Blogs

Hard werken loont!

Door Job Joosse, 12 februari 2021

Hard werken loont!

Onlangs werd ik geïnterviewd voor TafelwijnTV. De mannen die dit programma maken zijn namelijk net als ik gek op wijnen van cabernet franc. Zoals wel vaker als het over deze druif gaat, was de conclusie dat hard werken in de wijngaard zorgt voor een hoge kwaliteit druiven. Zeker wanneer deze staan aangeplant in het Loiregebied. Maar waarom is dit nu eigenlijk zo? De noordelijk gelegen Loirevallei...

Lees verder
Ken je klassiekers

Door Job Seuren, 12 februari 2021

Ken je klassiekers

Toegegeven, ik kan soms nukkig zijn. Mopperend over gladde marketing of hipster trends krijg ik weleens het verwijt dat ik ouderwets ben. Regelmatig hoor ik ‘ja, opa’ als ik me opwind over de zoveelste blogger zonder enige kennis of verstand van zaken. Alleen, ik ben niet ouderwets, ik ben veeleisend. Ik accepteer geen halfbakken verhalen van anderen en al helemaal niet van mezelf.Van wijnprof...

Lees verder
Het jaar van de wijnmaker

Door Xavier Kat, 12 februari 2021

Het jaar van de wijnmaker

Wat er bij komt kijken om goede wijnen te maken. Voor u uitgelegd: de cyclus van een wijnjaar.Vaak schrijven we over de kwaliteit van een oogstjaar, de gevolgen van hagel en vorst, warmte en droogte of juist hevige regenval. Sommige jaren lopen bijna vanzelf, terwijl er in andere jaren hard gewerkt moet worden. Maar moet een wijnboer niet altijd hard werken? En wat voor werk doet hij of zij dan...

Lees verder
In de wijn gedoopt: Over vies

Door Aad Kuijper, 12 februari 2021

In de wijn gedoopt: Over vies

Putlucht, graag. Paardenzweet, prima. Schimmel mag ook. Kattenpis bij voorkeur. Het mag vreemd klinken uit mijn mond maar lekkere wijn moet ook vies zijn. Zoals het leven, zeg maar. Zo kreeg ik ooit een bourgogne uit mijn geboortejaar in het glas, waarvan de lucht mij sterk deed denken aan de verstopte wc bij mij thuis. Geschrokken hield ik de wijn op armlengte van mijn neus om na enige tijd te on...

Lees verder
Aan de poort van Petrus

Door Frénk van der Linden, 20 november 2020

Aan de poort van Petrus

Hermetisch afgesloten van de buitenwereld maakt Petrus al decennia lang ‘s werelds grootste en meest mysterieuze wijn. Tijdens een exclusief bezoek waagt journalist en Bordeauxliefhebber Frénk van der Linden zich aan een karakterstudie.Het was zijn ergste nachtmerrie ooit, bekent Olivier Berrouet. Druk gebarend gaf hij als wijnmaker van Petrus het commando alle wijnstokken in het mooiste ...

Lees verder
Bourgogne op de schop

Door William Kelley, 20 november 2020

Bourgogne op de schop

Wie weleens een proeverij in een van de vele kelders van de Côte d’Or heeft meegemaakt, komt makkelijk tot de conclusie dat de appellation is voorbeschikt. In de volgorde waarop de te proeven wijnen worden gepresenteerd is al duidelijk een hiërarchie te zien: eerst de generieke, regionale wijnen opklimmend naar gemeentelijke bottelingen, dan de sprong naar premier crus, en als kers op de taart...

Lees verder