Wild met zwoele rode wijn

Wild met zwoele rode wijn

Door Max Funcke | 25 november 2021

Wildvlees heeft een herkenbare, typische smaak die echt bij de donkere maanden past. Waarom is dat precies? Smaakprofessor Peter Klosse maakt een onderscheid tussen ‘rijpe’ en ‘frisse’ smaken. Hoewel dit een lastig begrip is om uit te leggen, is het makkelijk om te begrijpen. Bij frisse smaken moet je denken aan zuren, groene tonen en lichtheid. Fris associëren we met de lente. Bij ‘rijp’ denken we aan de herfst en winter, wanneer we meer zin hebben in rijke, aardse, vettige smaken, of in zoetigheid zoals gestoofd fruit met kaneel. Wildvlees is een typisch voorbeeld van een gerecht met een rijpe smaak. Afijn. Veel liefhebbers van goed eten verheugen zich het hele jaar op het wildseizoen. Een hertenbiefstuk, fazant met zuurkool of een hazenpeper passen helemaal in het plaatje van een winterse avond met een gezellig gedekte tafel met kaarsen, de gordijnen dicht en regen die tegen de ramen aan klettert. En daar hoort natuurlijk ook een goed glas wijn bij. Maar welke? Wijnen op basis van de Rhône-druiven grenache, syrah en mourvèdre (bekend als de GSM-blend) passen perfect bij wild. De Zuid-Franse aroma’s van lavendel en wilde kruiden zoals salie, tijm en oregano geven de wijnen een rustiek en gezellig karakter, en met name de grenache geeft wijnen een zijdezacht mondgevoel. Het is een druif die een deel van haar charme ontleent aan het feit dat ze relatief vlug oxideert, en daardoor na enkele jaren al mooie rijpingstonen vertoont.

De kracht van deze combinatie
is de rijpe smaak van wildvlees in harmonie met wijnen die daar qua kruidigheid en rijpheid mooi op aansluiten. De wijnen bieden echter ook frisheid in de vorm van mooie zuurtjes en een zwoele structuur. Dit zorgt voor spanning en balans. De authentieke karakters van zowel de wijnen als de gerechten worden zo extra onderstreept.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod