Blogs

Aan de poort van Petrus

Door Frénk van der Linden, 20 november 2020

Aan de poort van Petrus

Hermetisch afgesloten van de buitenwereld maakt Petrus al decennia lang ‘s werelds grootste en meest mysterieuze wijn. Tijdens een exclusief bezoek waagt journalist en Bordeauxliefhebber Frénk van der Linden zich aan een karakterstudie.Het was zijn ergste nachtmerrie ooit, bekent Olivier Berrouet. Druk gebarend gaf hij als wijnmaker van Petrus het commando alle wijnstokken in het mooiste ...

Lees verder
Bourgogne op de schop

Door William Kelley, 20 november 2020

Bourgogne op de schop

Wie weleens een proeverij in een van de vele kelders van de Côte d’Or heeft meegemaakt, komt makkelijk tot de conclusie dat de appellation is voorbeschikt. In de volgorde waarop de te proeven wijnen worden gepresenteerd is al duidelijk een hiërarchie te zien: eerst de generieke, regionale wijnen opklimmend naar gemeentelijke bottelingen, dan de sprong naar premier crus, en als kers op de taart...

Lees verder
De kelder van...

Door Xavier Kat, 20 november 2020

De kelder van...

Marcel PeijnenburgMarcel groeide op met wijn, of beter gezegd: boven wijn: zijn vader had dertigduizend flessen wijn in zijn kelder. “Ons pa komt uit het geslacht van Peijnenburgen, bekend van de ontbijtkoek.” De overgrootvader van Marcel, die bakker is, richt het bedrijf op en diens zoon breidt het verder uit. Twee oudere broers van Marcels vader gaan de zaak in en maken het bedrijf ech...

Lees verder
Dit is Xavier Vignon

Door Elisa Duivestein, 5 november 2020

Dit is Xavier Vignon

De naam Xavier Vignon is inmiddels bij veel wijnliefhebbers bekend en zijn grote schare fans kijkt alweer uit naar de presentatie van het nieuwe oogstjaar van zijn ongekende Côtes du Rhône. Voor de mensen die hem nog niet kennen: wie is Xavier Vignon? Een man met een grote liefde voor wijn, met een talent voor het overdragen van zijn visie en een echte ‘terroir-jager’. Maar er is meer over d...

Lees verder
Oogst op Terre des Dames

Door Lidewij van Wilgen, 13 oktober 2020

Oogst op Terre des Dames

De oogst 2020 is achter de rug. Bijna twee maanden dat ik niet van het domein ben af geweest. Het is een soort magische tijd waarin alles draait om de druiven, hun rijping, de plukkers en al het werk in de kelder. Het bijzondere is dat ik er met het verstrijken van de jaren alleen maar meer plezier in heb gekregen. Ik weet steeds beter wat ik wil en merk dat dat aanstekelijk werkt voor alle mens...

Lees verder
Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 1 september 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 1: Vol enthousiasme met de trein naar FrankrijkTerwijl ik dit schrijf, zit ik in de trein naar Montpellier. Al lange tijd koester ik de wens – of sterker: de droom – om te werken tijdens de vendange, de druivenpluk in Frankrijk. De meest romantische beelden zie ik dan voor me. Lachend aan een lange tafel met de andere plukkers, genietend van een overvloed aan eten en wijn, terugkijkend op...

Lees verder
Nog éven geduld… oogsttijd

Door Benjamin Anglade, 20 augustus 2020

Nog éven geduld… oogsttijd

Er breekt een spannende tijd aan voor onze wijnboeren, want de oogst gaat bijna van start. Het zal voor de een nog even duren, de ander staat al in de startblokken, maar dat het gaat gebeuren is een ding dat zeker is. Het is de tijd waar iedere wijnmaker het hele jaar naar uitkijkt: zal al het harde werk in de wijngaard letterlijk zijn vruchten gaan afwerpen?Het team van Mas de Daumas Gassac start...

Lees verder
Wine Advocate over Guffens

Door William Kelley, 9 juni 2020

Wine Advocate over Guffens

Ware originaliteit is zeldzaam in het wijnlandschap van Frankrijk, en vooral in de Bourgogne, waar de kwaliteit meer dan waar dan ook vooraf bepaald is door erfgoed en hiërarchie. Een regio waar appellatie de sleutel tot succes is en succesvolle domeinen bijna altijd familieondernemingen zijn die ver terug gaan. Het idee dat de eerste generatie van Belgische wijnmakers, die niet voor de Côte d'O...

Lees verder
Job: 'ik ben enorm verwend'

Door Job Seuren, 19 juni 2020

Job: 'ik ben enorm verwend'

Ik ben enorm verwend. Maar echt, het kan er heel naar aan toe gaan. Het gebeurt soms zelfs dat ik over een Meursault van Comtes Lafon of over Lafite-Rothschild denk: ‘Mwah’. Vies decadent, je mag het gewoon zeggen. Mijn collega’s zeggen lief dat ik veeleisend ben, maar ik weet dat ze eigenlijk denken ‘kap nou eens met je gezeik’. Terecht.Het tegenovergestelde is echter ook waar: ik kan i...

Lees verder
Families Chave en Dirler-Cadé

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

Families Chave en Dirler-Cadé

De wijnwereld is geen snelle wereld. Veranderingen hebben tijd nodig en beslissingen zijn niet gemakkelijk terug te draaien. Daarom worden ze niet overhaast genomen. De keuzes die de huidige generatie maakt, hebben invloed op de volgende. De behoefte om iets extra’s te creëren om aan de kinderen achter te laten leeft sterk.Vaak wil de jonge generatie iets nieuws brengen, iets verandere...

Lees verder
De kelders van...

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

De kelders van...

Wim Beelen en Louis KatSamen voerden zij 23 jaar de directie over Okhuysen en stonden zij aan de basis van de succesvolle wederopbouw van de wijnkoperij.De inkoop vormde een belangrijke sleutel tot hun succes, maar welke wijnen haalden hun eigen kelders precies? Vinden we hier vooral de successen uit hun eigen periode als wijnimporteur of worden de recente ontwikkelingen ook op de voet gevol...

Lees verder
Thuisblijven

Door Aad Kuijper, 19 juni 2020

Thuisblijven

Druiven zijn net mensen. En net als mensen kunnen ze allemaal wat anders. Je hebt de arbeiders, de werkpaarden zoals de cabernet en mourvèdre maar ook de nerveuze artistiekerige types als pinot en grenache. Er bestaan luie druiven die opgroeien in de rijke grond. Als tweede generatie oud geld. En types die ondanks hun armoedige voedingsbodem de beste wijnen voortbrengen. Of misschien wel juist da...

Lees verder
Verticale proeverij door Damien

Door Damien Michel, 9 april

Verticale proeverij door Damien

Op 27 maart proefde ik de oogstjaren 2012 tot 2016 van onze cuvée Reserve de la Chapelle. Graag deel ik mijn proefnotities met jou zodat ik kan helpen de wijnen te kiezen om te proeven uit jouw eigen kelder. Montlobre Réserve de La Chapelle 2016 Mooi, robijnrood van kleur met blauwachtige reflecties. De neus is intens en geconcentreed met fris fruit, kruiden, vergezeld met florale tonen...

Lees verder
Alles over champagne

Door Xavier Kat, 3 april 2020

Alles over champagne

Alles wat u moet weten over deze feestelijke wijn. In deze Champagne Special geven we antwoord op vragen zoals, wanneer mag een mousserende wijn eigenlijk champagne heten? Waarom is champagne duurder dan iedere andere mousserende wijn en betaal je niet vooral voor het etiket? Plus andere leuke weetjes over deze hemelse drank die met veel genoegen door staatshoofden, filmsterren, popidolen, en...

Lees verder
Dé ontdekking van Mr. Louis

Door Job Joosse, 2 april 2020

Dé ontdekking van Mr. Louis

Als ik mij voorbereid op proeverijen vind ik het heerlijk om het boek 'Monsieur Louis' van Louis Kat erbij te pakken. Het geeft me altijd extra achtergrondinformatie en vaak ook een mooi verhaal over de streek, de producent en hoe zijn wijnen bij Okhuysen terecht zijn gekomen. Onlangs had ik een proeverij waar de wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk centraal stonden. Het groepje proevers kocht ...

Lees verder
Oude liefde roest niet

Door Aad Kuijper, 3 april 2020

Oude liefde roest niet

Ik hou al heel lang van Bordeaux. Ik geef het toe, ik kan er niks aan doen, ik ben een ouderwets man; Bordeaux is mijn eerste liefde en ik ben haar trouwe hond. Zoals Obelix als kind in een ketel met toverdrank viel, zo belandde ik ooit als student met mijn neus in een glas Chateau Latour 1963 en was ik op slag betoverd.Het gebeurde tijdens een buitenlandreisje waarvan ik alles vergeten ben behalv...

Lees verder
Languedoc: value for money

Door Xavier Kat, 6 maart 2020

Languedoc: value for money

Corbières, Minervois, Terrasses de Larzac, Pic-Saint-Loup, Saint-Chinian, Faugères, Picpoul de Pinet; hoe het grootste wijngebied ter wereld uitgroeide tot een van de meest boeiende.Er zijn in de wereld maar weinig wijnregio’s waar de variatie zo groot is als in de Languedoc. De verscheidenheid aan bodemsoorten, klimaten en druivenrassen is enorm in deze streek, waar net zo goed eenvoudige ...

Lees verder
Balsem voor de ziel

Door Onno Kleyn in de Volkskrant, 11 januari 2020

Balsem voor de ziel

Fantastische wijn, dat is het. Tja, laat ik nou daarmee eens beginnen, in plaats van met het roemruchte maar inmiddels al dikwijls vertelde verhaal over hoe Lidewij van Wilgen in 2002 een wijnbedrijf in de Languedoc kocht, er een scheiding overleefde, een kind opvoedde en de naam van haar domein moest veranderen omdat er anders twee Mas des Dames zouden zijn. Terre des Dames heet het sindsdien. On...

Lees verder
De oogst: vervolg

Door Lidewij van Wilgen, 15 oktober 2019

De oogst: vervolg

Hoe bepaal je of een druif klaar is om geoogst te worden? Grotendeels op basis van het suikergehalte natuurlijk, de zuurgraad, en nog een lijstje andere details dat een beetje oenologisch laboratorium zo voor je uitdraait. De basis is altijd hetzelfde: tweehonderd losse druiven die je in verschillende rijen afwisselend hoog, laag, aan de zon- of juist de schaduwkant moet verzamelen. Nu zijn m...

Lees verder
De oogst op Terre des Dames

Door Lidewij van Wilgen, 8 oktober 2019

De oogst op Terre des Dames

Zondagochtend 07.30 uur. Als ik dit schrijf liggen jullie waarschijnlijk nog lekker in bed of zijn net aan het tweede katern van de weekendkrant begonnen. Ik zit op een stoeltje naast tank nummer zestien, bij de ingang van de cave, van waar ik uitzicht heb over de wijngaarden, de bossages en het lager liggende land daarachter. Naast me, op de grond, een grote witte bak waarin ik, via een filter, d...

Lees verder
Ook bourgogne: aligoté

Door Job Joosse, 6 september 2019

Ook bourgogne: aligoté

Voor de meeste mensen wordt witte Bourgogne gemaakt van chardonnay. Punt. Toch is er sinds enige tijd een vrij onbekende, maar typisch bourgondische druif aan een stille opmars bezig: genaamd aligoté! Het is niet geheel vreemd dat veel mensen met een boogje om de aligoté heen liepen. De beste plekken in de wijngaard werden van oudsher immers gereserveerd voor chardonnay of pinot noir. De aligot...

Lees verder
Een liefdesverklaring

Door Aad Kuijper, 6 september 2019

Een liefdesverklaring

Sommige dingen in het leven zijn onvergetelijk. De zoen met het meisje van wie je altijd dacht dat ze onbereikbaar was. De geboorte van je eerste kind. En in mijn geval ook die van nummer twee, drie en vier. Of die mooie stranddag waarop je met vrienden op het terras zat terwijl de kinderen speelden in het zand. Het schijnen de ervaringen te zijn die voorbijkomen in die laatste flits. Net voor die...

Lees verder
Nieuwkomer uit de Languedoc

Door Brenda ten Brinke, 21 juni 2019

Nieuwkomer uit de Languedoc

Dankzij onze jaarlijkse bezoeken aan de Languedoc kennen we het gebied op ons duimpje. Althans, dat dachten we. Jean-Claude Zabalia, volgens de beroemde wijnschrijver Kermit Lynch een van de meest getalenteerde wijnmakers in de regio, liet ons eerder dit jaar zijn Esprit de la Fontaine-creaties proeven. Wat een verrassend mooie, pure en elegante wijnen uit dit zuidelijke deel van Frankrijk!Onder d...

Lees verder
Portret van een wijnmaker

Door Xavier Kat, 21 juni 2019

Portret van een wijnmaker

Pierre-Marie Luneau, ouders Pierre en Monique en vrouw MarieAlle vooroordelen over muscadet kunt u aan de kant schuiven als u kennismaakt met de wijnen van Luneau-Papin. Nergens gebruikt men de grote mogelijkheden van de melon de bourgogne zo goed als op dit domein. Dit oude druivenras dat in de 16e eeuw door monniken uit de Bourgogne in Muscadet werd aangeplant, is een waar vergrootglas van...

Lees verder
Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Door Job Joosse, 10 april 2018

Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Er is veel geschreven over het grote oogstjaar 2018. Vol spanning vertrokken wij daarom op zondag 31 maart naar Bordeaux! Is het oogstjaar echt zo mooi als de jubelende verhalen ons vertellen? Ons proefteam bestaat dit jaar uit Xavier Kat, gastproevers Aad Kuijper, Matthijs Moeken en mijzelf.Oogstjaar 2018 Alle chateau-eigenaren zijn zeer opgetogen, toch hebben de weersomstandigheden van 2018 de ...

Lees verder
Aad over rood uit de Loire

Door Aad Kuijper, 5 april 2019

Aad over rood uit de Loire

Ik weet niet hoe het met u zit maar voor mij is de Loire altijd een beetje een “vergeten” wijnregio. Misschien doordat de Autoroute du Sud er niet stopt, maar voor je het weet rijd je het voorbij. En dat is zonde. Want van alle Franse wijnregio’s kent de Loire misschien wel de meest spannende variatie aan wijnen.Ga maar na. Waar je in de Rhône toch voornam...

Lees verder
Joosse on the Job

Door Job Joosse, 15 februari 2019

Joosse on the Job

Bordeaux doet het weer!In de eerste week van april mogen wij in Bordeaux gaan proeven van het oogstjaar 2018!Hier kijken wij bij Okhuysen reikhalzend en vol nieuwsgierigheid naar uit. Ieder jaar heeftweer een nieuwe twist, verrassingen, teleurstellingen en zekerheden!Bij Bordeaux denkt natuurlijk iedereen aan de imponerende chateaus, gedrenkt in een rijke historie met grootse diners en eindeloze p...

Lees verder
Wijnmaker voor het gerecht

Door Lidewij van Wilgen, 6 juli 2018

Wijnmaker voor het gerecht

Als u klant bent van Okhuysen hebben wij elkaar vast al eens ontmoet tijdens ‘Proeven tussen de Stellingen’. Anders kent u misschien mijn wijndomein Mas des Dames of het boek ‘Het Domein’ dat ik over het leven ‘in de wijn’ schreef. De naam Mas des Dames, inmiddels een begrip in de wijnwereld, bestaat niet meer. Eind 2017 heb ik de naam gewijzigd naar Terre des Dames. U vindt hier de ee...

Lees verder
6 parels uit de Loire

Door Job Joosse, 5 juli 2018

6 parels uit de Loire

We nemen u dit jaar mee op wijnreis. Dat wil zeggen, we duiken met u de wijngebieden in, maar staan ook graag stil bij onze favoriete restaurants, adressen om te overnachten en de plekjes om niet te missen. Deze keer reizen we langs de langste rivier van Frankrijk; de Loire. We volgen de rivier stroomopwaarts, te beginnen bij Nantes, nabij de monding van de machtige rivier en gaan dan via Chinon a...

Lees verder
Joosse on the Job - Beaujolais

Door Job Joosse, 28 juni 2018

Joosse on the Job - Beaujolais

Vin Gouleyant. Gouleyant is synoniem voor lekker wegdrinken. En dat is heel iets anders dan een ‘slobberwijn’, want dat doet in geen enkele mate recht aan de klasse van de prachtige wijnen uit deze streek, die officieel deel uitmaakt van de Bourgogne. De heuvels van de Beaujolais herbergen authentiek Franse, slaperige dorpjes met slechts een kerkje, een bistro en een bar-tabac als ontmoetingsp...

Lees verder
Wijntip van de topsommelier!

Door Milton Verseput, 28 juni 2018

Wijntip van de topsommelier!

In de negentiger jaren was Mas de Daumas Gassac al een ‘household name’ in de wijnwereld, met een eervolle vermelding voor Okhuysen als allereerste exportadres van dit prachtige domein. Oprichter Aimé Guibert werd al snel beschreven als ‘de pionier van kwaliteitswijnen in de Languedoc’. Hij zag als een van de eerste de grote potentie van het Zuid-Franse wijngebied, maar wist ook dat je vo...

Lees verder
Biodynamisch werken?

Door Jean-Philippe Bret, 2 maart 2018

Biodynamisch werken?

Jean-Guillaume en ik hebben het grote geluk gehad dat we als kind al onze vakanties door konden brengen bij onze grootouders in Vinzelles. Als jonge jongens mochten wij mee op ‘paddenstoelenjacht’ en gingen we met onze opa vissen in de kleine riviertjes van de Mâconnais en de Jura. Het aspect ‘natuur’ was altijd een belangrijk onderdeel in onze opvoeding. Tijdens onze studie gingen we ste...

Lees verder
Wijnreis door de Languedoc

Door Xavier Kat, 28 februari 2018

Wijnreis door de Languedoc

We nemen u dit jaar mee op wijnreis. Dat wil zeggen, we duiken met u de wijngebieden in, maar staan ook graag stil bij onze favoriete restaurants, adressen om te overnachten en de plekjes om niet te missen. We trappen af in de beeldschone Languedoc. Een unieke ligging De Languedoc is in vele opzichten een heerlijke streek. Het klimaat is er goed, met warme zomers – met temperaturen rond de 30 gr...

Lees verder
Wel Jacky niet Jakkie.

Door Aad Kuijper, 8 februari 2018

Wel Jacky niet Jakkie.

De eerste keer dat ik hoorde van de wijnmaker Jacky Marteau dacht ik dat ie er niks van kon. Ik stelde me een man voor met een Stetson vol kurkjes aan touwtjes tegen de vliegen.Jacky, da’s Engels en wat weten die nou van wijn? Niets bleek minder waar. Jacky Marteau bleek een heuse Fransman van ouders met een voorliefde voor Japanse vechtfilms. Dus vergeet de naam, de beste man kan er niks aan do...

Lees verder
Joosse on the Job - Muscadet

Door Job Joosse, 5 oktober 2017

Joosse on the Job - Muscadet

Muscadet is in Nederland niet zo populair. Veel mensen vinden deze wijn uit het westelijke Loiregebied maar dun en smakeloos. Heel eerlijk gezegd is dat niet zo gek. De druif voor muscadet, de melon de bourgogne, is zeer delicaat en bij te hoge rendementen wordt de wijn al gauw saai. Hij steelt vanwege zijn bijna verlegen karakter bovendien niet direct de show. Toch is muscadet aan een am...

Lees verder
Zomerbericht Montlobre

Door Damien Michel, 7 juli 2017

Zomerbericht Montlobre

Damien Michel, wijnmaker van Domaine Montlobre, vertelt ons: “Er worden op dit moment tropische temperaturen gemeten op Domaine Montlobre. De wijngaarden zijn door dit mooie weer ‘geëxplodeerd’: alles groeit als een dolle! Gelukkig is er voor de hitte uitbrak voldoende regen is gevallen, en houden de bodems van Montlobre die regen goed vast. Zo drogen de planten niet uit. Het wijngaard...

Lees verder
Joosse on the Job - Bordeaux

Door Job Joosse, 29 mei 2017

Joosse on the Job - Bordeaux

De droge witte wijnen van Bordeaux zijn aanzienlijk minder bekend dan de rode wijnen. Toch zien wij de populariteit in rap tempo toenemen en dat is zeer terecht! Slechts een klein deel van de productie in de streek Bordeaux is droog wit. Het succes van de droge witte bordeaux is pas recent begonnen. Tot halverwege de vorige eeuw was de helft van de totale wijnproductie in Bordeaux wit, maa...

Lees verder
Groot jaar met klassieke klasse!

Door Job Joosse, 1 mei 2017

Groot jaar met klassieke klasse!

Op zondagavond 2 april vlogen wij naar Bordeaux om het oogstjaar 2016 te gaan proeven. Al in september en oktober van vorig jaar bereikten ons lovende berichten dat het wederom om een zeer groot jaar zou gaan! Omdat Bordeaux een indrukwekkende reputatie geniet wat betreft het vermarkten van hun wijnen, is het voor ons belangrijk om zelf een goede indruk van het jaar te krijgen. Ieder oogstjaar gaa...

Lees verder
2016 nog mooier dan 1982?

Door Louis Kat, 1 mei 2017

2016 nog mooier dan 1982?

“Wijnjaren zeggen niet zo veel” lees ik met regelmaat in wijnbladen of wijnrubrieken. Alles draait tegenwoordig om het terroir, de ligging van de wijngaard, de hightech apparatuur, de kundigheid van de wijnmaker en de assemblage van diverse druivenrassen. Het is zeker waar: echt slechte wijnen worden in Bordeaux niet meer gemaakt. Maar de vraag blijft: wanneer is een jaar nu echt “excelle...

Lees verder
Fotoverslag Bordeaux 2016

Door Xavier Kat, 14 april 2017

Fotoverslag Bordeaux 2016

Na vijf dagen - van 2 t/m 6 april 2017 - van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat 2016 één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie. Hieronder een fotoverslag!Foto 1 - Oenoloog Claude Gaudin en Louis Kat op Château Maucamps, een van de mooiste wijnen van 2016 onder de € 20,00.Foto 3 ...

Lees verder
Een onverwacht hemels jaar!

Door Xavier Kat, 14 april 2017

Een onverwacht hemels jaar!

Na vijf dagen van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat dit één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie en vergelijkingen met absolute topjaren als 1982 (mijn vader) en 2010 (ikzelf) worden gemaakt. Hoewel de Médoc licht in het voordeel lijkt, is de kwaliteit in de gehele streek en op all...

Lees verder
Schilderachtige Elzas

Door Job Joosse, 11 april 2019

Schilderachtige Elzas

Job Joosse, die zijn loopbaan begon als sommelier, werkt sinds 2006 bij Okhuysen, waar hij particuliere en horecaklanten adviseert en ook betrokken is bij de inkoop. In 2016 behaalde hij het hoogste Nederlandse wijnexamen, Magister Vini. Job is bovendien expert op het gebied van wijn-spijscombinaties.De schilderachtige dorpjes in de Elzas, met hun kleurrijke vakwerkhuizen, zouden als decor kunnen ...

Lees verder
Epiloog

Door Lidewij van Wilgen, 7 oktober 2016

Epiloog

Woensdagochtend, de dag van de jagers, wordt ik zoals iedere dag in deze periode, oogst of niet, braaf om 05.30 wakker. En zoals iedere dag grijp ik meteen naar mijn telefoon om het weerbericht te bekijken. Maar wat is dit ?? In plaats van de gebruikelijke zonnetjes die gisteren nog te zien waren staan er nu opeens bliksemschichten en regen morgen. Wat is dat voor geknutsel als ik lekker lig ...

Lees verder
Oogstbericht 3!

Door Lidewij van Wilgen, 4 oktober 2016

Oogstbericht 3!

Een glanzende, opvallend schone Range Rover rijdt het terrein op. Daarin een wat ouder Zweeds koppel, zij in een licht gebloemd zomerjurkje en hij welja, in een lichtbeige linnen kostuum met een Panama-hoed. Hun vrienden in de auto die even later volgt zijn even stralend fris en boven alles SCHOON. Ik loop op ze af in een met wijnvlekken besmeurde spijkerbroek, een even goor t-shirt en ooit-du...

Lees verder
Halverwege de oogst

Door Lidewij van Wilgen, 22 september 2016

Halverwege de oogst

2016 is zonder twijfel de moeilijkste oogst die ik ooit heb meegemaakt. Natuurlijk waren de eerste jaren moeilijk – maar toen simpelweg omdat ik alles nog moest leren. Dat lag niet aan de druiven, maar aan mij. De afgelopen jaren zat ik in een fijne routine van alles klaar zetten, nadenken over waar ik verbeteringen kon aanbrengen, de juiste plukkers bellen en dan gewoon afwachten wanneer alle ...

Lees verder
Vandaag op Mas des Dames...

Door Lidewij van Wilgen, 5 september 2016

Vandaag op Mas des Dames...

‘Mas des Dames? Lidewij? Dat is toch die stoere vrouw die met een baby in een bouwval zat? Die doorbijter die van die mooie wijnen maakt? ‘ Op zich best waar – en zeker dat van die mooie wijnen hoor ik graag natuurlijk – maar feit is dat die baby volgend jaar naar het Lycée gaat en dat de twee andere ex-kleuters al een jaar op de universiteit in Montpellier zitten. Mensen die het domein ...

Lees verder
Bordeaux maakt grote indruk

Door Larry Renardel de Lavalette , 26 april 2016

Bordeaux maakt grote indruk

Traditiegetrouw starten we ‘Bordeaux en-primeur’ op Château Maucamps en proeven daar de eerste bordeaux uit het oogstjaar 2015. De karakteristieke wijnen van Maucamps zijn vaak een goede afspiegeling van een oogstjaar. Ook dit jaar is dat het geval: het niveau ligt hoog. En dat zullen we de komende dagen nog vaker zeggen! Op het pittoreske en nog steeds bewoonde Château d’Issan (Margau...

Lees verder
Bordeaux oogstjaar 2015!

Door Job Joosse, 25 april 2016

Bordeaux oogstjaar 2015!

De verwachtingen voor Bordeaux oogstjaar zijn zeer hoog gespannen. Na vier moeizame primeurcampagnes op rij snakken de Bordelais naar een groot jaar waarmee oude markten heroverd en nieuwe markten veroverd kunnen worden. Het succes van de primeurcampagne voor oogstjaar 2015 zal vallen of staan met de prijzen. Wanneer slechts een klein aantal toonaangevende château-eigenaren het voorbeeld dur...

Lees verder
Centrum van de wereld

Door Xavier Kat, 21 april 2016

Centrum van de wereld

Op inkoopreis gaan is een van de leukste dingen van het wijnvak. Iedere reis heeft zijn charme, maar die naar Bordeaux om het nieuwe oogstjaar te proeven, blijft heel speciaal. Zeker voor mij persoonlijk. Midden jaren negentig woonde en werkte ik vijf jaar lang in deze prachtige stad. In die jaren kwam mijn vader vanuit Nederland iedere eerste week van april naar mij toe, en proefden we samen...

Lees verder
Proefnotities van een leek.

Door Aad Kuijper, 10 april 2016

Proefnotities van een leek.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb een lastige relatie met Bordeaux. Een van mijn mooiste wijnervaringen was een Latour ’82 en dat is meteen het probleem. Tegen de tijd dat ik geld begon te verdienen was Bordeaux onbetaalbaar geworden. Het alternatief was een Chateau Migraine 1961 Premier Cru Declassé.Bordeaux had mij vanuit zijn ivoren Latour veroordeeld tot de supermarkt en daarmee b...

Lees verder
Bordeauxcampagne 2015

Door Xavier Kat, 24 maart 2016

Bordeauxcampagne 2015

Bordeaux 2015: een extra spannende campagne Bordeaux lijkt het beste oogstjaar sinds 2010 te hebben geproduceerd. De verwachtingen voor een goede verkoop zijn daarmee in Bordeaux direct hooggespannen. De eerste week van april reizen wij weer met een proefteam af naar Bordeaux om het meest recente oogstjaar van het vat te proeven. Voor ons is dat een belangrijke eerste eigen kijk op het 201...

Lees verder
Nieuwe aanwinst: Pierre Péters

Door Maartje van Veldhuizen, 18 december 2015

Nieuwe aanwinst: Pierre Péters

Pierre Péters maakt (bijna) alleen maar Blancs de Blancs, Grand Cru Champagnes, van druiven van eigen wijngaard.Het domein Pierre Péters is gelegen in Mesnil-sur-Oger, in hart van de Côtes des Blancs. Het werd in 1919 opgericht door Camille Péters. De van oorsprong Luxemburgse familie Péters toog echter al in 1858 naar de Champagne: Gaspar Péters werd toen dankzij zijn huwelijk eigenaar van ...

Lees verder
Update Bordeaux

Door Xavier Kat, 10 juni 2015

Update Bordeaux

Zelf ben ik net terug van een bezoek van een paar dagen aan Bordeaux. Het is reuze interessant om het jongste jaar enkele maanden na de primeurproeverijen opnieuw te proeven. Eigenlijk sowieso een betere periode om deze wijnen te proeven; de wijnen hebben een langere opvoeding achter de rug, er zijn al meer definitieve assemblages en de wijnen zijn beter in balans in deze fase. Wat mij opviel...

Lees verder
Bordeaux oogstjaar 2014

Door Job Joosse, 9 april 2015

Bordeaux oogstjaar 2014

“Het grootste jaar van de kleine jaren of het kleinste jaar van de grote jaren?”Paul Pontallier, Château Margaux.  Al voordat de week van de ‘en primeur'-proeverijen aanving werd er dit jaar al veel over het nieuwe oogstjaar gesproken en gespeculeerd. De spanning was te voelen bij de châteaux, de negociants en de internationale importeurs. Na drie moeizame 'en primeur'-campagn...

Lees verder
Oogstberichten 2014

Door Xavier Kat, 5 maart 2015

Oogstberichten 2014

Frankrijk krijgt van ons altijd wat extra aandacht, als wij een oogstjaar bespreken. Vanzelfsprekend houden we binnen Frankrijk met name de ontwikkelingen in de meer noordelijk gelegen productiegebieden nauwlettend in de gaten; dit zijn de streken waar weersomstandigheden per jaar het sterkst kunnen wisselen, wat de kwaliteit van de wijnen in grote mate beïnvloedt. Natuurlijk zijn we erg benieuwd...

Lees verder
Dé bewaarwijn uit 2013

Door Maartje van Veldhuizen, 12 januari 2015

Dé bewaarwijn uit 2013

Mas de Daumas Gassac schaart oogstjaar 2013 bij de grootste jaren die het in 36(!) jaar heeft voortgebracht. De omstandigheden waren perfect. Opvallend is dat er nooit eerder zo laat in het jaar werd geoogst. De wijn is gedistingeerd, fris, elegant, harmonieus, complex en verleidelijk. De wijn heeft bovendien een groot bewaarpotentieel. Dit maakt Mas de Daumas Gassac rouge dé bewaarwijn...

Lees verder
Dag 2 in de Rhône

Door Xavier Kat, 29 september 2014

Dag 2 in de Rhône

Van 15 t/m 18 september 2014 reisden Xavier Kat en Vincent Oostlander door de Rhône om de nieuwe oogst 2013 te proeven en inkoop van de gewenste wijnen te organiseren. In dit blog leest u hoe zo'n inkoopreis er aan toegaat en natuurlijk welke domeinen zijn bezocht en welke wijnen er zijn geproefd. Hieronder het verslag van dag 2!Het is lekker wakker worden in Hotel ‘Les 2 Coteaux’ en de zon s...

Lees verder
Dag 1 in de Rhône

Door Xavier Kat, 25 september 2014

Dag 1 in de Rhône

Veel mensen hebben een nogal romantische kijk op het wijnvak. Ze denken dat je iedere dag lekker aan het proeven bent, luncht en dineert in goede restaurants en om de haverklap leuke reisjes maakt. De reizen zijn zeker een van de leukste aspecten van het vak, en het is dan ook een vrolijke traditie op kantoor om mij voor vertrek “een hele fijne vakantie” te wensen. De collega’s die al eens z...

Lees verder
Lidewij. Stoere wijnmaakster.

Door Sylvana Oortwijn, 12 september 2014

Lidewij. Stoere wijnmaakster.

Haar wijnen zijn inmiddels internationaal bekend, te koop bij Okhuysen, en na 10 stormachtige jaren heeft Lidewij van Wilgen eindelijk geluk gevonden op haar prachtige domein Mas des Dames. Het boek dat ze schreef over haar ervaringen is net verschenen in ge-üpdatete versie. Josee Schouten, uitgeefster van het inspirerende webazine frankrijk.nl, reisde af naar de Languedoc voor een interview met ...

Lees verder
Bordeaux oogstjaar 2013

Door Xavier Kat, 10 april 2014

Bordeaux oogstjaar 2013

De eerste week van april was Okhuysen met een drie man sterk proefteam in Bordeaux om het meest recent gemaakte oogstjaar ‘en primeur’ te proeven. Gedurende vier lange dagen werden vele châteaux en overzichtsproeverijen bezocht. Ruim 250 verschillende wijnen werden geproefd en besproken. Veel van de wijnen werden meer dan één keer geproefd en beoordeeld. Het proeven van dergelijke jonge wij...

Lees verder
Oogstberichten 2013

Door Maartje van Veldhuizen, 17 februari 2014

Oogstberichten 2013

Als altijd staat het voorjaar bij ons in het teken van het proeven en verkennen van het nieuwste oogstjaar. Immers, ieder oogstjaar heeft zijn karakteristieken en voor een goede inkoop is het belangrijk om gedetailleerd op de hoogte te zijn. Al snel bleek 2013 inderdaad heel karakteristiek te zijn: door zijn koude en natte voorjaar was het niet alleen een erg ingewikkeld jaar in de meeste Europese...

Lees verder