Blogs

Het jaar van de wijnmaker

Door Xavier Kat, 12 februari 2021

Het jaar van de wijnmaker

Wat er bij komt kijken om goede wijnen te maken. Voor u uitgelegd: de cyclus van een wijnjaar.Vaak schrijven we over de kwaliteit van een oogstjaar, de gevolgen van hagel en vorst, warmte en droogte of juist hevige regenval. Sommige jaren lopen bijna vanzelf, terwijl er in andere jaren hard gewerkt moet worden. Maar moet een wijnboer niet altijd hard werken? En wat voor werk doet hij of zij dan...

Lees verder
Aan de poort van Petrus

Door Frénk van der Linden, 20 november 2020

Aan de poort van Petrus

Hermetisch afgesloten van de buitenwereld maakt Petrus al decennia lang ‘s werelds grootste en meest mysterieuze wijn. Tijdens een exclusief bezoek waagt journalist en Bordeauxliefhebber Frénk van der Linden zich aan een karakterstudie.Het was zijn ergste nachtmerrie ooit, bekent Olivier Berrouet. Druk gebarend gaf hij als wijnmaker van Petrus het commando alle wijnstokken in het mooiste ...

Lees verder
'Omdrinken'

Door Aad Kuijper, 20 november 2020

'Omdrinken'

Omdenken. Er zijn boeken over vol geschreven terwijl het zo eenvoudig is. Zo ben ik een aanhanger van de theorie van het ‘omdrinken’. Drinken waar je zin in hebt, zonder aan- of handleiding. Dus niet: die wijn gaat niet bij die oesters, maar die oesters gaan niet bij die wijn! Dan eten we toch gewoon wat anders.En ook niet: het is kerst, wat zullen we daar eens bij drinken? Maar: ik heb die fl...

Lees verder
De kelders van...

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

De kelders van...

Wim Beelen en Louis KatSamen voerden zij 23 jaar de directie over Okhuysen en stonden zij aan de basis van de succesvolle wederopbouw van de wijnkoperij.De inkoop vormde een belangrijke sleutel tot hun succes, maar welke wijnen haalden hun eigen kelders precies? Vinden we hier vooral de successen uit hun eigen periode als wijnimporteur of worden de recente ontwikkelingen ook op de voet gevol...

Lees verder
Oude liefde roest niet

Door Aad Kuijper, 3 april 2020

Oude liefde roest niet

Ik hou al heel lang van Bordeaux. Ik geef het toe, ik kan er niks aan doen, ik ben een ouderwets man; Bordeaux is mijn eerste liefde en ik ben haar trouwe hond. Zoals Obelix als kind in een ketel met toverdrank viel, zo belandde ik ooit als student met mijn neus in een glas Chateau Latour 1963 en was ik op slag betoverd.Het gebeurde tijdens een buitenlandreisje waarvan ik alles vergeten ben behalv...

Lees verder
Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Door Job Joosse, 10 april 2018

Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Er is veel geschreven over het grote oogstjaar 2018. Vol spanning vertrokken wij daarom op zondag 31 maart naar Bordeaux! Is het oogstjaar echt zo mooi als de jubelende verhalen ons vertellen? Ons proefteam bestaat dit jaar uit Xavier Kat, gastproevers Aad Kuijper, Matthijs Moeken en mijzelf.Oogstjaar 2018 Alle chateau-eigenaren zijn zeer opgetogen, toch hebben de weersomstandigheden van 2018 de ...

Lees verder