Over Wijn

Door Lidewij van Wilgen | 15 oktober 2019
Hoe bepaal je of een druif klaar is om geoogst te worden? Grotendeels op basis van het suikergehalte natuurlijk, de zuurgraad, en nog een lijstje andere details dat een beetje oenologisch laboratorium zo voor je uitdraait. De basis is altijd hetzelfde: tweehonderd losse druiven die je in verschillende rijen afwisselend hoog, laag, aan de zon- of juist de schaduwkant moet verzamelen. Nu zijn m...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 8 oktober 2019
Zondagochtend 07.30 uur. Als ik dit schrijf liggen jullie waarschijnlijk nog lekker in bed of zijn net aan het tweede katern van de weekendkrant begonnen. Ik zit op een stoeltje naast tank nummer zestien, bij de ingang van de cave, van waar ik uitzicht heb over de wijngaarden, de bossages en het lager liggende land daarachter. Naast me, op de grond, een grote witte bak waarin ik, via een filter, d...
Lees meer
Door Xavier Kat | 21 juni 2019
Pierre-Marie Luneau, ouders Pierre en Monique en vrouw MarieAlle vooroordelen over muscadet kunt u aan de kant schuiven als u kennismaakt met de wijnen van Luneau-Papin. Nergens gebruikt men de grote mogelijkheden van de melon de bourgogne zo goed als op dit domein. Dit oude druivenras dat in de 16e eeuw door monniken uit de Bourgogne in Muscadet werd aangeplant, is een waar vergrootglas van...
Lees meer
Door Elisa Duivestein | 16 november 2018
De term biologische wijn is inmiddels wel ingeburgerd in wijndrinkend Nederland. Het label ‘biologisch’ is tevens ook een lastige. Ten eerste verschillen de richtlijnen per land en zijn er wijnboeren die biologische wijnen maken, maar zich niet in de richtlijnen die daarvoor zijn opgesteld kunnen vinden. Zij willen zelf in controle zijn van de producten die zij gebruiken om te sproeien, h...
Lees meer
Door Hubrecht Duijker | 3 april 2018
Een wijndomein beginnen in een toen nauwelijks bekende, koele kustvallei van Chili, je moet maar durven. Met als handicap dat er geen investeerder te vinden is die dit risicovolle project wil steunen. Toch slaagde María Luz Marín daarin. Helemaal in haar eentje. Zonder zelfs een lening van de bank. Ze kocht grond in de San Antonio Valley, plantte er achttien jaar geleden de eerste druivenst...
Lees meer
Door Jamie Verbraak | 7 maart 2018
Naar aanleiding van de Vinée Vineuse over biologische wijnbouw heeft Okhuysen mij gevraagd om een stukje te schrijven over onze ervaringen met en visie op biologische wijnbouw in Chili. Over ons… Casa Marín is het wijnbedrijf van mijn schoonmoeder, Maria Luz Marín (Marilu). Marilu was de eerste vrouwelijke wijnmaakster in Chili en heeft haar droom als wijnproducent weten waar te maken: haar...
Lees meer
Door Jean-Philippe Bret | 2 maart 2018
Jean-Guillaume en ik hebben het grote geluk gehad dat we als kind al onze vakanties door konden brengen bij onze grootouders in Vinzelles. Als jonge jongens mochten wij mee op ‘paddenstoelenjacht’ en gingen we met onze opa vissen in de kleine riviertjes van de Mâconnais en de Jura. Het aspect ‘natuur’ was altijd een belangrijk onderdeel in onze opvoeding. Tijdens onze studie gingen we ste...
Lees meer
Door Milton Verseput | 26 februari 2018
Hoezo natuurlijke wijn? Wijn is toch altijd natuurlijk? Dit was de reactie van een vriend van mij die ik een glas vin nature liet proeven. Zonder het te beseffen raakte hij meteen de kern van het probleem van vin nature en biologische wijnen: het gebrek aan informatie/kennis over de ingrediënten, toevoegingen en het vinificatieproces van wijn. Het lijkt alsof de algemene gedachte is: druiven...
Lees meer
Door Job Joosse | 26 februari 2018
In 2013 liep ik tijdens de oogst stage bij Thierry Germain op zijn Domaine des Roches Neuves in het gehucht Varrains, niet ver van Saumur. Het oogstjaar 2013 kende een zeer uitdagend groeiseizoen en de condities tijdens de oogst waren moeilijk. Toch had ik mij geen beter oogstjaar kunnen wensen om van dichtbij de enorme gedrevenheid van Thierry mee te maken. De kwaliteit van zijn cabernet franc en...
Lees meer
Door Xavier Kat | 26 februari 2018
Wijn is een prachtig natuurproduct waar je enorm van kunt genieten en dat zelfs positieve gezondheidseffecten kan brengen. Maar het is en blijft een alcoholische drank. En (helaas) geldt voor alcohol (net als voor veel andere producten) dat het niet gezond is om er veel van te nuttigen. Verantwoord drinken en genieten is dan ook onze boodschap. Op welke wijze de wijn gemaakt wordt, heeft niet ...
Lees meer
Door Job Joosse | 5 februari 2018
Biologisch is in. Mensen denken vaak dat biologisch beter is voor de gezondheid en voor het milieu. Ook heerst het idee dat biologisch synoniem is met hogere kwaliteit. Dit is niet altijd waar. Daarom staren wij ons niet blind op keurmerken, maar letten we vooral op de werkwijze en de kwaliteit. Hieronder de termen die je vaak tegenkomt als het gaat om duurzame wijnbouw. Duurzame wijnbouw/ L...
Lees meer

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!