Blogs

Janny's Entecote marchand de vin

Door Janny van der Heijden, 25 november 2021

Janny's Entecote marchand de vin

Ingrediënten (voor twee personen)Wie dit gerecht nóg authentieker wil maken serveert op de entrecote nog twee plakjes gepocheerd merg.2 entrecotes, zout, peper, ca. 70 gram koude boter, 1 eetlepel olijfolie, 2 flinke sjalotten, 1 laurierblaadje, 200 ml rode wijn, 100 ml runderfond, 1 eetlepel gehakte peterselie.ReceptuurLaat het vlees minstens een half uur op kamertemperatuur komen. Pel en snipp...

Lees verder
Janny kookt met wijn

Door Janny van der Heijden, 25 november 2021

Janny kookt met wijn

In het najaar en de winter hebben we meer behoefte aan warme krachtige smaken en stoofschotels en drinken we meer rode dan witte wijn. Koken met wijn past bij uitstek in dit seizoen. Maar is er een strenge vaste regel bij het koken met wijn? Eigenlijk niet echt, want hoewel rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij gevogelte de meest gebruikte regel is, vind ik een mooie grote Noordzeetong met ro...

Lees verder
Magische wijn: Château de Fargues

Door Job Joosse, 25 november 2021

Magische wijn: Château de Fargues

Sauternes, de koning der wijnen en wijn der koningen. De reputatie van deze streek in het zuiden van Bordeaux is groot. De wijnen zijn op hun best subliem, uniek en kunnen langer bewaard worden dan welke andere wijn uit de Bordeaux-streek dan ook. Maar om waarlijk grote sauternes te kunnen maken heb je doorzettingsvermogen, geduld, inzet en koppigheid nodig. Daarnaast moet je stalen zenuwen hebben...

Lees verder
Het jaar 2020 in het kort

Door Xavier Kat, 16-6-2021

Het jaar 2020 in het kort

Het kan niet anders dan dat ik een oude sok aan het worden ben, want alweer voor de 28ste keer proefde ik het nieuwe oogstjaar Bordeaux ‘En Primeur’. 26 keer in het door mij zo geliefde Bordeaux, maar de laatste twee keer hier in Haarlem. Het kon niet anders. Gelukkig stelde Bordeaux zich coöperatief op en stuurden zelfs de mooiste chateaus ons proefflessen toe. Dit jaar proefden we zo’n ho...

Lees verder
Een verhaal over druiven die reizen en in hun nieuwe thuisland tot bloei komen

Door Xavier Kat, 16 mei 2021

Een verhaal over druiven die reizen en in hun nieuwe thuisland tot bloei komen

Druiven reizen de hele wereld over. Vanaf de ontdekking dat het gistende sap van de druif een aangename en geestverruimende drank opleverde, namen mensen de wijnstok mee op hun reizen. Eerst door het nabije oosten en later door Europa. De Europeanen namen hem ook mee op hun tochten naar de overzeese kolonies. Het vertrekpunt van de reis bepaalde de druivensoort, niet de omstandigheden op ...

Lees verder
De 'Koning van de chardonnay'

Door Xavier Kat, 7 mei 2021

De 'Koning van de chardonnay'

Een eerbetoon dat Robert Parker ooit aan Jean-Marie Guffens bracht en dat sindsdien door andere wijnschrijvers regelmatig is herhaald. De typering past hem dan ook, want niemand weet zoveel uit deze druif te halen als hij. Maar wij zijn even gek op zijn wijnen als de man zelf; iemand met een grote persoonlijkheid en een al even grote deskundigheid. Geen gesprek, proeverij of diner met Jean-Marie l...

Lees verder