Okhuysen in de prijzen!

Okhuysen in de prijzen!

Door Elisa Duivestein | 18 oktober 2018

Het is altijd fijn als onze wijnen, naast de waardering van onze klanten, ook bij professionals en de pers in de smaak vallen. En nee, dat went zeker nooit. Elke keer streven wij er weer naar om de beste, lekkerste en mooiste wijnen te vinden, de lijnen met onze wijnmakers kort te houden, om zo constante kwaliteit te kunnen bieden.

Onze prachtige Huguet cava van Can Feixes is nu door Perswijn Wijnconcours in het zonnetje gezet. De winnaar in de categorie mousserend € 15.- tot € 30.- We zijn super trots! Deze heerlijke cava heeft een mooie fijne bubbel, een complexe neus met tonen van brioche en citrusfruit en een zuivere verfijnd droge smaak.
 
Het juryrapport van Perswijn:
Als we heel eerlijk zijn, vinden we jonge cava niet altijd de meest interessante mousserende wijn. Als de wijnen jong zijn, en niet zo lang op de gistcellen van de tweede gisting hebben gerijpt, zorgen de druiven ervoor dat cava een uitgesproken druivenkarakter heeft. Kenners van het procédé weten dat dit druivige karakter pas na een jaar of zeven plaatsmaakt voor een geur die doet denken aan geroosterd brood en patisserie, zoals we die ook kennen van mooie champagne. Pas na zo lange tijd geven de dode gistcellen van de tweede gisting op fles hun geur- en smaakstoffen optimaal af. Deze cava is niet langer dan een jaar geleden gedegorgeerd – zoals het achteretiket keurig vermeldt. Dat betekent dus dat hij ruim aan deze voorwaarde voldoet, met een flesrijping die bijna acht jaar heeft geduurd. Deze cava is een blend van klassieke streekdruiven macabeo en parellada met wat pinot noir, een druif die tegenwoordig ook met toenemend succes wordt gebruikt voor het maken van cava, en die de wijnen meer kracht en diepgang geeft. Goedbeschouwd betaal je een spotprijs voor een mooie wijn die inmiddels al bijna tien jaar in de kelder heeft gelegen. Geweldig.

Naast de eerste prijs, hebben we in de najaars- en wintereditie 2018 Perswijn Wijnconcours ook nog eervolle vermeldingen ontvangen voor onze:
- 2014 Cairanne rouge 'Haut-Coustias', Domaine Oratoire Saint-Martin (categorie rood € 20.- tot € 30.-)
- 2014 Rouge – Douro, Quinta do Tedo (categorie rood € 10.- tot € 15.-)
- 2017 Guilhem Rouge – Pays de l’Hérault, Moulin de Gassac (categorie rood tot € 7,50)
- 2016 Banyuls Cuvée Thérèse Reig, Domaine de La Rectorie (categorie versterkt boven € 15.-)
- 2015 Cuvée Classique – Monbazillac, Château Vari (categorie versterkt tot € 15.-)