Wijnreis door de Languedoc

Wijnreis door de Languedoc

Door Xavier Kat | 28 februari 2018

We nemen u dit jaar mee op wijnreis. Dat wil zeggen, we duiken met u de wijngebieden in, maar staan ook graag stil bij onze favoriete restaurants, adressen om te overnachten en de plekjes om niet te missen. We trappen af in de beeldschone Languedoc.

Een unieke ligging

De Languedoc is in vele opzichten een heerlijke streek. Het klimaat is er goed, met warme zomers – met temperaturen rond de 30 graden – en milde winters. Aan de kust is het landschap vlak en open; in het binnenland wordt het heuvel-, en zelfs bergachtig. Sommige delen hebben te maken met sterk aanwezige winden als de mistral en tramontana, andere gebieden liggen in de linie van de botsing tussen fronten uit de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, waardoor het er vaak en hevig kan regenen en zelfs hagelen. Op sommige plekken is de druiventeelt hier een heuse monocultuur met wijngaarden zover het oog reikt; elders worden wijngaarden afgewisseld met bossen, garrigues, heuvels, rivieren en rivierkloven (gorges). Bij het landschap van de Languedoc horen ook de vele lagunes (bassins en étangs), die in verbinding staan met de Middellandse Zee, kweekvijvers van allerlei schelpdieren. En natuurlijk zijn daar de zonovergoten, maar soms ook winderige stranden. In de Languedoc vinden we prachtige steden als Nîmes, Montpellier, Béziers en Narbonnes, met oude onaangetaste kernen, en kleinere, zeer oorspronkelijke plaatsjes als bijvoorbeeld Pézenas, St-Guilhem-le-Désert, Mèze, Marseillan en Saint-Chinian. De Languedoc is minder gecultiveerd en mondain dan de Côte d'Azur, maar juist daardoor puurder en authentieker en gelukkig ook een stuk minder toeristisch. De vele marktjes zijn hier het bezoeken meer dan waard en op iedere dag is het wel ergens markt.

MontpellierMontpellier is een van de gezelligste steden van Zuid-Frankrijk. Er is veel te bezichtigen en te bezoeken (o.a. Musée Fabre), je kan er heerlijk winkelen en overal zijn restaurantjes en terrassen. Een heerlijk plekje om een wandeling door de stad mee af te sluiten is de Jardin des Plantes, tegenover de medische faculteit, Boulevard Henri IV.

Eten in Montpellier:
Restaurant Le Terminal, van de broers Pourcel, 1408 Avenue de la Mer
Le Pré Vert, een gezellig theehuis met groot terras, 10 Rue Sainte-Anne
Restaurant Les Bains de Montpellier, op een historische locatie in het centrum, 6 Rue Richelieu, 34000

Béziers

Ook Béziers is een aantrekkelijke stad, zij het niet een om dagenlang in rond te dolen. Maar het recent opgeknapte oude centrum is prachtig, met onder andere de Saint-Nazaire Kathedraal, die je al van ver buiten de stad kunt zien liggen. Béziers heeft ook een prachtig Romeins amfitheater dat dateert uit de eerste eeuw na Christus. Daarnaast zijn er een paar leuke winkelstraten en volop terrassen en leuke restaurants.

Eten in Béziers:
La Guinguette de La Laiterie, Jardin de la Plantade
Rue Valentin Duc, een heerlijk plekje, met eenvoudig eten, gelegen in een tuin aan het water.
Restaurant Le Chameau Ivre, Place Jean- Jaures, met de grootste wijnkaart van de streek.

Narbonne

Het aangezicht van Narbonne wordt gedomineerd door een prachtige kathedraal. De stad was de eerste Romeinse nederzetting in het huidige Frankrijk en een belangrijk kruispunt in Europa. Ook opvallend is het Canal de la Robine, dat dwars door de stad loopt. Dan zijn er nog het bisschoppelijk paleis en het archeologisch museum, dat is gevestigd in een prachtig historisch gebouw. Niet ver van Narbonne ligt de Abbaye de Fontfroide, een Cisterciënzer klooster uit de elfde eeuw dat een bezoek meer dan waard is. Het is prachtig gelegen in de zuidelijke Corbières, omringd door cipressen, waardoor je je een beetje in Toscane waant. Verscholen in het binnenland, boven op een heuveltop, ligt het indrukwekkende militaire fort Peyrepertuse. Het dateert uit 1021 en werd gebouwd door de Katharen. Een ander historisch bouwwerk om niet te missen is de middeleeuwse citadel 'Le Cité de Carcassonne'. Het is in de zomer een grote toeristische trekpleister, maar zeker voor jongere kinderen heel erg leuk, vanwege de dagelijkse ridderspelen die er worden georganiseerd.

De leukste strandpaviljoens van de Languedoc

Chez Biquet Plage, Chemin de Mouret, Leucate Plage, nabij Narbonne
La Ola, 201 Prom. du Lido, Nabij Sète
La Paillotte Bambou, Routes des Plages
l’Effet Mer, Routes des Plages
Le Grand Travers, La Grande- Motte, nabij Montpellier

Plekjes om te overnachten

B&B La Souche in Castelbouze
Domaine de Ribaute in Lieuran-les-Béziers La Villa Guy in Béziers
Hotel XIX in Béziers
Table d'Hôte, Domaine de Saint-Pierre in Servian van de Nederlanders Hein Hamel en Jacqueline Rutte

Mooie dorpjes in Languedoc om te bezoeken

Sète, Pézenas, St-Guilhem-le-Désert, Mèze, Marseillan, Saint-Chinian en Roquebrun.
Allemaal dorpjes met hun eigen bijzonderheden en identiteit, die een bezoek verdienen. Niet ver buiten Saint-Chinian bevindt zich een vrij onbekend gehucht, Assignan. Een Belgische familie heeft hier meerdere huizen gekocht en prachtig opgeknapt. Hele straten en pleinen hebben ze laten aanleggen. Ze openden er een gastronomisch restaurant (La Table), een wijnbar, een hotel en een bistro.

Een brede basis en een hoge top

Voor een wijnkoper is de Languedoc ook een zeer interessant gebied. Ten eerste dankzij het hierboven vermelde gunstige klimaat met zijn vele interessante microklimaten, waarbij ook de hoogte van de ligging van de wijngaarden een rol speelt. Daarnaast vanwege een zeer gevarieerde bodem en een keur aan zowel autochtone als internationale druivenrassen. Wijngaarden lopen van vlak aan zee tot hoog in het gebergte. En hoewel de Languedoc door de eeuwen heen bekendstond om haar productie van goedkope en middelmatige wijn, tegenwoordig vinden we er wijnen die zich mogen meten met de top van Frankrijk. Sommige appellations hebben zich zodoende flink op de kwaliteitsladder opgewerkt, wat de wijnprijzen en daarmee ook de grondprijzen enorm heeft doen stijgen, zoals bijvoorbeeld in Pic Saint Loup is gebeurd. Op andere plekken is de grond nog betaalbaar, wat het voor jonge ambitieuze wijnmakers een interessant gebied maakt om zich te vestigen. Een dynamische regio, de Languedoc. Veel nieuwkomers die kiezen voor kwaliteit, doen dit via de weg van biologische en biologisch- dynamische wijnbouw, en ook natuurwijnen worden hier veel gemaakt. 

Enkele van onze lievelingsdomeinen uit het assortiment komen uit de Languedoc. Ze werken ook nog eens allemaal biologisch en produceren wijnen met veel klasse en identiteit. Bovendien fantastische domeinen om tijdens een reis door de Languedoc te bezoeken!

Mas des Dames

Mas des Dames is het beeldschone domein van de Nederlandse Lidewij van Wilgen, gelegen in het binnenland van Béziers. De wijngaarden van Mas des Dames hebben een hoogwaardige bodem en zijn ideaal gepositioneerd op de coteaux van Murviel-les-Béziers, omringd door bossages. Lidewij besteedt enorm veel aandacht aan haar wijngaard, die zij volledig biologisch bewerkt. Inmiddels is zij een zeer ervaren wijnmaakster, die zich laat leiden door een feilloze intuïtie. Ieder jaar worden haar wijnen mooier.

Domaine des Jougla

In het dorpje Prades-sur-Vernazobre, ligt het oude wijndomein van de familie Jougla. Met in totaal twintig aangesloten gemeenten en een grote diversiteit aan bodems en microklimaten kent de appellation Saint-Chinian een grote diversiteit aan wijnen. Het bescheiden Domaine des Jougla is hier een van de absolute smaakmakers. Vader Alain heeft het stokje inmiddels overgedragen aan zijn kinderen Alexandre, die zich met de verkoop bezig houdt, en Laurence, die de wijnen maakt. Na jaren van rustig bouwen namen ze recent ook een prachtige nieuwe kelder in gebruik, wat Laurence helpt in haar streven naar perfectie.

Château Beauregard Mirouze

Niet ver ten westen van de stad Narbonne, nabij de Middellandse Zee, ligt in de zuidelijke Corbières, het uitstekende Château Beauregard Mirouze. Het domein bezit 350 hectare grond, gelegen midden in een prachtig natuurgebied, en bestaat hoofdzakelijk uit bos en garrigues. Slechts dertig hectare is beplant met wijngaarden, aangelegd in kleine percelen. Nicolas en zijn vrouw Karine zijn gepassioneerde wijnmakers, die volledig biologisch werken en zich richten op het maken van verfijnde en gebalanceerde wijnen van hoge kwaliteit.