Over Wijn

Door Brenda ten Brinke | 21 juni 2019
Dankzij onze jaarlijkse bezoeken aan de Languedoc kennen we het gebied op ons duimpje. Althans, dat dachten we. Jean-Claude Zabalia, volgens de beroemde wijnschrijver Kermit Lynch een van de meest getalenteerde wijnmakers in de regio, liet ons eerder dit jaar zijn Esprit de la Fontaine-creaties proeven. Wat een verrassend mooie, pure en elegante wijnen uit dit zuidelijke deel van Frankrijk!Onder d...
Lees meer
Door Xavier Kat | 21 juni 2019
Pierre-Marie Luneau, ouders Pierre en Monique en vrouw MarieAlle vooroordelen over muscadet kunt u aan de kant schuiven als u kennismaakt met de wijnen van Luneau-Papin. Nergens gebruikt men de grote mogelijkheden van de melon de bourgogne zo goed als op dit domein. Dit oude druivenras dat in de 16e eeuw door monniken uit de Bourgogne in Muscadet werd aangeplant, is een waar vergrootglas van...
Lees meer
Door Job Joosse | 10 april 2018
Er is veel geschreven over het grote oogstjaar 2018. Vol spanning vertrokken wij daarom op zondag 31 maart naar Bordeaux! Is het oogstjaar echt zo mooi als de jubelende verhalen ons vertellen? Ons proefteam bestaat dit jaar uit Xavier Kat, gastproevers Aad Kuijper, Matthijs Moeken en mijzelf.Oogstjaar 2018 Alle chateau-eigenaren zijn zeer opgetogen, toch hebben de weersomstandigheden van 2018 de ...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 5 april 2019
Ik weet niet hoe het met u zit maar voor mij is de Loire altijd een beetje een “vergeten” wijnregio. Misschien doordat de Autoroute du Sud er niet stopt, maar voor je het weet rijd je het voorbij. En dat is zonde. Want van alle Franse wijnregio’s kent de Loire misschien wel de meest spannende variatie aan wijnen.Ga maar na. Waar je in de Rhône toch voornam...
Lees meer
Door Job Joosse | 15 februari 2019
Bordeaux doet het weer!In de eerste week van april mogen wij in Bordeaux gaan proeven van het oogstjaar 2018!Hier kijken wij bij Okhuysen reikhalzend en vol nieuwsgierigheid naar uit. Ieder jaar heeftweer een nieuwe twist, verrassingen, teleurstellingen en zekerheden!Bij Bordeaux denkt natuurlijk iedereen aan de imponerende chateaus, gedrenkt in een rijke historie met grootse diners en eindeloze p...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 6 juli 2018
Als u klant bent van Okhuysen hebben wij elkaar vast al eens ontmoet tijdens ‘Proeven tussen de Stellingen’. Anders kent u misschien mijn wijndomein Mas des Dames of het boek ‘Het Domein’ dat ik over het leven ‘in de wijn’ schreef. De naam Mas des Dames, inmiddels een begrip in de wijnwereld, bestaat niet meer. Eind 2017 heb ik de naam gewijzigd naar Terre des Dames. U vindt hier de ee...
Lees meer
Door Job Joosse | 5 juli 2018
We nemen u dit jaar mee op wijnreis. Dat wil zeggen, we duiken met u de wijngebieden in, maar staan ook graag stil bij onze favoriete restaurants, adressen om te overnachten en de plekjes om niet te missen. Deze keer reizen we langs de langste rivier van Frankrijk; de Loire. We volgen de rivier stroomopwaarts, te beginnen bij Nantes, nabij de monding van de machtige rivier en gaan dan via Chinon a...
Lees meer
Door Job Joosse | 28 juni 2018
Vin Gouleyant. Gouleyant is synoniem voor lekker wegdrinken. En dat is heel iets anders dan een ‘slobberwijn’, want dat doet in geen enkele mate recht aan de klasse van de prachtige wijnen uit deze streek, die officieel deel uitmaakt van de Bourgogne. De heuvels van de Beaujolais herbergen authentiek Franse, slaperige dorpjes met slechts een kerkje, een bistro en een bar-tabac als ontmoetingsp...
Lees meer
Door Milton Verseput | 28 juni 2018
In de negentiger jaren was Mas de Daumas Gassac al een ‘household name’ in de wijnwereld, met een eervolle vermelding voor Okhuysen als allereerste exportadres van dit prachtige domein. Oprichter Aimé Guibert werd al snel beschreven als ‘de pionier van kwaliteitswijnen in de Languedoc’. Hij zag als een van de eerste de grote potentie van het Zuid-Franse wijngebied, maar wist ook dat je vo...
Lees meer
Door Jean-Philippe Bret | 2 maart 2018
Jean-Guillaume en ik hebben het grote geluk gehad dat we als kind al onze vakanties door konden brengen bij onze grootouders in Vinzelles. Als jonge jongens mochten wij mee op ‘paddenstoelenjacht’ en gingen we met onze opa vissen in de kleine riviertjes van de Mâconnais en de Jura. Het aspect ‘natuur’ was altijd een belangrijk onderdeel in onze opvoeding. Tijdens onze studie gingen we ste...
Lees meer
Door Xavier Kat | 28 februari 2018
We nemen u dit jaar mee op wijnreis. Dat wil zeggen, we duiken met u de wijngebieden in, maar staan ook graag stil bij onze favoriete restaurants, adressen om te overnachten en de plekjes om niet te missen. We trappen af in de beeldschone Languedoc. Een unieke ligging De Languedoc is in vele opzichten een heerlijke streek. Het klimaat is er goed, met warme zomers – met temperaturen rond de 30 gr...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 8 februari 2018
De eerste keer dat ik hoorde van de wijnmaker Jacky Marteau dacht ik dat ie er niks van kon. Ik stelde me een man voor met een Stetson vol kurkjes aan touwtjes tegen de vliegen.Jacky, da’s Engels en wat weten die nou van wijn? Niets bleek minder waar. Jacky Marteau bleek een heuse Fransman van ouders met een voorliefde voor Japanse vechtfilms. Dus vergeet de naam, de beste man kan er niks aan do...
Lees meer
Door Job Joosse | 5 oktober 2017
Muscadet is in Nederland niet zo populair. Veel mensen vinden deze wijn uit het westelijke Loiregebied maar dun en smakeloos. Heel eerlijk gezegd is dat niet zo gek. De druif voor muscadet, de melon de bourgogne, is zeer delicaat en bij te hoge rendementen wordt de wijn al gauw saai. Hij steelt vanwege zijn bijna verlegen karakter bovendien niet direct de show. Toch is muscadet aan een am...
Lees meer
Door Damien Michel | 7 juli 2017
Damien Michel, wijnmaker van Domaine Montlobre, vertelt ons: “Er worden op dit moment tropische temperaturen gemeten op Domaine Montlobre. De wijngaarden zijn door dit mooie weer ‘geëxplodeerd’: alles groeit als een dolle! Gelukkig is er voor de hitte uitbrak voldoende regen is gevallen, en houden de bodems van Montlobre die regen goed vast. Zo drogen de planten niet uit. Het wijngaard...
Lees meer
Door Job Joosse | 29 mei 2017
De droge witte wijnen van Bordeaux zijn aanzienlijk minder bekend dan de rode wijnen. Toch zien wij de populariteit in rap tempo toenemen en dat is zeer terecht! Slechts een klein deel van de productie in de streek Bordeaux is droog wit. Het succes van de droge witte bordeaux is pas recent begonnen. Tot halverwege de vorige eeuw was de helft van de totale wijnproductie in Bordeaux wit, maa...
Lees meer
Door Job Joosse | 1 mei 2017
Op zondagavond 2 april vlogen wij naar Bordeaux om het oogstjaar 2016 te gaan proeven. Al in september en oktober van vorig jaar bereikten ons lovende berichten dat het wederom om een zeer groot jaar zou gaan! Omdat Bordeaux een indrukwekkende reputatie geniet wat betreft het vermarkten van hun wijnen, is het voor ons belangrijk om zelf een goede indruk van het jaar te krijgen. Ieder oogstjaar gaa...
Lees meer
Door Louis Kat | 1 mei 2017
“Wijnjaren zeggen niet zo veel” lees ik met regelmaat in wijnbladen of wijnrubrieken. Alles draait tegenwoordig om het terroir, de ligging van de wijngaard, de hightech apparatuur, de kundigheid van de wijnmaker en de assemblage van diverse druivenrassen. Het is zeker waar: echt slechte wijnen worden in Bordeaux niet meer gemaakt. Maar de vraag blijft: wanneer is een jaar nu echt “excelle...
Lees meer
Door Xavier Kat | 14 april 2017
Na vijf dagen - van 2 t/m 6 april 2017 - van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat 2016 één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie. Hieronder een fotoverslag!Foto 1 - Oenoloog Claude Gaudin en Louis Kat op Château Maucamps, een van de mooiste wijnen van 2016 onder de € 20,00.Foto 3 ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 14 april 2017
Na vijf dagen van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat dit één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie en vergelijkingen met absolute topjaren als 1982 (mijn vader) en 2010 (ikzelf) worden gemaakt. Hoewel de Médoc licht in het voordeel lijkt, is de kwaliteit in de gehele streek en op all...
Lees meer
Door Job Joosse | 11 april 2019
Job Joosse, die zijn loopbaan begon als sommelier, werkt sinds 2006 bij Okhuysen, waar hij particuliere en horecaklanten adviseert en ook betrokken is bij de inkoop. In 2016 behaalde hij het hoogste Nederlandse wijnexamen, Magister Vini. Job is bovendien expert op het gebied van wijn-spijscombinaties.De schilderachtige dorpjes in de Elzas, met hun kleurrijke vakwerkhuizen, zouden als decor kunnen ...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 7 oktober 2016
Woensdagochtend, de dag van de jagers, wordt ik zoals iedere dag in deze periode, oogst of niet, braaf om 05.30 wakker. En zoals iedere dag grijp ik meteen naar mijn telefoon om het weerbericht te bekijken. Maar wat is dit ?? In plaats van de gebruikelijke zonnetjes die gisteren nog te zien waren staan er nu opeens bliksemschichten en regen morgen. Wat is dat voor geknutsel als ik lekker lig ...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 4 oktober 2016
Een glanzende, opvallend schone Range Rover rijdt het terrein op. Daarin een wat ouder Zweeds koppel, zij in een licht gebloemd zomerjurkje en hij welja, in een lichtbeige linnen kostuum met een Panama-hoed. Hun vrienden in de auto die even later volgt zijn even stralend fris en boven alles SCHOON. Ik loop op ze af in een met wijnvlekken besmeurde spijkerbroek, een even goor t-shirt en ooit-du...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 22 september 2016
2016 is zonder twijfel de moeilijkste oogst die ik ooit heb meegemaakt. Natuurlijk waren de eerste jaren moeilijk – maar toen simpelweg omdat ik alles nog moest leren. Dat lag niet aan de druiven, maar aan mij. De afgelopen jaren zat ik in een fijne routine van alles klaar zetten, nadenken over waar ik verbeteringen kon aanbrengen, de juiste plukkers bellen en dan gewoon afwachten wanneer alle ...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 5 september 2016
‘Mas des Dames? Lidewij? Dat is toch die stoere vrouw die met een baby in een bouwval zat? Die doorbijter die van die mooie wijnen maakt? ‘ Op zich best waar – en zeker dat van die mooie wijnen hoor ik graag natuurlijk – maar feit is dat die baby volgend jaar naar het Lycée gaat en dat de twee andere ex-kleuters al een jaar op de universiteit in Montpellier zitten. Mensen die het domein ...
Lees meer
Door Larry Renardel de Lavalette | 26 april 2016
Traditiegetrouw starten we ‘Bordeaux en-primeur’ op Château Maucamps en proeven daar de eerste bordeaux uit het oogstjaar 2015. De karakteristieke wijnen van Maucamps zijn vaak een goede afspiegeling van een oogstjaar. Ook dit jaar is dat het geval: het niveau ligt hoog. En dat zullen we de komende dagen nog vaker zeggen! Op het pittoreske en nog steeds bewoonde Château d’Issan (Margau...
Lees meer
Door Job Joosse | 25 april 2016
De verwachtingen voor Bordeaux oogstjaar zijn zeer hoog gespannen. Na vier moeizame primeurcampagnes op rij snakken de Bordelais naar een groot jaar waarmee oude markten heroverd en nieuwe markten veroverd kunnen worden. Het succes van de primeurcampagne voor oogstjaar 2015 zal vallen of staan met de prijzen. Wanneer slechts een klein aantal toonaangevende château-eigenaren het voorbeeld dur...
Lees meer
Door Xavier Kat | 21 april 2016
Op inkoopreis gaan is een van de leukste dingen van het wijnvak. Iedere reis heeft zijn charme, maar die naar Bordeaux om het nieuwe oogstjaar te proeven, blijft heel speciaal. Zeker voor mij persoonlijk. Midden jaren negentig woonde en werkte ik vijf jaar lang in deze prachtige stad. In die jaren kwam mijn vader vanuit Nederland iedere eerste week van april naar mij toe, en proefden we samen...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 10 april 2016
Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb een lastige relatie met Bordeaux. Een van mijn mooiste wijnervaringen was een Latour ’82 en dat is meteen het probleem. Tegen de tijd dat ik geld begon te verdienen was Bordeaux onbetaalbaar geworden. Het alternatief was een Chateau Migraine 1961 Premier Cru Declassé.Bordeaux had mij vanuit zijn ivoren Latour veroordeeld tot de supermarkt en daarmee b...
Lees meer
Door Xavier Kat | 24 maart 2016
Bordeaux 2015: een extra spannende campagne Bordeaux lijkt het beste oogstjaar sinds 2010 te hebben geproduceerd. De verwachtingen voor een goede verkoop zijn daarmee in Bordeaux direct hooggespannen. De eerste week van april reizen wij weer met een proefteam af naar Bordeaux om het meest recente oogstjaar van het vat te proeven. Voor ons is dat een belangrijke eerste eigen kijk op het 201...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 18 december 2015
Pierre Péters maakt (bijna) alleen maar Blancs de Blancs, Grand Cru Champagnes, van druiven van eigen wijngaard.Het domein Pierre Péters is gelegen in Mesnil-sur-Oger, in hart van de Côtes des Blancs. Het werd in 1919 opgericht door Camille Péters. De van oorsprong Luxemburgse familie Péters toog echter al in 1858 naar de Champagne: Gaspar Péters werd toen dankzij zijn huwelijk eigenaar van ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 10 juni 2015
Zelf ben ik net terug van een bezoek van een paar dagen aan Bordeaux. Het is reuze interessant om het jongste jaar enkele maanden na de primeurproeverijen opnieuw te proeven. Eigenlijk sowieso een betere periode om deze wijnen te proeven; de wijnen hebben een langere opvoeding achter de rug, er zijn al meer definitieve assemblages en de wijnen zijn beter in balans in deze fase. Wat mij opviel...
Lees meer
Door Job Joosse | 9 april 2015
“Het grootste jaar van de kleine jaren of het kleinste jaar van de grote jaren?”Paul Pontallier, Château Margaux.  Al voordat de week van de ‘en primeur'-proeverijen aanving werd er dit jaar al veel over het nieuwe oogstjaar gesproken en gespeculeerd. De spanning was te voelen bij de châteaux, de negociants en de internationale importeurs. Na drie moeizame 'en primeur'-campagn...
Lees meer
Door Xavier Kat | 5 maart 2015
Frankrijk krijgt van ons altijd wat extra aandacht, als wij een oogstjaar bespreken. Vanzelfsprekend houden we binnen Frankrijk met name de ontwikkelingen in de meer noordelijk gelegen productiegebieden nauwlettend in de gaten; dit zijn de streken waar weersomstandigheden per jaar het sterkst kunnen wisselen, wat de kwaliteit van de wijnen in grote mate beïnvloedt. Natuurlijk zijn we erg benieuwd...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 12 januari 2015
Mas de Daumas Gassac schaart oogstjaar 2013 bij de grootste jaren die het in 36(!) jaar heeft voortgebracht. De omstandigheden waren perfect. Opvallend is dat er nooit eerder zo laat in het jaar werd geoogst. De wijn is gedistingeerd, fris, elegant, harmonieus, complex en verleidelijk. De wijn heeft bovendien een groot bewaarpotentieel. Dit maakt Mas de Daumas Gassac rouge dé bewaarwijn...
Lees meer
Door Xavier Kat | 29 september 2014
Van 15 t/m 18 september 2014 reisden Xavier Kat en Vincent Oostlander door de Rhône om de nieuwe oogst 2013 te proeven en inkoop van de gewenste wijnen te organiseren. In dit blog leest u hoe zo'n inkoopreis er aan toegaat en natuurlijk welke domeinen zijn bezocht en welke wijnen er zijn geproefd. Hieronder het verslag van dag 2!Het is lekker wakker worden in Hotel ‘Les 2 Coteaux’ en de zon s...
Lees meer
Door Xavier Kat | 25 september 2014
Veel mensen hebben een nogal romantische kijk op het wijnvak. Ze denken dat je iedere dag lekker aan het proeven bent, luncht en dineert in goede restaurants en om de haverklap leuke reisjes maakt. De reizen zijn zeker een van de leukste aspecten van het vak, en het is dan ook een vrolijke traditie op kantoor om mij voor vertrek “een hele fijne vakantie” te wensen. De collega’s die al eens z...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 12 september 2014
Haar wijnen zijn inmiddels internationaal bekend, te koop bij Okhuysen, en na 10 stormachtige jaren heeft Lidewij van Wilgen eindelijk geluk gevonden op haar prachtige domein Mas des Dames. Het boek dat ze schreef over haar ervaringen is net verschenen in ge-üpdatete versie. Josee Schouten, uitgeefster van het inspirerende webazine frankrijk.nl, reisde af naar de Languedoc voor een interview met ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 10 april 2014
De eerste week van april was Okhuysen met een drie man sterk proefteam in Bordeaux om het meest recent gemaakte oogstjaar ‘en primeur’ te proeven. Gedurende vier lange dagen werden vele châteaux en overzichtsproeverijen bezocht. Ruim 250 verschillende wijnen werden geproefd en besproken. Veel van de wijnen werden meer dan één keer geproefd en beoordeeld. Het proeven van dergelijke jonge wij...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 17 februari 2014
Als altijd staat het voorjaar bij ons in het teken van het proeven en verkennen van het nieuwste oogstjaar. Immers, ieder oogstjaar heeft zijn karakteristieken en voor een goede inkoop is het belangrijk om gedetailleerd op de hoogte te zijn. Al snel bleek 2013 inderdaad heel karakteristiek te zijn: door zijn koude en natte voorjaar was het niet alleen een erg ingewikkeld jaar in de meeste Europese...
Lees meer

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!