Proeverij Wine Professional '7

Proeverij Wine Professional '7

Door Jan van Lissum | april 2017

Wijnkoperij Okhuysen bestaat in 2017 150 jaar en vierde dit tijdens Wine Professional met een fraaie proeverij. Xavier Kat, inmiddels 15 jaar directeur en de dag ervoor in Hotel de l’Europe gehuldigd met een Wine Professional Diamonds Award, presenteerde een indrukwekkende serie topwijnen met jaargangen eindigend op een 7. Het team van Podium onder de Dom in Utrecht verzorgde de culinaire omlijsting.

Wijnkoperij Okhuysen, een van de oudste wijnimporteurs van ons land, is een begrip onder wijnliefhebbers en restaurant-professionals. De rol van Wijnkoperij Okhuysen binnen de hogere gastronomiesegment is het afgelopen decennium sterk toegenomen. Hoge kwaliteit, uitstekende service, een eerlijke prijsstelling en rechtstreeks contact met de wijnproducenten zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het bedrijf. Al in de jaren tachtig zorgde het eigen magazine Vinée Vineuse voor een voorbeeldige klantenbinding. Onder leiding van Xavier Kat, tevens vice-voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, zijn de professionaliteit, het assortiment en de invloed van Okhuysen verder gegroeid. Meer dan 300 wijnhuizen maken deel uit van het brede assortiment, waarin de nadruk ligt op de klassieke Europese wijnlanden. Kenners prijzen de fraaie Rhônewijnen, de serieuze selecties uit de Bourgogne- en Bordeauxstreek en de uitstekende Spaanse wijnen. De jaarlijkse assortimentsproeverij in Haarlem wordt altijd druk bezocht en Okhuysen valt regelmatig in de prijzen bij het Proefschrift Wijnconcours.

Ter gelegenheid van het jubileumjaar vinden het hele jaar door verschillende activiteiten plaats. De proeverij op Wine Professional vormde de officiële aftrap: een unieke happening met diverse oude wijnen die tegenwoordig nog maar zelden op de proeftafel verschijnen. Ook liet de proeverij hiermee zien hoe lang Okhuysen al samenwerkt met deze producenten. Het cijfer 7 aan het eind van elk oogstjaar verwijst naar het oprichtingsjaar van Wijnkoperij Okhuysen: 1867.

Proefnotities Jan van LissumHet proeven van de 80 jaar oude Cuvée Blondeau van Maison Camille Giroud is een van de hoogtepunten van Wine Professional 2017

7,5

Riserva Pas Dosé QdE, Il Mosnel, Franciacorta, Italië 2007
40% chardonnay, 40% pinot blanc, 20% pinot noir, afkomstig van oostelijk en zuidoostelijk georiënteerde wijngaarden in Passirano, op uitlopers van de Monterotondo, minimaal 5 jaar opvoeding sur latte; crèmig, goede zuren, vullend, aromatisch maar verteerbaar, fris van smaak, lichte toets van sinaasappelschilbitter op het einde, aangenaam na 10 jaar.

10

Cuvée Blondeau, Hospice de Beaune, Maison Camille Giroud, Volnay, Frankrijk 1937
Pinot noir; parel uit de oude kelder van Maison Giroud, waarmee Okhuysen een sterke band had, mede vanwege het feit dat familielid Stéphane Kat hier werkzaam was. Giroud stond bekend om zijn zeer traditionele productiemethoden die wijnen met een bijzonder lange levensduur opleverden. Hoe goed een bourgogne na 80 jaar kan zijn beleefden we met deze wijn, het absolute hoogtepunt van deze proeverij en een van de highlights van Wine Professional 2017. Zeer oude wijnen van Giroud werden voor de verkoop geproefd, gekeurd, hergeconditioneerd (nieuwe fles, kurk en etiket) en vervolgens in perfecte toestand verscheept. 1937 is een groot Bourgognejaar met grote concentratie, een hoge zuurgraad en een uitstekend bewaarpotentieel. Deze wijn arriveerde begin jaren negentig bij Okhuysen. Ongekend mooie geur met ontwikkeling, belegenheid, oriëntaalse aroma’s, hint van soja en duidelijk sousbois, op de achtergrond bescheiden maar goed gedoseerd fruit, de smaak komt overeen met de geur, malse, gerijpte aanzet, weelderige tannines, zalvend mondcontact, sappige textuur, ultrafijne kruidigheid als ondertoon. Adellijke wijn met geraffineerde structuur en nog altijd fraîcheur en veel lengte. Grootse verrassing, behalve wellicht voor de Giroud-kenners.

9-

Mas de Daumas Gassac rouge, VdP de l’Hérault, Frankrijk 1987
62,1% cabernet sauvignon, 11,5% merlot, 8,6% syrah, 8,6% malbec, 4% cabernet franc, 2,4% pinot noir, 1,8% tannat, 1% nebbiolo, dolcetto en barbera, 15 maanden rijping op gebruikte eiken vaten; kanjer uit het Zuid-Franse departement Hérault, door kenners wel omschreven als de Petrus van de Midi. Net als die van Giroud een wijn die tijd en geduld nodig heeft; hij komt pas na minimaal 15 jaar werkelijk tot zijn recht. Geraffineerde blend met geheel eigen identiteit, mooi ontwikkelde geurwaaier, herfsttonen, sousbois, soja, wat gemaskeerd gerijpt fruit, de geuraroma’s lopen over in de smaak, natuurlijk ontbreken de kruidige tonen hier niet, speciale rol voor de terroirtoets, mooie lengte.

9

Château Pétrus, Pomerol, Frankrijk 2007
Merlot, 12 hectare grote wijngaard op een plateau van ijzerhoudende klei; geen absoluut topjaar, maar in het geval van Pétrus toch indrukwekkend, en bijzonder om te proeven omdat een icoonwijn als Pétrus anno nu nauwelijks meer in Nederland te vinden is. Mooie, zeer intense kleur, warme geuraroma’s, vullend, rijp en sappig, tamelijk rond en zacht in de aanzet, bijzonder aromatisch, duidelijk de kenmerken van merlot en de mineraliteit van Pomerol, nog altijd rijk aan inhoud, breed geschakeerd, mooie finale met levendige afdronk. Grootse rol voor het terroir én voor het talent van wijnmaker Olivier Berrouet.

9

Solera 1867 Pedro Ximénez, Alvear, Montilla Moriles, Spanje
Pedro ximénez; speciale assemblage in kleine oplage ter ere van het jubileumjaar van Okhuysen. Het idee ontstond toen de familie Alvear Xavier Kat tijdens een recent bezoek een aantal zeer oude solera’s met pedro ximénez liet zien. Dat deze solera dateert uit 1867 betekent niet automatisch dat de wijn ook zo oud is. Maar door het maken van een uitgekiende assemblage, inclusief gebruik van wijnen uit enkele nog oudere solera’s, is de familie Alvear er toch in geslaagd om een wijn samen te stellen die qua gemiddelde leeftijd wel zeer dicht in de buurt komt van die 150 jaar. Impressie van kandij, koffie en cacao, veel van alles, elegant, verfijnd op de tong, geur- en smaakaroma’s komen zeer dicht bij elkaar, bijzonder veel lengte.

Bron: Thewinesite.nl