Dit is Xavier Vignon

Dit is Xavier Vignon

Door Elisa Duivestein | 5 november 2020

De naam Xavier Vignon is inmiddels bij veel wijnliefhebbers bekend en zijn grote schare fans kijkt alweer uit naar de presentatie van het nieuwe oogstjaar van zijn ongekende Côtes du Rhône. Voor de mensen die hem nog niet kennen: wie is Xavier Vignon? Een man met een grote liefde voor wijn, met een talent voor het overdragen van zijn visie en een echte ‘terroir-jager’. Maar er is meer over deze wijnmaker te vertellen. Zo staat hij bekend in de regio om het selecteren van de beste wijngaarden, stokken en druiven voor het assembleren van die ene, perfecte wijn. Je kunt wel zeggen dat Xavier Vignon een meester-wijnmaker is. In het kader van de voorinschrijving op het nieuwe oogstjaar, stelden wij hem wat vragen.

Je moeder was een landbewerkster en je vader steenhouwer, je afkomst zou je bescheiden kunnen noemen. Denk je dat dit van invloed is geweest op het worden van een succesvolle wijnmaker?
Xavier: ‘’Van mijn ouders heb ik de cultuur van hard werken meegekregen en ik denk dat dat heel nuttig is, welke baan je uiteindelijk ook wil gaan doen.‘’
Als ik me niet vergis, was het de bedoeling om het werk van je vader voort te zetten. Hoe is wijn in je leven gekomen?
Xavier: ‘’Mijn ouders lieten me altijd vrij in mijn keuzes en daar ben ik ze nog altijd dankbaar voor. Tijdens mijn opleiding in Reims ontmoette ik een oenoloog en toen die mij over zijn werk vertelde, wist ik meteen dat dit was wat ik wilde gaan doen!’’
Je hebt voor een aantal iconische wijnhuizen gewerkt, waaronder Moët & Chandon. Wat heb je daar geleerd?
Xavier: ‘’Deze banen waren een geweldige kans om te reizen en te leren over andere manieren om dingen aan te pakken. De Champagne, Australië, of waar dan ook; de culturen zijn nergens hetzelfde en dat geldt ook voor het wijnmaken. Ik heb vooral geleerd dat er niet slechts één manier is en dat je creatief kunt zijn.’’



Je hebt ook gewerkt in de ‘Nieuwe Wereld’, bijvoorbeeld Australië. Waarom heb je besloten je carrière niet in dat land voort te zetten?
Xavier: ‘’In Australië was ik nog steeds bezig met mijn ‘wereldtournee’ om op zoveel mogelijk plekken ervaring op te doen. Ik ben daar weggegaan omdat ik een baan aangeboden kreeg die ik niet kon weigeren. Het lukte me om een paar maanden extra tijd te onderhandelen zodat ik mijn tour af kon maken en reisde toen door naar het zuiden van de Rhônevallei. En ik ging nooit meer terug naar Australië…’’
Waarom koos je uiteindelijk voor de Rhône? Wat is er zo bijzonder aan deze regio in vergelijking met andere Franse wijnstreken?
Xavier: ‘’Het is onmogelijk om een andere regio in Frankrijk te vinden met zo’n enorme diversiteit aan druivensoorten, hoogteverschillen en zonexposities. Stel je voor dat we wijnstokken tot 800 meter hoog kunnen planten! Dat levert eindeloze mogelijkheden op. Het beste terroir is nooit hetzelfde, maar afhankelijk van het jaar. Voor mij is deze plek er een met onbegrensde mogelijkheden.”

Ben je gelukkiger in de rol als wijnmaker van je eigen wijnen of die als adviseur van andere wijnmakers?
Xavier: ‘’Het is een kwestie van timing. Na 25 jaar als adviserend oenoloog wil ik nu meer tijd besteden aan mijn eigen wijnen. Ik zal echter altijd blijven adviseren, aangezien ik de relaties die ik in de loop der jaren heb opgebouwd met andere wijnhuizen koester.’’
Hoeveel producenten adviseer je momenteel en is het ingewikkeld om zoveel verschillende wijnhuizen te adviseren?
Xavier: ‘’Zoals gezegd, mijn aandacht ligt nu een stuk minder aan de advieskant, maar ja, het zijn bizarre jaren geweest. Ik werkte als een gek om deze twee intensieve banen te kunnen combineren. Maar als je gepassioneerd bent, lukt het blijkbaar.’’
Welk advies geef je je klanten altijd als wijnconsulent?
Xavier: ‘’Blijf altijd jezelf! Respecteer je terroir en probeer anders te zijn dan de rest.’’



Wat kenmerkt jouw wijnen voor mensen die ze nog niet kennen?
Xavier: ‘’Als ik mijn eigen assemblage maak, stel ik me altijd voor dat ik de uiteindelijke wijn aan vijftig mensen laat proeven en ik wil dat ze de wijn állemaal waarderen. Mijn wijnen moeten toegankelijk zijn, maar mét een groot bewaarpotentieel. Ik besteed extra aandacht aan de mineraliteit in mijn wijnen, die moet van het juiste niveau zijn zodat je verlangt naar een volgend glas.’’
Wat is volgens jou het geheim van het maken van een succesvolle wijn?
Xavier: ‘’Het moet de ware afspiegeling van jezelf zijn. En je moet consistent zijn om het profiel van de wijn te kunnen reproduceren die de reden is dat mensen je wijn drinken.’’
Wat voor soort wijn droom je ooit nog eens te maken?
Xavier: ‘’Ik zou graag een wijn van de wereld willen maken. Het beste van alle landen en gebieden assembleren, enkel van duurzame en biologische oorsprong. Een meesterassemblage!’’
Zou je ooit in Spanje wijn willen maken en zo ja, in welk gebied?
Xavier: ‘’Helaas spreek ik geen Spaans. En ik denk niet dat ik over genoeg kennis beschik van de Spaanse terroirs die nodig is om te kunnen doen wat ik hier in de Rhône doe. Het kostte me een leven lang om de Rhône te begrijpen. Wie weet in een volgend leven!’’