Wijnvooroordelen?

Wijnvooroordelen?

Door Xavier Kat | 12 april 2018

Als wijnmakers het over het weer hebben, is er vaak iets aan de hand: vorst, hagel, hitte, droogte en hevige regen brengen immers grote risico’s met zich mee voor de grootte en kwaliteit van de oogst. Een heel jaar van hard werken kan met één hagelbui voor niets zijn geweest. De nachtmerrie van iedere wijnboer.

Het lijkt erop dat het weer er met de opwarming van de aarde alleen maar grilliger op is geworden. In 2017 was het in grote delen van de wereld bal, met een stevige teruggang in de wijnproductie als gevolg. Ook onze eigen producenten hebben te maken gekregen met vorst, hagel en droogte. Op sommige plekken kon hierdoor zelfs helemaal geen wijn gemaakt worden. Het is te hopen dat 2018 hun beter gezind is.

De gebieden waar de mooiste en beroemdste wijnen vandaan komen – denk aan Bordeaux, Bourgogne, noordelijke Rhône, Piemonte en Moezel –, zijn vaak gezegend met een relatief koel klimaat. Dat zorgt voor een langzame rijping van de druiven en een ideale balans tussen suikers, zuren en rijpheid van de pitjes en schilletjes. Ingrepen in de kelder zijn nauwelijks nodig. In de wijngaard wordt des te harder gewerkt, want deze koele gebieden zijn wel wat kwetsbaar. Oogstjaarverschillen zijn hier altijd merkbaar. In het jargon noemen we dit soort wijnen vaak terroirwijnen.

In de warme gebieden waar de zomers lang, droog en zonnig zijn, rijpen de druiven sneller, bezitten ze meer suiker (en dus vaak meer alcohol) en minder zuren. De jaarlijkse druivenproductie is constant(er), maar de kwaliteit minder interessant. In de kelder moet harder worden gewerkt om tot de gewenste kwaliteit wijn te komen. In wijnjargon heeft men het hier over technische wijnen.

Deze omstandigheden en manier van werken, stonden voorheen bijna synoniem voor de aanpak in de nieuwe wereld. Daar maakten ze meer toegankelijke wijnen, gericht op een markt van beginnende wijndrinkers. Consumenten die niet al te veel voor hun wijn willen betalen en een herkenbare en constante kwaliteit zoeken.

Inmiddels zijn de begrippen van oude en nieuwe wereld eigenlijk achterhaald. De oude wereld heeft geleerd van de nieuwe en omgekeerd. De grootste veranderingen zijn momenteel zelfs gaande in landen als Chili, Argentinië en Zuid-Afrika, waar een nieuwe generatie wijnmakers de koele klimaatzones in hun eigen land opzoeken. Ze trekken richting de oceanen of planten hun wijngaarden op grotere hoogte aan. Ze ontdekken en benutten hun terroir, durven risico’s te nemen, experimenteren volop en zijn zeer ambitieus.

De kwaliteit en persoonlijkheid van de nieuwe wijnen schiet omhoog. De huidige Vinée Vineuse over 'de invloed van klimaat op wijn' staat er vol mee. Zet (eventuele) vooroordelen overboord en maak u op voor enkele prachtige ontdekkingen!