Blogs

Aan de poort van Petrus

Door Frénk van der Linden, 20 november 2020

Aan de poort van Petrus

Hermetisch afgesloten van de buitenwereld maakt Petrus al decennia lang ‘s werelds grootste en meest mysterieuze wijn. Tijdens een exclusief bezoek waagt journalist en Bordeauxliefhebber Frénk van der Linden zich aan een karakterstudie.Het was zijn ergste nachtmerrie ooit, bekent Olivier Berrouet. Druk gebarend gaf hij als wijnmaker van Petrus het commando alle wijnstokken in het mooiste ...

Lees verder
Spanning en sensatie in Galicië!

Door Job Joosse, 19 juni 2020

Spanning en sensatie in Galicië!

In november 2018 maakten we een inkoopreis naar het midden en noorden van Spanje. We reden van Ribera del Duero, via Campo de Borja, Navarra en Rioja naar Galicië in het diepe noordwesten van Spanje. Een indrukwekkende reis waar we ook lange stukken in de auto moesten zitten en soms door onherbergzaam gebied moesten om bij de verschillende wijnmakers te komen. Vooral op de lange stukken viel het ...

Lees verder
De kelders van...

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

De kelders van...

Wim Beelen en Louis KatSamen voerden zij 23 jaar de directie over Okhuysen en stonden zij aan de basis van de succesvolle wederopbouw van de wijnkoperij.De inkoop vormde een belangrijke sleutel tot hun succes, maar welke wijnen haalden hun eigen kelders precies? Vinden we hier vooral de successen uit hun eigen periode als wijnimporteur of worden de recente ontwikkelingen ook op de voet gevol...

Lees verder
Revolutie in Rioja!

Door Job Joosse, 20 februari 2020

Revolutie in Rioja!

De wijnwereld is constant in beweging – in de laatste twintig jaar misschien wel meer dan ooit. Toch zijn er streken die te langzaam hebben meebewogen. Rioja is er daar een van. Maar deze vermaarde streek is bezig het podium terug te pakken, met spectaculaire wijnen. Zonder enige twijfel bezit Rioja een van de grote terroirs van Spanje, waar volstrekt unieke wijnen worden gemaakt. Toch werd de s...

Lees verder
Old Vines maken het verschil!

Door Xavier Kat, 22 november 2019

Old Vines maken het verschil!

In Zuid-Afrika is er iets bijzonders gaande. Een beweging in de wijnproductie is in gang gezet. De persoon die hiervoor verantwoordelijk is, heet Rosa Kruger, een viticulturist (wijngaardkundige) die tijdens haar reizen in Europa in de ban raakte van oude wijngaarden waaraan door Europese wijnmakers veel belang werd gehecht. Ze vroeg zich af of Zuid-Afrika ook oude wijngaarden kende en kwam e...

Lees verder
Ook bourgogne: aligoté

Door Job Joosse, 6 september 2019

Ook bourgogne: aligoté

Voor de meeste mensen wordt witte Bourgogne gemaakt van chardonnay. Punt. Toch is er sinds enige tijd een vrij onbekende, maar typisch bourgondische druif aan een stille opmars bezig: genaamd aligoté! Het is niet geheel vreemd dat veel mensen met een boogje om de aligoté heen liepen. De beste plekken in de wijngaard werden van oudsher immers gereserveerd voor chardonnay of pinot noir. De aligot...

Lees verder
Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Door Job Joosse, 10 april 2018

Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Er is veel geschreven over het grote oogstjaar 2018. Vol spanning vertrokken wij daarom op zondag 31 maart naar Bordeaux! Is het oogstjaar echt zo mooi als de jubelende verhalen ons vertellen? Ons proefteam bestaat dit jaar uit Xavier Kat, gastproevers Aad Kuijper, Matthijs Moeken en mijzelf.Oogstjaar 2018 Alle chateau-eigenaren zijn zeer opgetogen, toch hebben de weersomstandigheden van 2018 de ...

Lees verder
De lente brengt volop inspiratie

Door Xavier Kat, 5 april 2019

De lente brengt volop inspiratie

Het voorjaar staat in de wijnwereld in het teken van de inkoop. Eigenlijk begint dat al direct in het nieuwe jaar, zodra de kerstdrukte voorbij is en de voorraden zijn geteld. Inkoopreizen worden gemaakt, de producenten sturen proefflessen van nieuwe oogstjaren naar Haarlem en natuurlijk zijn er de wijnbeurzen in het buitenland, waarvan Prowein in Düsseldorf de laatste jaren is uitgegroeid tot de...

Lees verder
Bordeaux 2017 - 'Vroegrijp'

Door Job Joosse, 21 april 2018

Bordeaux 2017 - 'Vroegrijp'

Nog niet eerder keek ik met zo veel nieuwsgierigheid uit naar een oogstjaar Bordeaux dan 2017. Wat konden we verwachten? Door de droge winter van 2016/2017 en de warmte in het vroege voorjaar liepen de wijnstokken voor op schema. Alles wees er op dat het een vroege oogst zou worden. Het meteorologisch onheil trof Bordeaux in 2017 bijzonder hard. Eind april sloeg een voorjaarsvorst verwoestend toe ...

Lees verder
Documentaire Heren in de Wijn

Door Maartje van Veldhuizen, 26 juli 2017

Documentaire Heren in de Wijn

Het kan u haast niet zijn ontgaan… speciaal voor ons 150-jarig bestaan hebben de wereldvermaarde wijnmakers Jean-Marie Guffens en Jean-Louis Chave een speciale lustrumwijn ontwikkeld. Hier ging natuurlijk heel wat aan vooraf. Wijnmakers als Guffens en Chave hebben het extreem druk en bovendien is er meer vraag naar hun wijnen dan dat er aanbod is. Wij wilden u meer over de bijzondere same...

Lees verder
Groot jaar met klassieke klasse!

Door Job Joosse, 1 mei 2017

Groot jaar met klassieke klasse!

Op zondagavond 2 april vlogen wij naar Bordeaux om het oogstjaar 2016 te gaan proeven. Al in september en oktober van vorig jaar bereikten ons lovende berichten dat het wederom om een zeer groot jaar zou gaan! Omdat Bordeaux een indrukwekkende reputatie geniet wat betreft het vermarkten van hun wijnen, is het voor ons belangrijk om zelf een goede indruk van het jaar te krijgen. Ieder oogstjaar gaa...

Lees verder
2016 nog mooier dan 1982?

Door Louis Kat, 1 mei 2017

2016 nog mooier dan 1982?

“Wijnjaren zeggen niet zo veel” lees ik met regelmaat in wijnbladen of wijnrubrieken. Alles draait tegenwoordig om het terroir, de ligging van de wijngaard, de hightech apparatuur, de kundigheid van de wijnmaker en de assemblage van diverse druivenrassen. Het is zeker waar: echt slechte wijnen worden in Bordeaux niet meer gemaakt. Maar de vraag blijft: wanneer is een jaar nu echt “excelle...

Lees verder
Fotoverslag Bordeaux 2016

Door Xavier Kat, 14 april 2017

Fotoverslag Bordeaux 2016

Na vijf dagen - van 2 t/m 6 april 2017 - van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat 2016 één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie. Hieronder een fotoverslag!Foto 1 - Oenoloog Claude Gaudin en Louis Kat op Château Maucamps, een van de mooiste wijnen van 2016 onder de € 20,00.Foto 3 ...

Lees verder
Een onverwacht hemels jaar!

Door Xavier Kat, 14 april 2017

Een onverwacht hemels jaar!

Na vijf dagen van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat dit één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie en vergelijkingen met absolute topjaren als 1982 (mijn vader) en 2010 (ikzelf) worden gemaakt. Hoewel de Médoc licht in het voordeel lijkt, is de kwaliteit in de gehele streek en op all...

Lees verder
Op domeinbezoek bij Ceretto

Door Maartje van Veldhuizen, 28 december 2016

Op domeinbezoek bij Ceretto

Eind oktober brachten Xavier Kat en ik een bezoek aan de familie Ceretto, de wijnmakers van het gelijknamige wijndomein in het hart van de Langhe, de bekendste wijnregio van het Italiaanse Piemonte. Een verslag! Aangekomen op het vliegveld van Turijn, de hoofdstad van Piemonte, springen we direct in een huurauto en vertrekken we zuidwaarts richting Alba. Het vlakke Po-landschap waar we de eerste ...

Lees verder
Nieuw: Hyde de Villaine Wines

Door Xavier Kat, 21 december 2016

Nieuw: Hyde de Villaine Wines

Deze zomer was ik in Napa, Californië, om onder andere een bezoek te brengen aan het wereldberoemde Dominus Estate van Christian Moueix, waar wij jaarlijks een klein allocatie Dominus van kunnen kopen en net iets meer van de prachtige Othello. Ik werd ontvangen door directeur Tod Mostero en de verantwoordelijke man voor de wijngaarden, ingenieur en oenoloog Guillaume Boudet. Het werd een ...

Lees verder
Bordeaux maakt grote indruk

Door Larry Renardel de Lavalette , 26 april 2016

Bordeaux maakt grote indruk

Traditiegetrouw starten we ‘Bordeaux en-primeur’ op Château Maucamps en proeven daar de eerste bordeaux uit het oogstjaar 2015. De karakteristieke wijnen van Maucamps zijn vaak een goede afspiegeling van een oogstjaar. Ook dit jaar is dat het geval: het niveau ligt hoog. En dat zullen we de komende dagen nog vaker zeggen! Op het pittoreske en nog steeds bewoonde Château d’Issan (Margau...

Lees verder
Bordeaux oogstjaar 2015!

Door Job Joosse, 25 april 2016

Bordeaux oogstjaar 2015!

De verwachtingen voor Bordeaux oogstjaar zijn zeer hoog gespannen. Na vier moeizame primeurcampagnes op rij snakken de Bordelais naar een groot jaar waarmee oude markten heroverd en nieuwe markten veroverd kunnen worden. Het succes van de primeurcampagne voor oogstjaar 2015 zal vallen of staan met de prijzen. Wanneer slechts een klein aantal toonaangevende château-eigenaren het voorbeeld dur...

Lees verder
Centrum van de wereld

Door Xavier Kat, 21 april 2016

Centrum van de wereld

Op inkoopreis gaan is een van de leukste dingen van het wijnvak. Iedere reis heeft zijn charme, maar die naar Bordeaux om het nieuwe oogstjaar te proeven, blijft heel speciaal. Zeker voor mij persoonlijk. Midden jaren negentig woonde en werkte ik vijf jaar lang in deze prachtige stad. In die jaren kwam mijn vader vanuit Nederland iedere eerste week van april naar mij toe, en proefden we samen...

Lees verder
Proefnotities van een leek.

Door Aad Kuijper, 10 april 2016

Proefnotities van een leek.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb een lastige relatie met Bordeaux. Een van mijn mooiste wijnervaringen was een Latour ’82 en dat is meteen het probleem. Tegen de tijd dat ik geld begon te verdienen was Bordeaux onbetaalbaar geworden. Het alternatief was een Chateau Migraine 1961 Premier Cru Declassé.Bordeaux had mij vanuit zijn ivoren Latour veroordeeld tot de supermarkt en daarmee b...

Lees verder
Bordeauxcampagne 2015

Door Xavier Kat, 24 maart 2016

Bordeauxcampagne 2015

Bordeaux 2015: een extra spannende campagne Bordeaux lijkt het beste oogstjaar sinds 2010 te hebben geproduceerd. De verwachtingen voor een goede verkoop zijn daarmee in Bordeaux direct hooggespannen. De eerste week van april reizen wij weer met een proefteam af naar Bordeaux om het meest recente oogstjaar van het vat te proeven. Voor ons is dat een belangrijke eerste eigen kijk op het 201...

Lees verder
Bordeaux oogstjaar 2014

Door Job Joosse, 9 april 2015

Bordeaux oogstjaar 2014

“Het grootste jaar van de kleine jaren of het kleinste jaar van de grote jaren?”Paul Pontallier, Château Margaux.  Al voordat de week van de ‘en primeur'-proeverijen aanving werd er dit jaar al veel over het nieuwe oogstjaar gesproken en gespeculeerd. De spanning was te voelen bij de châteaux, de negociants en de internationale importeurs. Na drie moeizame 'en primeur'-campagn...

Lees verder
Dag 3 in de Rhône

Door Xavier Kat, 29 september 2014

Dag 3 in de Rhône

Vandaag is alweer de laatste dag van onze korte reis. We sluiten af met bezoeken aan de twee oudste cru’s uit de zuidelijke Rhône: Châteauneuf-du-Pape en Tavel. In Châteauneuf werken we al vele jaren met het uitstekende Domaine Chante-Cigale en in Tavel met één van de sterdomeinen uit het zuiden, Domaine de la Mordorée. Er staan dus nog twee interessante bezoeken op het programma.We vertre...

Lees verder
Dag 2 in de Rhône

Door Xavier Kat, 29 september 2014

Dag 2 in de Rhône

Van 15 t/m 18 september 2014 reisden Xavier Kat en Vincent Oostlander door de Rhône om de nieuwe oogst 2013 te proeven en inkoop van de gewenste wijnen te organiseren. In dit blog leest u hoe zo'n inkoopreis er aan toegaat en natuurlijk welke domeinen zijn bezocht en welke wijnen er zijn geproefd. Hieronder het verslag van dag 2!Het is lekker wakker worden in Hotel ‘Les 2 Coteaux’ en de zon s...

Lees verder
Dag 1 in de Rhône

Door Xavier Kat, 25 september 2014

Dag 1 in de Rhône

Veel mensen hebben een nogal romantische kijk op het wijnvak. Ze denken dat je iedere dag lekker aan het proeven bent, luncht en dineert in goede restaurants en om de haverklap leuke reisjes maakt. De reizen zijn zeker een van de leukste aspecten van het vak, en het is dan ook een vrolijke traditie op kantoor om mij voor vertrek “een hele fijne vakantie” te wensen. De collega’s die al eens z...

Lees verder
Bordeaux oogstjaar 2013

Door Xavier Kat, 10 april 2014

Bordeaux oogstjaar 2013

De eerste week van april was Okhuysen met een drie man sterk proefteam in Bordeaux om het meest recent gemaakte oogstjaar ‘en primeur’ te proeven. Gedurende vier lange dagen werden vele châteaux en overzichtsproeverijen bezocht. Ruim 250 verschillende wijnen werden geproefd en besproken. Veel van de wijnen werden meer dan één keer geproefd en beoordeeld. Het proeven van dergelijke jonge wij...

Lees verder