10 jaar Xavier Vignon

10 jaar Xavier Vignon

Door Elisa Duivestein | 2 november 2021

Het nieuwe oogstjaar van Xavier Vignon, de virtuoze wijnmaker uit Châteauneuf-du-Pape

De naam Xavier Vignon is inmiddels bij veel wijnliefhebbers bekend en zijn grote schare fans kijkt alweer uit naar de presentatie van het nieuwe oogstjaar van zijn hoog aangeschreven Côtes du Rhône. Xavier is een man met een grote liefde voor wijn, een echte ‘terroir-jager’ en iemand die weet hoe hij zijn visie moet overdragen. Maar er is meer; zo staat hij in de zuidelijke Rhône bekend om zijn selectie van de beste wijngaarden, stokken en druiven voor het assembleren van die ene, perfecte wijn.

Hoe het begon

Xavier groeide op als kind van een agrariër als moeder en steenhouwer als vader. Van hen kreeg hij het harde werken mee; voeten-in-de-klei-types. Zijn vader opvolgen was een logische stap geweest, ware het niet dat Xavier als jongeman met wijn in aanraking kwam. Tijdens zijn opleiding in Reims ontmoette hij een oenoloog en hij wist ‘dit is wat ik wil’. Xavier deed in zijn indrukwekkende carrière ervaring op bij gerenommeerde wijnhuizen. Hij reisde de hele wereld over en leerde hierdoor verschillende werkwijzen en stijlen van wijn maken. Geen terroir is immers hetzelfde. Cultuur, klimaat, bodem; hij leerde dat alles invloed heeft en dat er niet per se één perfecte manier is. Er is altijd ruimte voor eigen inbreng en creativiteit.

De diversiteit van de zuidelijke Rhône stelt Vignon in staat om jaargang na jaargang druiven te selecteren die concentratie, mineraliteit en fruitexpressie combineren.


Dé plek van de onbegrensde mogelijkheden

Uiteindelijk kwam Xavier na vele omzwervingen terug in de Rhône. ‘Een plek met onbegrensde mogelijkheden’, aldus Xavier. Hij ging aan de slag als adviserend oenoloog bij verschillende wijndomeinen. Zijn talent werd bij steeds meer wijnmakers bekend en zo werkte hij uiteindelijk 25 jaar in deze adviserende rol. Toen werd het tijd voor ‘eigen werk’ en begon hij met het maken van zijn ultieme Côtes du Rhône. Volgens Xavier is het onmogelijk om een regio in Frankrijk te vinden met zo’n enorme diversiteit aan druivensoorten, hoogteverschillen en zonexposities als in de Rhône. Of het nou gaat om de hoogten waarop wijnstokken worden aangeplant of om de eigenheid van de aanwezige terroirs, dit gebied kent een rijkdom aan diversiteit. De missie van Xavier is om een toegankelijke wijn te maken van een hoge kwaliteit met een duidelijke signatuur én een goed bewaarpotentieel. Een wijn met mineraliteit én frisheid, die doet verlangen naar een volgend glas. Wensen heeft Xavier nog altijd, zo droomt hij van een wereldse assemblage; het beste van alle landen en gebieden assembleren en enkel van duurzame, biologische oorsprong.
Vignon is een meester in het assembleren en voegt aan de terroirs van de Rhône een vleugje moderniteit toe.

De alchemie van een groot terroir

Alleen de kleine weggetjes al die het gebied doorkruisen verklappen de rijkdom van de zuidelijke Rhône. Kiezelstenen, zand, kalksteen, klei, hellingshoek, hoogte, druivensoorten, leeftijd van de aanplant... allemaal factoren die het karakter van de wijnen hiervandaan vormen. Wat binnen de streek de beste terroir is, is een lastig te beantwoorden vraag volgens Xavier. Dat verschilt per oogstjaar. Bij droge jaren beperkt het kleiachtige mergel waterstress, terwijl bij wijnjaren met meer regenval zandgronden een beter compromis bieden. Maar altijd staat de streek garant voor wijnen met complexiteit en een grote diversiteit in expressies. Xaviers missie is om al die verschillende facetten met de juiste balans in zijn assemblages te vangen.