Blogs

Bourgogne op de schop

Door William Kelley, 20 november 2020

Bourgogne op de schop

Wie weleens een proeverij in een van de vele kelders van de Côte d’Or heeft meegemaakt, komt makkelijk tot de conclusie dat de appellation is voorbeschikt. In de volgorde waarop de te proeven wijnen worden gepresenteerd is al duidelijk een hiërarchie te zien: eerst de generieke, regionale wijnen opklimmend naar gemeentelijke bottelingen, dan de sprong naar premier crus, en als kers op de taart...

Lees verder
'Omdrinken'

Door Aad Kuijper, 20 november 2020

'Omdrinken'

Omdenken. Er zijn boeken over vol geschreven terwijl het zo eenvoudig is. Zo ben ik een aanhanger van de theorie van het ‘omdrinken’. Drinken waar je zin in hebt, zonder aan- of handleiding. Dus niet: die wijn gaat niet bij die oesters, maar die oesters gaan niet bij die wijn! Dan eten we toch gewoon wat anders.En ook niet: het is kerst, wat zullen we daar eens bij drinken? Maar: ik heb die fl...

Lees verder
Wine Advocate over Guffens

Door William Kelley, 9 juni 2020

Wine Advocate over Guffens

Ware originaliteit is zeldzaam in het wijnlandschap van Frankrijk, en vooral in de Bourgogne, waar de kwaliteit meer dan waar dan ook vooraf bepaald is door erfgoed en hiërarchie. Een regio waar appellatie de sleutel tot succes is en succesvolle domeinen bijna altijd familieondernemingen zijn die ver terug gaan. Het idee dat de eerste generatie van Belgische wijnmakers, die niet voor de Côte d'O...

Lees verder
Thuisblijven

Door Aad Kuijper, 19 juni 2020

Thuisblijven

Druiven zijn net mensen. En net als mensen kunnen ze allemaal wat anders. Je hebt de arbeiders, de werkpaarden zoals de cabernet en mourvèdre maar ook de nerveuze artistiekerige types als pinot en grenache. Er bestaan luie druiven die opgroeien in de rijke grond. Als tweede generatie oud geld. En types die ondanks hun armoedige voedingsbodem de beste wijnen voortbrengen. Of misschien wel juist da...

Lees verder
Asperge zkt. wijn

Door Job Joosse, 3 april 2020

Asperge zkt. wijn

Fris. Jeugdig. Liefst slank maar rondeur geen bezwaar. Met de komst van het witte goud is ook de zoektocht naar de ideale wijn weer begonnen. Op zoek naar een perfecte match.Natuurlijk is het een feest om deze op de klassieke wijze te serveren ‘à la flamande’, maar er kan met deze veelzijdige lekkernij natuurlijk eindeloos worden gevarieerd. Ieder land en bijna iedere streek geeft zijn eig...

Lees verder
Verget 2018: Een topjaar

Door Xavier Kat, 17 mei 2019

Verget 2018: Een topjaar

Eind maart waren we te gast bij Jean-Marie Guffens en Julien Desplans om het jongste oogstjaar 2018 van A tot Z door te proeven. Het werd een indrukwekkende proeverij! Na jaren van kleine oogsten, hagelstormen, vorst en ziektes in de wijngaard, kende de Bourgogne in 2018 eindelijk een kwantitatief goed en kwalitatief groots jaar. Daar was iedereen wel aan toe! Jean-Marie Guffens vat het jaar kort ...

Lees verder
De smaak van Aad

Door Aad Kuijper, 15 februari 2019

De smaak van Aad

Van 's werelds beste Bourgognemaker:Een spatzuivere, klassieke, witte Bordeaux Jean-Marie Guffens is een groot wijnmaker. Dat vindt hij niet alleen zelf, dat vindt ook Robert Parker die hem ooit kroonde tot “King of Chardonnay”. Ook het gezaghebbende La Revue du Vin de France riep Jean-Marie onlangs uit tot beste chardonnay-maker ter wereld. Ja, Jean-Marie is een grootheid, letterlijk maar...

Lees verder