bachelet bezit wijngaarden op de mooiste plekken van de Bourgogne. De jonge broers Marc en Alexandre weten er de meest schitterende pinot noirs te produceren.

 

Domaine Philippe Colin - Philippe Colin komt uit de grote wijnmakersfamilie Colin, maar heeft zijn eigen ideeën over hoe je topkwaliteit bereikt. Hij heeft daar groot succes mee, zijn wijnen zijn geliefd in de Bourgogne maar ook ver daar buiten. Voor even verlaat Philippe zijn domein in het vermaarde 'wijndorp' Chassangne-Montrachet, om u zijn wijnen te laten proeven.

 

Domaine des Deux Roches - Dit domein is in handen van de vrienden Jean-Luc Terrier en Christian Collovray uit Davaye. Hun wijngaarden liggen tussen de iconische rotsen van Vergisson en  Solutré.

 

Domaine Michel Briday - Dit kleine domein van de bescheiden Michel uit Rully behoort inmiddels tot de eredivisie van de Cote Chalonaisse.

 

Domaine Guffens-Heynen/Verget - Vlaming Jean-Marie Guffens is wereldberoemd. Zijn bijnaam is 'le roi du chardonnay', maar hij heeft inmiddels ook groots succes met andere druivenrassen. Zo heeft Jean-Marie onze witte Lustrumwijn gecreëerd. Kom zijn wijnen van Domaine Guffens-Heynen en van Maison Verget proeven en ontmoet deze bijzondere wijnmaker!

 

Domaine La Soufrandière/Bret Brothers - De gebroeders Bret bestieren het wereldwijd vermaarde domein La Soufrandiere en hebben daarnaast een handelshuis. Altijd geldt dat de broers voor chardonnay van de hoogste kwaliteit gaan!


Domaine Louis-Claude Desvignes - In het hart van het dorp Morgon (in de Beaujolais) ligt het oude Domaine Louis Claude Desvignes. Het domein stamt uit de vroege 18e eeuw en de familie Desvignes maakt hier al acht generaties krachtige en uitgesproken wijnen van gamay van oude wijnstokken. Claude-Emmanuelle en haar broer Louis-Benoit Desvignes hebben het niveau nog verder omhoog gebracht en laten u dat graag proeven!


Domaine Clos du Fief - Michel Tête is een meesterlijk wijnmaker en wordt door kenners beschouwd als een van de topproducenten van de Beaujolais. Zelfs in ‘The Wine Advocate’ van Robert Parker ontbreekt hij niet. ‘Le Roi du Beaujolais’ wordt hij wel eens genoemd, omdat Tête ieder jaar opnieuw topwijnen weet te maken. 


Domaine Jean-Louis Chave - De familie Chave ut het dorpje Mauves (in de Rhône) maakt al generaties lang bijzondere en hooggewaardeerde wijnen. Hun wijngaarden op de Hermiatgeheuvel zijn wereldberoemd. Jean-Louis Chave werkt daarnaast ook samen met gecontracteerde wijnmakers. Op die manier kan hij meerdere cuvées maken. In elke wijn is de hand van de meester te herkennen. Wij zijn er trots op dat deze geniale wijnmaker voor ons een unieke 'Cuvée Jubilée' heeft samengesteld!


Domaine Alain Graillot - Graillot besloot in 1985 wijnboer te worden. Hij won advies is bij groten als Chave en Clape, vestigde zich in Pont de l’Isère 0iets ten zuiden van het stadje Tain-l’Hermitage en kocht interessante wijngaarden aan. Al snel boekte hij succes en nu hoort hij tot de beste wijnmakers van Crozes-Hermitage. Hij werkt volledig biologisch en vinifieert zijn druiven traditioneel.


Domaine René Rostaing - Rostaing is gevestigd in Ampuis en bezit schitterende wijngaarden in de Côte Rôtie en Condrieu en bezit ook buiten deze beroemde appelaties wijngaarden met oude stokken syrah en viognier. Liefhebbers van syrah en viognier mogen Rostaing dus niet overslaan!


Domaine Oratoire Saint Martin -  De absolute topper van het wijndorp Cairanne is het domein Oratoire Saint-Martin, al tien generaties (sinds 1692) in handen van de familie Alary. De huidige generatie wordt gevormd door de broers François en Frédéric. Hun wijngaarden (25 hectare groot) worden biologisch-dynamisch bewerkt en liggen hoofdzakelijk op de ‘coteaux’, de steile hellingen net buiten het dorp. 


Domaine du Pesquier -  Aan de rand van het pittoreske dorpje Gigondas ligt het Domaine du Pesquier van de familie Boutière. De derde en vierde generatie Boutière (papa Guy en zoon Mathieu) leiden het kleine kwaliteitsbedrijf en de vijfde generatie helpt al mee met de oogst. Het domein bestaat uit ruim 24 hectare vignobles: 17 hectare in Gigondas, 1 hectare in Vacqueyras, 2 hectare Côtes du Rhône en 4 hectare Vin de Pays de Vaucluse.


Mas de Daumas Gassac -  Sinds de beroemde Amerikaanse wijnschrijver Robert Parker Mas de Daumas Gassac met vijf sterren kwalificeerde in zijn boek ‘Parker’s Wine Buyer’s Guide’, ligt deze wijn in de meest luxueuze wijnboutiques van New York, Los Angeles en Washington naast wijnen als Lafite Rothschild, Latour en Pétrus. De bijnaam van de wijn Daumas Gassac is dan ook wel 'de enige grand cru uit de Languedoc'. Wij zijn er trots op ook met dit domein exclusief te mogen samenwerken. Hun 'wijn voor alle dag' Guilhem is overigens ook niet meer weg te denken uit ons assortiment!


Château Beauregard Mirouze - Beauregard-Mirouze ligt in het ruige massief dat luistert naar de naam Fontfroide. Wijnmakers Karine en Nicolas Mirouze –beiden opgeleid als landbouwkundig ingenieur- bewerken hun wijngaarden met liefde en met respect voor de natuur. 


Domaine des Jougla - Het wijngebiedje Saint-Chinian was een van de eerste domeinen uit de Coteaux du Languedoc, dat officieel de status van ‘appellation controlée’ ontving.  Al in 1982 neusden wij rond in Saint-Chinian en ontdekten bij het stadje Prades sur Vernazobre het verzorgde domein van de familie Jougla. Nog altijd zijn we onder de indruk van hun wijnen!


Château de Pennautier - Reeds in 1620, onder Lodewijk XIII, liet Bernard de Pennautier het château bouwen. De huidige eigenaar, graaf Nicolas de Lorgeril, is een directe afstammeling van deze Bernard. Hij geeft de perfect gelegen wijngaarden veel aandacht en ziet erop toe dat ze met respect voor de natuur bewerkt worden. Pennautier heeft een brede lijn wijnen, dus hier vindt ieder wat wils!


Mas des Dames - Dit domein wordt bestierd door Lidewij van Wilgen, die na het verschijnen van haar boek haast geen introductie meer nodig heeft. Lidewij maakte van Mas des Dames een groot succes. Jancis Robinson schaart haar wijnen zelfs in haar 'Languedoc favourites' (Financial Times)!


Domaine J. Laurens - De wijnregio Limoux staat bekend om zijn schitterende mousserende wijnen. Wij zijn dol op die van Domaine J. Laurens. Zo dol zelfs, dat we dit domein hebben gevraagd om speciaal voor ons een mousserende lustrumwijn te creëren!


Domaine de la Préceptorie - In 2000 werd door Domaine de La Rectorie uit Banyuls (zie hieronder) in het gehucht Centernach de oude cave van de plaatselijke coöperatie gekocht. Samen met drie leden van de coöperatie werd een nieuw domein gestart: La Préceptorie de Centernach. Het domein bezit prachtige wijngaarden met zéér oude wijnstokken van ruim tachtig jaar. Hier proef je bijzonder karakteristieke droge wijnen en verrukkelijke versterkte wijnen.


Domaine de la Rectorie -  La Rectorie ligt in Banyuls en behoort al generaties lang toe aan de familie Parcé. Nergens wordt zoveel respect getoond voor de terroir als in de wijngaarden van dit domein. Ze bestaan uit een dertigtal percelen, die niet alleen verschillend zijn gelegen, maar ook qua bodemstructuur en aanplant sterk uiteenlopen. Jaarlijks maakt de familie Parcé dertig verschillende wijnen, waarvan u de Banyuls vast en zeker kent.


Domaine du Deffends - Dit domein in de betrekkelijk jonge appellation (1984) Coteaux Varois, grenzend aan de Provence beslaat een kleine 14 hectare. Twee hectare wijngaard met de druiven viognier en rolle voor het maken van wit en een twaalftal hectare voor het maken van rosé en rood, met als belangrijkste druiven syrah, grenache en cabernet-sauvignon. 


Château de Pibarnon - Château de Pibarnon is gelegen in de kleine appellatie Bandol. De combinatie tussen micro-klimaat, terroir en geplante druivenrassen en de gedrevenheid van sommige eigenaars, maakt Bandol één van de mooiste en boeiendste appellaties van Frankrijk. Op Château de Pibarnon wordt zowel rood, wit als rosé gemaakt. De rosé werd in 2016 (alweer!) gekroond tot 'Beste rosé van het Jaar'.


Duitsland
Gut Hermannsberg - De spectaculair gelegen wijngaarden van Gut Hermannsberg worden beschouwd als de beste rieslingwijngaarden van de Nahe. Onder het motto ‘grote wijnen ontstaan in de wijngaard’ worden karakteristieke topwijnen gemaakt waarbij de terroir bepalend is. Dat gebeurt onder leiding van keldermeester en bedrijfsleider Karsten Peter, een telg van een bekende wijnfamilie uit de Pfalz met een schat aan ervaring.

 

Weingut Sybille Kuntz - Sybille komt uit een wijnmakersfamilie. Aanvankelijk koos zij voor een andere carriere, maar in de jaren tachtig nam zij –samen met haar Marcus- de familiegaarden over. Ze kozen voor een werkwijze waarin de natuur alle ruimte kreeg. Al vanaf de eerste oogst, in 1984, proef je de verandering: de wijnen bezitten een geweldige mineraliteit, uitstekende natuurlijke zuren en een perfecte balans. Een nieuwe stijl Moezelwijnen is geboren!


 Weingut Altenkirch -  Weingut Altenkirch werd in 1826 gesticht en ligt in het wijndorp Lorch, aan de westkant van de Rheingau. De wijngaarden liggen hier op het zuiden, ideaal voor de rieslingdruif. Jasper Bruysten weet als geen ander hoe de bijzondere terroir te laten reflecteren in zijn wijnen. Mis deze proeftafel niet!

 

Oostenrijk

Weingut Stadt Krems - Weingut Stadt Krems is gelegen in de deelstaat Niederösterreich en is het oudste wijndomein in Oostenrijk met een historie van meer dan 550 jaar. Eigenaar van het uit dertig hectare wijngaard bestaande domein is de gemeente Krems. Met het aanstellen van Fritz Miesbauer in 2003 heeft dit weingut een enorme vooruitgang geboekt in kwaliteit.

 

Ingrid Groiss - Ingird bewerkt de wijngaarden die haar oma meer dan vijftig jaar geleden heeft aangeplant met de grootste zorg. Ze werkt zoveel mogelijk biologisch. Ze oogst de percelen stuk voor stuk om een maximale terroirexpressie te bereiken. Haar wijnen zijn fris, elegant en sprankelend, net als zij zelf!


Birgit Braunstein - In het oosten van Oostenrijk, nabij de Hongaarse grens, liggen aan de oevers van de Neusiedlersee de wijngaarden van Birgit Braunstein. Zij is al meer dan vijftien jaar eigenaresse en wijnmaakster van dit vierhonderd jaar oude familiedomein. Ze werkt volledig biologisch-dynamisch in haar wijngaarden en probeert ook in de kelder zoveel mogelijk de natuur haar gang te laten gaan. Haar wijnen vallen op door hun zuiverheid, harmonie en frisse karakter.

 

Spanje

Palacio de Bornos - Dit domein is wereldberoemd bij Okhuysen fans. Hun wijn 'Colágon' is namelijk de meest populaire wijn van Okhuysen. Niet gek, want dit is een wijn die nooit verveelt. Voor de andere wijnen van Bornos geldt dat ook, dus hier raak je niet uitgeproefd!


Bodega Inazio Urruzola - Het domein van Xabier Urruzola ligt in de Alkiza vallei, in het achterland van San Sebastián, en kreeg in 1989 als eerste een officiële DO voor Chacolí, onder de naam Getariako Txakolina. De belangrijkste druif is hier de lokale hondarribi zuri, die goed tegen het grillige weer bestand is en aan het aantal zonuren hier precies genoeg heeft om goed rijp te worden. De wijnen gemaakt van deze druif zijn droog en aromatisch, met een laag alcoholpercentage en een klein beetje koolzuur.

 

Bodegas Valduero - Bodegas Valduero is in 1983 opgericht in Ribera del Duero, een wijngebied in de regio Castilla Y Léon. Verantwoordelijk voor de wijnen is oenologe Yolanda Garcia Viadero, één van Spanje's beste vrouwelijke oenologen. 


Mas d’en Gil - Mas d’en Gil is een familiedomein in Bellmunt, Priorat. Pere Rovira kocht het domein en schonk het vervolgens aan zijn dochters Pilar en Marta. Pere wilde het stuk grond graag in de familie brengen, omdat hij – zelf ook wijnmaker – de potentie van de hooggelegen wijngaarden zeer groot achtte. Dat had hij goed ingeschat: de wijngaarden profiteren van koele winden en zijn diep geworteld in een ondergrond bestaand uit ‘llicorella’, een zeldzame leisteengrond. En voor wat betreft de capaciteiten van zijn dochters zat hij al helemaal niet mis. Pilar en Marta zetten het domein in korte tijd op de kaart!

 

Can Feixes - De Penedès is al tientallen jaren wereldberoemd om zijn mousserende wijn, de cava. Maar steeds meer aandacht komt er de laatste jaren voor de “stille” wijnen. Beroemd om zowel zijn cava als stille wijn is Bodegas Can Feixes, een bedrijf dat al sinds de veertiende eeuw bestaat en tegenwoordig wordt geleid door de kundige broers Huguet. 

 

Palacio Quemado/Bodegas Alvear - In de provincie Extremadura ligt langs de grens met Portugal het kleine Denominación de Origen-gebied Ribera del Guadiana. De terroir van Ribera del Guadiana bestaat uit bruinrode aarde, is stenig en rotsachtig en ideaal voor wijnbouw. Het gebied wordt tevens gekenmerkt door zijn hoge ligging op ruim 500 meter en de invloed van een koude stroming vanuit de Atlantische Oceaan. Dit zorgt ervoor dat hier ondanks de zuidelijke ligging prachtig frisse en elegante wijnen gemaakt kunnen worden. 


Portugal
Quinta de Soalheiro -
Quinta de Soalheiro ligt in de meest noordelijke punt van Portugal, in de subregio van het Vinho Verdegebied, genaamd Monção e Melgaço. De wijngaarden worden beschermd door een bergketen in het noorden en zijn zo ideaal gelegen voor het verbouwen van de alvarinhodruif, met precies genoeg van alles: zon, warmte en neerslag. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en de kundige wijnmakers ontvangen wereldwijd lof voor hun zuivere en harmonische wijnen.


Italië
 Avignonesi -
 In het zuidoosten van de provincie Siena ligt het stadje Montepulciano. Het rijke wijnbouwgebied rondom dit stadje vormde vooral in het tijdperk van de renaissance een twistappel tussen de vorsten van Siena en Florence. De wijn die hier gemaakt wordt, verwierf reeds in de 19de eeuw een grote reputatie en omdat hij vooral gedronken werd door de rijke adel uit Montepulciano, kreeg de wijn de bijnaam ‘Vino Nobile di Montepulciano’.

 

Castiglion del Bosco -  Montalcino heeft een van de droogste en warmste microklimaten van Toscane. Een ideale omgeving voor de sangiovesedruif. De wijngaarden zijn aangeplant tussen 150 en 500 meter hoogte; de bodem is zeer divers en varieert bovendien per zone. Hij kan bestaan uit kalk, klei, leisteen en de typisch Toscaanse steen ‘galestro’. In 2004 besluit de huidige eigenaar van Castiglion del Bosco dat het tijd wordt om de schitterende wijngaarden in hun volle potentie te gaan benutten. Hij trekt hiervoor de gerenommeerde wijnmaker Nicolò d’Afflitto en oenologe Cecilia Leoneschi aan.

 

Ceretto - Eind jaren dertig startte Ricardo Ceretto een klein wijnbedrijfje in Alba, Piemonte. Het domein is inmiddels wereldwijd bekend om zijn topwijnen, maar nog altijd in handen van diezelfde familie! Hier proef je de heerlijkste Barbaresco's, Barolo's en de geweldige witte wijn Blangé, gemaakt van Arneis. 

 

Carpineta Fontalpino - Nog zo'n domein dat al generaties lang in handen is van dezelfde familie. Dit keer betreft het de familie Cresti uit Siena, dat zoals u ongetwijfeld weet in het Chianti Classico gebied in Toscane ligt. De Cresti's maken wijnen met groot respect voor de natuurlijke en historische omgeving. Harmonie en elegantie staat centraal in de wijnen van Fontalpino.

 

Tenuta Viscone - Ronom het stadje Udine, in het uiterste noordoosten van Italie, ligt het wijngebied Friuli. Hier vind je zuivere witte wijnen, die een mooie mineraliteit en frisheid bieden. Tenuta Viscone is hier een van onze favorieten. Naast de bekende pinot grigio, maken zij hier wijnen van autochtone druivenrassen als friuli en ribollo gialla. Ook vind je hier heerlijk fris en origineel rood. Proeven maar!

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
   
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!