Blogs

Families Chave en Dirler-Cadé

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

Families Chave en Dirler-Cadé

De wijnwereld is geen snelle wereld. Veranderingen hebben tijd nodig en beslissingen zijn niet gemakkelijk terug te draaien. Daarom worden ze niet overhaast genomen. De keuzes die de huidige generatie maakt, hebben invloed op de volgende. De behoefte om iets extra’s te creëren om aan de kinderen achter te laten leeft sterk.Vaak wil de jonge generatie iets nieuws brengen, iets verandere...

Lees verder
Duitsland terug aan de top

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

Duitsland terug aan de top

Als er één wijnland is waar een bijzonder verhaal over te vertellen is, dan is het wel Duitsland. Waar na grote hoogte het dal misschien nog wel dieper was. Oorlogen, crisisjaren en wijnwetgeving lagen hieraan ten grondslag. Aan de kwaliteiten van de natuurlijke omstandigheden lag het niet. Die waren en zijn ongekend.Het is dan ook niet verwonderlijk dat in tij-den dat veel wijnlanden en regio...

Lees verder
Verticale proeverij door Damien

Door Damien Michel, 9 april

Verticale proeverij door Damien

Op 27 maart proefde ik de oogstjaren 2012 tot 2016 van onze cuvée Reserve de la Chapelle. Graag deel ik mijn proefnotities met jou zodat ik kan helpen de wijnen te kiezen om te proeven uit jouw eigen kelder. Montlobre Réserve de La Chapelle 2016 Mooi, robijnrood van kleur met blauwachtige reflecties. De neus is intens en geconcentreed met fris fruit, kruiden, vergezeld met florale tonen...

Lees verder
Languedoc: value for money

Door Xavier Kat, 6 maart 2020

Languedoc: value for money

Corbières, Minervois, Terrasses de Larzac, Pic-Saint-Loup, Saint-Chinian, Faugères, Picpoul de Pinet; hoe het grootste wijngebied ter wereld uitgroeide tot een van de meest boeiende.Er zijn in de wereld maar weinig wijnregio’s waar de variatie zo groot is als in de Languedoc. De verscheidenheid aan bodemsoorten, klimaten en druivenrassen is enorm in deze streek, waar net zo goed eenvoudige ...

Lees verder
Revolutie in Rioja!

Door Job Joosse, 20 februari 2020

Revolutie in Rioja!

De wijnwereld is constant in beweging – in de laatste twintig jaar misschien wel meer dan ooit. Toch zijn er streken die te langzaam hebben meebewogen. Rioja is er daar een van. Maar deze vermaarde streek is bezig het podium terug te pakken, met spectaculaire wijnen. Zonder enige twijfel bezit Rioja een van de grote terroirs van Spanje, waar volstrekt unieke wijnen worden gemaakt. Toch werd de s...

Lees verder
De oogst: vervolg

Door Lidewij van Wilgen, 15 oktober 2019

De oogst: vervolg

Hoe bepaal je of een druif klaar is om geoogst te worden? Grotendeels op basis van het suikergehalte natuurlijk, de zuurgraad, en nog een lijstje andere details dat een beetje oenologisch laboratorium zo voor je uitdraait. De basis is altijd hetzelfde: tweehonderd losse druiven die je in verschillende rijen afwisselend hoog, laag, aan de zon- of juist de schaduwkant moet verzamelen. Nu zijn m...

Lees verder
De oogst op Terre des Dames

Door Lidewij van Wilgen, 8 oktober 2019

De oogst op Terre des Dames

Zondagochtend 07.30 uur. Als ik dit schrijf liggen jullie waarschijnlijk nog lekker in bed of zijn net aan het tweede katern van de weekendkrant begonnen. Ik zit op een stoeltje naast tank nummer zestien, bij de ingang van de cave, van waar ik uitzicht heb over de wijngaarden, de bossages en het lager liggende land daarachter. Naast me, op de grond, een grote witte bak waarin ik, via een filter, d...

Lees verder
Portret van een wijnmaker

Door Xavier Kat, 21 juni 2019

Portret van een wijnmaker

Pierre-Marie Luneau, ouders Pierre en Monique en vrouw MarieAlle vooroordelen over muscadet kunt u aan de kant schuiven als u kennismaakt met de wijnen van Luneau-Papin. Nergens gebruikt men de grote mogelijkheden van de melon de bourgogne zo goed als op dit domein. Dit oude druivenras dat in de 16e eeuw door monniken uit de Bourgogne in Muscadet werd aangeplant, is een waar vergrootglas van...

Lees verder
Trend: natuurwijn

Door Elisa Duivestein, 16 november 2018

Trend: natuurwijn

De term biologische wijn is inmiddels wel ingeburgerd in wijndrinkend Nederland. Het label ‘biologisch’ is tevens ook een lastige. Ten eerste verschillen de richtlijnen per land en zijn er wijnboeren die biologische wijnen maken, maar zich niet in de richtlijnen die daarvoor zijn opgesteld kunnen vinden. Zij willen zelf in controle zijn van de producten die zij gebruiken om te sproeien, h...

Lees verder
Laat deze Casa er maar in!

Door Hubrecht Duijker, 3 april 2018

Laat deze Casa er maar in!

Een wijndomein beginnen in een toen nauwelijks bekende, koele kustvallei van Chili, je moet maar durven. Met als handicap dat er geen investeerder te vinden is die dit risicovolle project wil steunen. Toch slaagde María Luz Marín daarin. Helemaal in haar eentje. Zonder zelfs een lening van de bank. Ze kocht grond in de San Antonio Valley, plantte er achttien jaar geleden de eerste druivenst...

Lees verder
Biologische wijnbouw in Chili

Door Jamie Verbraak, 7 maart 2018

Biologische wijnbouw in Chili

Naar aanleiding van de Vinée Vineuse over biologische wijnbouw heeft Okhuysen mij gevraagd om een stukje te schrijven over onze ervaringen met en visie op biologische wijnbouw in Chili. Over ons… Casa Marín is het wijnbedrijf van mijn schoonmoeder, Maria Luz Marín (Marilu). Marilu was de eerste vrouwelijke wijnmaakster in Chili en heeft haar droom als wijnproducent weten waar te maken: haar...

Lees verder
Biodynamisch werken?

Door Jean-Philippe Bret, 2 maart 2018

Biodynamisch werken?

Jean-Guillaume en ik hebben het grote geluk gehad dat we als kind al onze vakanties door konden brengen bij onze grootouders in Vinzelles. Als jonge jongens mochten wij mee op ‘paddenstoelenjacht’ en gingen we met onze opa vissen in de kleine riviertjes van de Mâconnais en de Jura. Het aspect ‘natuur’ was altijd een belangrijk onderdeel in onze opvoeding. Tijdens onze studie gingen we ste...

Lees verder
Proeven met Milton

Door Milton Verseput, 26 februari 2018

Proeven met Milton

Hoezo natuurlijke wijn? Wijn is toch altijd natuurlijk? Dit was de reactie van een vriend van mij die ik een glas vin nature liet proeven. Zonder het te beseffen raakte hij meteen de kern van het probleem van vin nature en biologische wijnen: het gebrek aan informatie/kennis over de ingrediënten, toevoegingen en het vinificatieproces van wijn. Het lijkt alsof de algemene gedachte is: druiven...

Lees verder
Joosse on the Job - Loire

Door Job Joosse, 26 februari 2018

Joosse on the Job - Loire

In 2013 liep ik tijdens de oogst stage bij Thierry Germain op zijn Domaine des Roches Neuves in het gehucht Varrains, niet ver van Saumur. Het oogstjaar 2013 kende een zeer uitdagend groeiseizoen en de condities tijdens de oogst waren moeilijk. Toch had ik mij geen beter oogstjaar kunnen wensen om van dichtbij de enorme gedrevenheid van Thierry mee te maken. De kwaliteit van zijn cabernet franc en...

Lees verder
Hoe gezond is biologisch?

Door Xavier Kat, 26 februari 2018

Hoe gezond is biologisch?

Wijn is een prachtig natuurproduct waar je enorm van kunt genieten en dat zelfs positieve gezondheidseffecten kan brengen. Maar het is en blijft een alcoholische drank. En (helaas) geldt voor alcohol (net als voor veel andere producten) dat het niet gezond is om er veel van te nuttigen. Verantwoord drinken en genieten is dan ook onze boodschap. Op welke wijze de wijn gemaakt wordt, heeft niet ...

Lees verder
Begrippen Duurzame Wijnbouw

Door Job Joosse, 5 februari 2018

Begrippen Duurzame Wijnbouw

Biologisch is in. Mensen denken vaak dat biologisch beter is voor de gezondheid en voor het milieu. Ook heerst het idee dat biologisch synoniem is met hogere kwaliteit. Dit is niet altijd waar. Daarom staren wij ons niet blind op keurmerken, maar letten we vooral op de werkwijze en de kwaliteit. Hieronder de termen die je vaak tegenkomt als het gaat om duurzame wijnbouw. Duurzame wijnbouw/ L...

Lees verder